Hlavní obsah

Orbán za zavřenými dveřmi: Válka na Ukrajině mohla být lokální věc

Foto: vlada.cz

Pravicová strana Fidesz by podle premiéra Viktora Orbána mohla vládnout až do roku 2060. Ilustrační snímek.

Reklama

Unikly detaily z projevu maďarského premiéra Viktora Orbána z neveřejného setkání jeho strany Fidesz. Řekl mimo jiné, že partaj zemi povládne až do roku 2060. Anebo že Maďarsko přehodnotí v roce 2030 své členství v EU.

Článek

Protiruské sankce poškozují primárně Evropu a Maďarsko by mělo v roce 2030 přehodnotit své členství v Evropské unii. Ve svém projevu to uvedl maďarský premiér Viktor Orbán. Monolog, který přednesl 10. září při příležitosti setkání parlamentní strany Fidesz v maďarské obci Kötcse, byl sice neveřejný, novinářům maďarské pobočky Rádia Svobodná Evropa se však podařilo zjistit obsah projevu od některých účastníků akce.

Ve svém projevu se Orbán podle RFE/RL věnoval především válce na Ukrajině. Uvedl, že může trvat až do roku 2030 a Ukrajina by mohla přijít o třetinu, nebo dokonce polovinu svého území. Válka bývala mohla být dle jeho slov pouze lokální, ovšem Západ z ní udělal válku globální a protiruské sankce teď nejvíc poškozují právě Evropu.

Premiér dále podle přímých účastníků řekl, že se Maďarsko na podzim pokusí zabránit prodlužování sankcí. A že doufá, že jej v tomto kroku podpoří Itálie, kde už by po zářijových volbách měla být sestavena nová vláda.

Druhým důležitým bodem projevu maďarského hegemona byla samotná existence eurozóny a Evropské unie. Podle Orbána se obě společenství mohou do roku 2030 rozpadnout. Do téhož data se navíc Maďarsko stane čistým přispěvatelem do evropského rozpočtu, takže premiér avizoval, že v takovém případě bude nezbytné přehodnotit členství země v unii.

Orbán jako trojský kůň Kremlu

Česko svým razantním posílením spolupráce s Polskem a Slovenskem v obranných agendách a v podpoře Ukrajiny vytváří geopolitický tlak, kterému je třeba Maďarsko vystavit. Komentář sociologa Ivana Gabala a právničky Evy Kružíkové.

Orbán naopak věří v posílení spolupráce uvnitř Visegrádské čtyřky.

Připustil, že součinnost mezi Českem, Slovenskem, Polskem a Maďarskem je teď kvůli válce v krizi. Potenciál ale vidí v kolísání liberálních vlád v Praze i Bratislavě. Doufá, že v obou zemích by brzy mohly vzniknout vlády nové, s nimiž bude Maďarsko moci spolupracovat (více zde).

V neposlední řadě pak maďarský premiér uvedl, že ve straně Fidesz vychovává novou generaci, která by měla být schopná vést zemi až do roku 2060.

Detaily projevu Viktora Orbána unikly pouhý den poté, co Evropský parlament odhlasoval, že Maďarsko už dále nelze považovat za plnohodnotnou demokracii. Ačkoli hlasování nemá žádný praktický účinek, zvyšuje tlak na orgány Evropské unie v Bruselu, aby Maďarsko nemohlo dál čerpat miliardy z evropských fondů.

Maďarsko porušuje principy právního státu

Evropská komise už v minulosti formálně zahájila s Maďarskem řízení kvůli porušování principů právního státu. Vůbec poprvé tak sáhla k využití nového mechanismu chránícího unijní rozpočet před korupcí, střety zájmů či podvody.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjárt označil zpochybňování tamější demokracie za urážku.

Britský deník The Guardian připomněl, že už v neděli by měla Evropská komise navrhnout snížení 70 % maďarských kohezních fondů, zároveň však i otevřít dveře ke kompromisu.

Reklama

Doporučované