Hlavní obsah

Policejní razie v Sasku. Odpůrci očkování chystali vraždu premiéra

Foto: Profimedia.cz

Zásah policie v Sasku.

Reklama

aktualizováno •

Policie v Sasku od středečního rána zasahovala proti šestičlenné skupině radikálů, kterou podezřívá z plánování vraždy saského premiéra Michaela Kretschmera z CDU. Důvodem měla být pandemická omezení a debata o povinném očkování.

Článek

Razie policie a speciálních jednotek LKA proběhla v několika bytech v Drážďanech a nedalekém Heidenau. Policie informovala o zásahu ve středu ráno na Twitteru. Důvodem byly výhrůžky saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi v komunikační platformě Telegram. Podle saského ministra vnitra Rolanda Wöllera z CDU se do středečních domovních prohlídek zapojilo 140 policistů.

Policejní zásah týden po pořadu ZDF

Premiéru Kretschmerovi vyhrožovali podle policie smrtí mimo jiné kvůli debatě o zavedení povinného očkování proti nemoci covid-19. O případu minulý týden v úterý informovala veřejnoprávní televize ZDF v investigativním magazínu Frontal.

O plánech na vraždu Kretschmera a dalších členů saské vlády se diskutovalo v chatovací skupině s názvem Dresden Offlinevernetzung (Offlinové spojení Drážďany) a také na zaznamenaných schůzkách, které se konaly v okolí Drážďan, píše server MDR.

Administrátor skupiny, jenž vystupoval pod jménem Daniel, mimo jiné poznamenal, že disponuje zbraněmi. Podle informací, které se objevily v německých médiích, šlo o kuše a střelnou zbraň s ostrými náboji.

Policie nyní uvedla, že se po první domovní prohlídce podezření potvrdilo. Případ vyšetřují policisté s odborností na pravicový extremismus.

Michael Kretschmer

Saským premiérem je Michael Kretschmer z CDU od prosince 2017.

Vládní koalici v Sasku tvoří CDU, Zelení a SPD, ale nejpopulárnější stranou je ve spolkové zemi populistická Alternativa pro Německo (AfD). Ta se letos v září ve volbách do Spolkového sněmu stala v Sasku nejúspěšnější stranou. Na zemské i spolkové úrovni zůstává AfD v opozici.

Foto: Profimedia.cz

Saský premiér Michael Kretschmer z CDU.

Radikalizace protestů

Němečtí experti i politici v posledních týdnech upozorňují, že se protesty proti koronavirovým opatřením a povinnému očkování radikalizují.

Odpůrci vakcinace proti covidu vytvářejí vlastní „paralelní svět“, jehož součástí jsou portály s nabídkami práce nebo škol. Tématu se navíc podle spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové aktivně chopila krajní pravice, která využívá únavu lidí pro své vlastní účely.

Ministryně tento týden varovala před radikalizací popíračů pandemie. Na Faeserovou se minulý týden obrátila také saská vláda. Kretschmerův kabinet chce, aby nový spolková vláda z boje proti radikalizaci protestů udělala celonárodní prioritu.

Radikálové i pravicoví extremisté používají pro komunikaci právě zmíněnou platformu Telegram, jež v Německu dosud nespadá pod zákony o regulaci sociálních sítí. Nová vláda chce pravidla změnit.

S pochodněmi před domem ministryně

Michael Kretschmer čelí výhrůžkám spjatým s pandemií koronaviru opakovaně. Po medializaci aktuálního případu uvedl, že se nenechá zastrašit.

Odpůrcům epidemických omezení čelila nedávno i saská ministryně vnitra Petra Köppingová z SPD, když přímo před její dům přišlo večer několik desítek lidí s pochodněmi.

Protesty proti omezením se v posledních dnech konaly v řadě měst, zejména na východě Německa. Demonstrace zesílily po oznámení plánu nové vládní koalice na zavedení povinného očkování. Právě v regionech na východě Německa je proočkovanost nejnižší. Zatímco v Německu je v průměru naočkovaných bezmála 70 procent, v Sasku je to pouze 59 procent obyvatel.

Reklama

Doporučované