Hlavní obsah

Slovenská vláda schválila „u Babiše“ sporný zákon o televizi a rozhlasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku premiér Robert Fico po příjezdu na výjezdní zasedání slovenské vlády v Dolní Krupé, okres Trnava, 24. dubna 2024.

Reklama

Vládní koalice má ve sněmovně dostatek hlasů k tomu, aby zákon prosadila. Platit bude hned po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Článek

Slovenská vláda ve středu schválila návrh nového zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR), po jehož schválení ve sněmovně by ve funkci skončil nynější ředitel tohoto veřejnoprávního média Ľuboš Machaj.

Představitelé vládní koalice na Slovensku kritizují činnost veřejnoprávního rozhlasu a televize, které nyní fungují pod názvem Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).

Opozice a některé zahraniční instituce už dříve tvrdily, že slovenská vláda chce RTVS ovládnout; ministerstvo kultury mezitím předlohu zákona upravilo.

Návrh zákona o STVR kabinet premiéra Roberta Fica schválil na svém výjezdním zasedání v areálu jednoho zemědělského družstva na západě země, jehož jedním z konečných uživatelů výhod je podle slovenského registru bývalý český premiér Andrej Babiš.

Ministerstvo kultury ještě před jednáním vlády z návrhu zákona o STVR vypustilo ustanovení o zřízení programové rady, která by dohlížela na obsah vysílání této stanice. Právě plánované vytvoření programové rady bylo jedním z nejvíce kritizovaných ustanovení původní podoby zákona. Kritici záležitost vnímali jako možný způsob cenzury ve vysílání. Příští ředitel STVR by rovněž nemohl být odvolán bez uvedení důvodu.

Rozhovor

Po prezidentských volbách se na Slovensko vrátilo téma změn ve veřejnoprávních médiích. Generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznává, že jeho konec ve funkci je otázkou času.

Současný generální ředitel RTVS Machaj se ujal funkce na původně pětileté období za minulé vlády v létě 2022. Spolu s ním podle nového zákona skončí funkční období nynějších členů rady stanice, která bude nově místo parlamentu volit a odvolávat ředitele STVR. Do zvolení Machajova nástupce by měl stanici řídit zástupce, kterého jmenuje předseda parlamentu.

Představitelé nynější slovenské vládní koalice, která nastoupila do úřadu loni v říjnu, netajili, že jejich cílem je dosáhnout změn ve vedení RTVS. Tvrdili, že RTVS není objektivní.

Opoziční strany na Slovensku či Evropská vysílací unie původní předlohu zákona kritizovaly jako ohrožení nezávislosti veřejnoprávní televize a rozhlasu.

Současná slovenská vláda v uplynulých měsících měnila i jiné zákony s cílem vyměnit šéfy některých úřadů či institucí.

Fico po loňském jmenování premiérem kromě kritiky RTVS přestal komunikovat se čtyřmi jinými médii, včetně nejsledovanější televize Markíza. Označil je za nepřátelská. Již čtyřnásobný ministerský předseda Fico na tiskových konferencích zpravidla neumožňuje novinářům klást otázky a s veřejností často komunikuje prostřednictvím facebooku.

Reklama

Doporučované