Hlavní obsah

Schröder v Moskvě. Chce jednat s Putinem o míru na Ukrajině, píše Politico

Foto: Profimedia.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder během křtu biografie současného kancléře Olafa Scholze v roce 2021.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je podle serveru Politico v Moskvě kvůli jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. K distancu od ruského prezidenta mezitím Schrödera vyzvali současní i bývalí předsedové jeho strany.

Článek

Podle zdrojů serveru Politico Schröder do Moskvy ve čtvrtek odcestoval v rámci úsilí ukončit ruskou invazi na Ukrajinu. Bývalý předseda německé sociální demokracie dlouhodobě čelí kritice právě kvůli svému postoji k Rusku.

Schröder je totiž stále šéfem dozorčí rady ropného koncernu Rosněfť a má vedoucí posty ve firmách, které zastřešují plynovody Nord Stream a Nord Stream 2. Po útoku na Ukrajinu sice vyzval Moskvu k zastavení bojů, postů ve firmách podřízených Kremlu se však nevzdal.

Několik jiných vysloužilých evropských politiků přitom z ruských firem odešlo. Krátce po začátku invaze takto reagovali bývalí premiéři Finska a Itálie Esko Aho a Matteo Renzi, později na posty ve dvou ruských společnostech rezignoval i někdejší francouzský premiér Francois Fillon.

Schrödera minulý týden kvůli jeho spojení s Ruskem opustili čtyři spolupracovníci (psali jsme zde). Bývalý kancléř je dlouhá léta Putinovým přítelem.

Schröderově návštěvě Moskvy předcházelo podle serveru jednání v Istanbulu, kde se exkancléř setkal se členem ukrajinské delegace. V turecké Ankaře ve čtvrtek spolu jednali ruský a ukrajinský ministr zahraničí. „Ukrajina chtěla zjistit, zda by Schröder mohl postavit most pro dialog s Putinem,“ uvedl jeden ze zdrojů serveru Politico.

Minulý týden ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk podle Politico navrhl, aby se Schröder pokusil stát prostředníkem mezi Moskvou a Kyjevem. Představitelé německé vlády nicméně uvedli, že o Schröderově iniciativě nebyli předem informováni.

Podle zdrojů serveru Politico jeden z ukrajinských politiků kontaktoval generálního ředitele švýcarského vydavatelství Ringier Marca Waldera, kde bývalý kancléř pracoval jako konzultant, aby Schrödera informoval o možnosti, že by ho ukrajinská vláda využila jako prostředníka při jednání s Ruskem.

Schröder podle všeho souhlasil a v pondělí odletěl společně s manželkou do Istanbulu. Setkání pak mělo pomoci zorganizovat turecké ministerstvo zahraničí. Schröder se tak v pondělí odpoledne setkal s ukrajinskou delegací vedenou ukrajinským poslancem Rustemem Umerovem, který se zúčastnil nedávných jednání o příměří s Moskvou v Bělorusku.

Umerov Schröderovi podle Politico řekl, že by si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přál, aby kancléř využil svého vztahu s Putinem a pokusil se vyjednat alespoň příměří. Schröder řekl, že si není jistý, zda ho Putin v Moskvě přijme, ale pokusí se si dohodnout schůzku. Zástupci Ukrajiny pak měli německému kancléři sdělit podmínky, o kterých jsou s Ruskem ochotní jednat.

Schůzka měla skončit po více než dvou hodinách. Schröder poté cestou na letiště kontaktoval osobu blízkou Putinovi a informoval o schůzce v Istanbulu. O deset minut později měl Schröder dostat svolení a pokyn, aby v Istanbulu počkal do středy, kdy ho do Moskvy dopraví ruské letadlo.

Ve čtvrtek také dva současní předsedové německé sociální demokracie SPD a osm bývalých předsedů strany vyzvalo Schrödera, aby se jasně distancoval od Vladimira Putina, informuje server Focus.

„Vy rozhodujete, zda zůstanete respektovaným sociálním demokratem,“ stojí mimo jiné v dopise, který bývalému kancléři adresovali.

„Jednejte a řekněte jasná slova,“ stojí v dopise, pod který se podepsali předsedové SPD Saskia Eskenová a Lars Klingbeil a osm bývalých předsedů SPD. „S ohledem na válku na Ukrajině jde nyní o to neomylně se postavit proti válečným akcím prezidenta Putina“, píše se také v dopise.

Kancléř Olaf Scholz a vedení strany už dříve vyzvali bývalého předsedu vlády a stranického šéfa, aby kvůli ruskému útoku na Ukrajinu odešel ze svých postů v ruských podnicích.

Reklama

Doporučované