Hlavní obsah

Sankce škodí víc Evropě než Rusku, tvrdí Maďarsko. Kreml je vděčný

Foto: Profimedia.cz

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó při jednání v Praze.

Reklama

Evropská unie by neměla uvažovat o nových sankcích proti Rusku, protože by to jen prohloubilo energetickou krizi a poškodilo Evropu, řekl v úterý maďarský ministr zahraničí. Podle něj škodí sankce EU více jí samotné než Rusku.

Článek

Evropa trpí sankcemi, které zavedla po ruské invazi na Ukrajinu více než Rusko samotné, uvedl podle agentury Reuters maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó. Nový balíček sankcí by tak podle něj jen prohloubil problémy, které kvůli nim již Evropa má.

„Evropská unie by měla přestat zmiňovat osmý balíček sankcí. Měla by přestat prosazovat opatření, která by jen dále prohloubila krizi dodávek energie,“ napsal Szijjártó před jednáním Valného shromáždění OSN v New Yorku, jehož tématem bude mj. i válka na Ukrajině.

EU od začátku ruského útoku proti Ukrajině schválila už několik balíků protiruských sankcí, včetně částečných embarg na uhlí a ropu. Maďarsko pod vedením premiéra Viktora Orbána jejich zavádění zpravidla komplikuje, ale nakonec vždy přistoupilo ke kompromisu.

O sankcích raději ani nemluvit

Represivní opatření vůči Rusku jsou podle ministra pro Evropu mnohem bolestivější než pro Rusko, protože sankce rozproudily inflaci a náklady na energie raketově vzrostly. Szijjártó to uvedl v prohlášení ministerstva po tradičním neformálním zasedání Rady pro zahraniční věci Evropské unie.

Komentář: Co dělat s Orbánem?

Česko svým razantním posílením spolupráce s Polskem a Slovenskem v obranných agendách a v podpoře Ukrajiny vytváří geopolitický tlak, kterému je třeba Maďarsko vystavit. Přečtěte si komentář sociologa Ivana Gabala a právničky Evy Kružíkové:

Ministr zahraničí také řekl, že „velká většina“ světa mimo Evropu si již uvědomila, že dopady sankcí jsou závažnější než dopady války, protože výzvy, kterým svět v současnosti čelí, vyplývají ze sankcí, a nikoli přímo z konfliktu na Ukrajině, citoval ministra maďarský deník Világgazdaság. „Ať se nám to v Evropě líbí nebo ne, tento názor se již rozvinul ve velké většině světa mimo Evropu,“ uvedl.

Szijjártó míní, že zavedení dalších sankcí povede pouze ke zdražení energií v Evropě. „Navíc se blíží zima, problémy se zásobováním budou stále vážnější, takže je důležité přestat zmiňovat opatření, která by krizi ještě prohloubila,“ uvedl. Jen diskuze o dalších sankcích má podle něj vliv na rostoucí ceny energií.

Uvedl, že jeho kolegové z EU hovoří o tom, jak s energetickou krizi a inflací bojovat. Tyto snahy ale označil za „ztrátu času“. Nadcházející Valné shromáždění OSN by se podle něj mělo využít k budování míru. „Místo prohlubování konfliktu se musí země zaměřit na mír a dialog. Valné shromáždění OSN k tomu nabízí výjimečnou příležitost,“ napsal Szijjártó na Facebook.

Jeho slova o tom, že sankce více škodí Evropě než Rusku, jsou v rozporu s daty, která na konci srpna zveřejnila německá vláda. Sankce podle ní fungují, ruská ekonomika se kvůli nim letos propadne o 15 procent.

Popírá to i deník The Wall Street Journal, který v neděli upozornil, že taktika ruského prezidenta Vladimira Putina, která má přinutit evropské vlády omezit pomoc Ukrajině prudkým omezením dodávek zemního plynu, se zdá být neúspěšná, protože ceny plynu klesají.

Bilance ruské vlády se navíc zhoršuje a EU připravuje plány, které by zmírnily cenový tlak na domácnosti i podniky. V ekonomické válce podle nedávných hodnocení zvítězí spíše Evropa než Rusko, napsal WSJ.

Vděčnost za suverénní postoje v EU

Kreml v pondělí vyjádřil Maďarsku vděčnost za to, co označuje jako suverénní postoj k řadě otázek v rámci EU, napsala agentura Reuters. Podpora z Ruska přichází v době, kdy Maďarsko čelí návrhu Evropské komise na odebrání 7,5 miliardy eur z unijních fondů. Mohlo by se tak stát prvním členským státem EU, který přijde o peníze kvůli nedodržování principů právního státu.

Evropský parlament ve čtvrtek odhlasoval schválení zprávy, která obvinila premiéra Viktora Orbána z vytvoření „volební autokracie“. Budapešť zjištění odmítla a ministr zahraničí Peter Szijjarto označil zprávu za „urážku“.

Maďarská vláda se ovšem pokouší peníze ve zmíněném mimořádném balíku odblokovat, protože jejich ztráta by měla vážné ekonomické dopady. Budapešť proto slíbila zřízení protikorupčního orgánu a vyjde vstříc některým požadavkům Komise.

Maďarská vláda se již dříve několikrát pokusila zablokovat sankce proti Rusku. Naposledy minulý týden měl premiér Viktor Orbán svým vetem zabrzdit sankce vůči vlivným ruským oligarchům, uvedl italský deník Corriere della Sera.

Maďarsko navzdory evropským sankcím prohloubilo energetickou spolupráci s Ruskem, když na konci srpna ruská společnost Rosatom oznámila, že na území Maďarska začne v blízké době stavět dva jaderné reaktory. Szijjártó označil podle agentury AP stavbu za důležitý krok pro maďarskou energetickou bezpečnost. Projekt z většiny platí Rusko (více v tomto článku).

Reklama

Doporučované