Hlavní obsah

Polák nabídl pomoc s vraždou Zelenského. Zradu vypálíme železem, píše Tusk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj využívá k zahraničním cestám jako křižovatku polské letiště u Řešova (ilustrační foto).

Reklama

Rusům se nabídl sám a z vlastní iniciativy sbíral detaily o bezpečnosti důležitého polského letiště. Cílem měl být atentát na Zelenského. Podle TVP je Polák Paweł K. voják ve výslužbě.

Článek

„Žádná shovívavost vůči kolaborantům s ruskými službami. Vypálíme železem každou zradu a pokus o destabilizaci,“ napsal na sítích polský premiér Donald Tusk v reakci na zadržení polského občana Pawła K.

Polské tajné služby a prokuratura zadržely muže minulý týden. Viní ho z toho, že Rusům nabízel pomoc při plánování vraždy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Polák měl pro ruskou vojenskou kontrarozvědku sbírat informace o zabezpečení letiště Řešov-Jasionka na jihovýchodě země. Právě tohle letiště díky jeho poloze blízko hranic s Ukrajinou využívá Zelenskyj k přestupu a cestám do zahraničí.

Řešovské letiště je zároveň klíčovým logistickým centrem pro vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině při její obraně před Ruskem.

Podle zjištění státní Polské televize (TVP) je Paweł K. bývalý voják. Čtyřicátník měl v minulosti sloužit ve vícero vojenských jednotkách.

Kontakt s Rusy vyhledal z vlastní iniciativy. „Vyhledáním kontaktu s ruskými službami vytvářel zdání, že ho jeho vojenská minulost předurčuje k tomu, být pro tajné služby atraktivním kontaktem,“ citovala TVP svůj nejmenovaný zdroj.

S iniciativou shromažďování podrobností o řešovském letišti a fotografování jeho zabezpečení přišel přímo Paweł K.

Analýza

Přijde změna taktiky a ruský pokus o hluboký a rychlý průlom, nebo se „jen“ zintenzivní drolení ukrajinské obrany? Pětice analytiků se kloní spíš ke druhé variantě. Tak, či onak ale hrozí, že Ukrajina ztratí hodně.

Spojil se s Rusy, kteří se podílejí na ruské invazi na Ukrajinu, a komunikoval s nimi z vícero e-mailových adres a také prostřednictvím online komunikátorů. Jeho telefony a počítače teď analyzují vyšetřovatelé.

Podle premiéra Tuska spolupracoval se dvěma ruskými tajnými službami. Podrobnosti o motivaci Pawła K. zatím nejsou známé. Neví se zatím ani to, zda chtěl za svou činnost od Rusů úplatu.

Polák čelí obvinění z toho, že se nabízel ke spolupráci s tajnou službou cizího státu. Hrozí mu osm let vězení. Muž vinu odmítá.

Na Pawła K. upozornili polskou stranu Ukrajinci. Klíčový důkazní materiál dodala Varšavě ukrajinská prokuratura a tajná služba SBU.

Reklama

Doporučované