Hlavní obsah

Pánek: Lidé vyslali Rusku jasný signál. Ruce pryč od Ukrajiny

Hostem Ptám se já byl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Česko ovládla nevídaná solidarita se zemí, která se ze dne na den ocitla ve válce. Humanitární organizace shromáždily na finančních sbírkách víc než dvě miliardy korun a denně přibývají další miliony. Kde pomáhají?

Hostem Ptám se já byl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Ruská armáda se nerozpakuje bombardovat ani takové cíle, jako je například porodnice v Mariupolu, kde skončily pod sutinami i děti, jak uvedl na sociálních sítích prezident Volodymyr Zelenskyj. Zemi kvůli přímému ohrožení i neúnosným životním podmínkám opustilo podle informací OSN už na dva miliony lidí.

Část z nich míří také do Česka, kde úřady vydaly zatím víc než 90 tisíc speciálních víz. A celkem by tu mělo být už víc než 150 tisíc uprchlíků, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Naprostá většina Čechů – celých 85 % – přitom schvaluje, že se země lidí prchajících před válkou ujímá. Vyplývá to z aktuálního průzkumu European National Panels.

A ohromná solidarita s utečenci je znát i na ochotě jednotlivců přispívat na různé způsoby pomoci. Vybrala se už víc než miliarda a půl a neziskové organizace, různé spolky, či kraje a města můžou proto rychle zasáhnout tam, kde je to nejvíc potřeba. Například na účtu společnosti Člověk v tísni se shromáždila víc než 1,3 miliardy korun. Proto je možné vypravovat speciální vlaky s materiální pomocí do zkoušených ukrajinských měst a zpátky vozit lidi hledající bezpečí za hranicemi.

Jak těžké je dostávat pomoc těm, kteří to potřebují, v zemi, kde se ruští vojáci nerozpakují pálit na civilisty?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Nejde říci, že je to největší akcí, kterou Člověk v tísni pořádá. Je to největší projev solidarity české společnosti. Je pravda, že naše společnost už od začátku 90. let ukazovala, že je solidární. (…) Je to i způsob jak vyjádřit nesouhlas s tím, že Putin napadl Ukrajinu.

2:30 - Česká společnost bohatne, patří mezi možná 20 nejbohatších zemí na světě. A rozdělit se o něco pak není otázka ekonomická, ale toho, zda chci, nebo nechci pomoci. A i to se vyvíjí. (…) Je to volání „ruce pryč od Ukrajiny“.

3:50 - Pan Nohavica si může najít jiného dárce, pokud by se nám rozhodl darovat výtěžek, sbírka je otevřená. Ale vzhledem k jeho veřejnému prohlášení jsme se rozhodli, že nechceme být s jeho koncertem spojování. Medaili od Putina má člověk vrátit, pokud vtrhne do jiné země. Není v pořádku, že si ji nechává. Putin je teď opravdu největší agresor na světě.

5:30 - Vlaky s uprchlíky operuje RegioJet. My se budeme snažit posílat pomoc v co největším objemu dovnitř Ukrajiny, limitem jsou logistické problémy a bezpečnost. Jednou z největších potřeb jsou teď kanystry, v městech jako Mariupul neteče voda a lidé nemají, jak ji schraňovat.

7:00 - Jsou to asi statisíce týdenních rodinných nákupů, které na Ukrajinu míří. Vozí se mouka, cukr, olej, těstoviny, konzervy, dětské jídlo, hygienické potřeby s důrazem na děti. Právě jejich situace je ještě horší. Takže úplně běžné věci – deky, spacáky a zmíněné kanystry na vodu.

8:30 - Vždy ti slabší jsou ve chvíli krize více ohroženi. Jsou to děti, starší lidé, nemocní, lidé s handicapem. Naše pomoc směřuje primárně jim, když se nastavuje ta logistika.

10:00 - Ve výjimečných podmínkách se ale mohou objevovat lidé, kteří toho chtějí nějak využít.

11:00 - Spolupracujeme se samosprávami. Dál na východě máme vlastní týmy, desítky zaměstnanců. My jsme je nepropustili s tím, že začala válka. Řada z nich se přesunula kvůli rodinám na Západ, ale odtamtud pomoc operují. Máme partnery i mezi ukrajinskými organizacemi.

12:00 - Mezi boji se proplétají civilisté, kteří utíkají, někoho hledají, nebo vozí nemocné.

14:00 - Bylo za pět minut dvanáct. Překvapeni byli všichni, ale vláda se snaží. Bez chaosu takovouto situaci nelze zvládnout. (…) Teď je třeba to vzít jako šanci – řešit otázku vzdělávání ukrajinských dětí, tedy jestli to mají být segregované třídy nebo má být tendence, aby se zapojili v českých třídách. Je třeba posílit a brát mezi uprchlíky asistentky pedagogů. Důležitá je podpora důstojného ubytování – my známe ze světa koncept tzv. host families, tedy že se umožní lidem, aby si našli ubytování a podpoří se finanční dávkou. Aby ti, co nabídnou své byty, za to něco dostali. Leckdo Ukrajince ubytuje zdarma, ale pokud by to mělo být na rok a více, musí mít pokryté náklady nebo nějaký příjem, aby to fungovalo udržitelně. Takové rodiny pak žijí důstojně.

17:00 - Správná rozhodnutí vlády mohou být šancí do budoucna.

18:00 - V každé krizi je na začátku velká solidarita, protože jsou toho plná média. Co se podaří shromáždit se používá nejméně rok a půl, možná i déle. My pracujeme dokonce s tříletým horizontem a doufáme, že budeme mít okolo 1,6 až 1,7 miliardy ze sbírky a jednáme i s dárci ze světa. Ty programy nebudou levné, podpořit statisíce lidí není snadné.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované