Hlavní obsah

Žáci zpátky v lavicích. V Polsku netestují, v Německu někde i v jeslích

Foto: Profimedia.cz

V pondělí se na koronavirus testovali také žáci jedné ze základních škol v západoněmeckém Bonnu.

Reklama

Žáci se v sousedních zemích po Vánocích vracejí do lavic. Státy přitom uplatňují dva různé přístupy: od polského, prakticky bez kontroly a omezení, po německý, který na začátku počítá někde i s každodenním testováním.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Polským žákům sice výuka začala už 3. ledna, ale kvůli vládnímu nařízení se týden učili distančně. V pondělí se po více než 20 dnech vrátili do lavic. „Týden za týdnem je patrný růst počtu nakažených, budeme to denně sledovat, ale nestojí to v cestě návratu dětí k prezenční výuce 10. ledna,“ řekl před několika dny ministr školství Przemysław Czarnek.

Poláci spoléhají na jarní prázdniny

Polské ministerstvo školství vyzvalo k přísnějšímu dodržování hygienických zásad ve školství, nicméně žádné plošné testování žáků, studentů ani zaměstnanců se v zemi navzdory šíření nakažlivější varianty omikron nekoná. O testování se tam ani nedebatovalo.

Roušky se mají nosit jen ve společných prostorech, kde nelze dodržet minimální vzdálenost. Opatření mají zajistit ředitelé škol. Polské úřady spoléhají také na efekt dvoutýdenních jarních prázdnin, ve kterých se regiony postupně prostřídají od 17. ledna až do konce února.

Plošné testování žáků nezorganizovali ani na Slovensku. I tam se v pondělí obnovila prezenční výuka. Systém se vrátil k tzv. školnímu semaforu z loňského listopadu. Pokud se ve třídě objeví případ nákazy, do karantény jde ten žák či učitel, který není zotavený z covidu-19 nebo se nenaočkoval.

Povinné jsou na Slovensku roušky ve třídách, a to už od prvního ročníku ZŠ. Ministr školství Branislav Gröhling také předem vyzval rodiče, aby děti před nástupem do školy otestovali samotesty, které stát na konci roku distribuoval mezi okresní úřady.

Od pondělí se otevřely i sportovní kluby a základní umělecké školy. „Připomínáme, že resort školství důrazně vyzývá k zodpovědnému přístupu a k pravidelnému testování žáků před vstupem do školy, testovat by se měli alespoň dvakrát týdně,“ uvedl Gröhlingův úřad.

Německo testuje ve velkém

Jinak k šíření nákazy přistupují v obou sousedních německy mluvících zemích. V Německu, kde se v pondělí v některých spolkových zemích vrací žáci do školy po vánočních prázdninách, platí v regionech odlišná pravidla, společné je ale pravidelné a časté testování žáků.

Bavorsku od pondělí platí povinné testování dokonce i pro děti v jeslích a mateřských školkách. Před vstupem musí rodiče dítěte od jednoho roku věku třikrát týdně doložit negativní test na koronavirus, buď provedený doma, ve školce nebo v testovacím centru. Samotestovací sady si mohou rodiče vyzvednout v lékárnách zdarma.

Původně měli rodiče pořizovat pro potvrzení věrohodnosti výsledku video, jak samotest dítěti provádějí, ale bavorské ministerstvo sociálních věcí od toho nakonec upustilo.

V bavorských školách se od pondělí musí kvůli nakažlivějšímu omikronu testovat i žáci, kteří jsou naočkovaní nebo covid-19 prodělali. Na základních školách se dvakrát týdně provádí tzv. kolektivní PCR testování (pool-testing) pomocí odběru slin za pomoci tamponu. Protože výsledky PCR testu dorazí až po nějaké době, testují se školáci v základních a speciálních školách v pondělí ráno i antigenními testy. Na ostatních školách se žáci a studenti testují sami třikrát týdně.

Výjimka pro očkované

Každý den se musí první týden po povánočním nástupu testovat žáci v Dolním Sasku. Testy provádí žáci doma, aby se v případě pozitivního výsledku zabránilo zavlečení infekce do školy. Výjimku mají naočkovaní nebo zotavení. Testy zajišťují školy.

V dolnosaských školách také platí povinnost nosit roušky i během vyučování. Stejné opatření platí i ve Šlesvicku-Holštýnsku, které se teď potýká s výrazným nárůstem případů nákazy. Žáci se budou testovat třikrát týdně a to včetně očkovaných dětí. Všech bez rozdílu se týká testování první školní den také v Severním Porýní-Vestfálsku.

Už minulý týden se výuka za podobných podmínek obnovila ve spolkových zemích Meklenbursko-Přední Pomořansko, Braniborsko, Berlín, Sasko a Porýní-Falc a také v Sársku.

Do lavic se v pondělí vrátilo i 1,1 milionu žáků v Rakousku. Prezenční výuka se obnovila v situaci, kdy v zemi roste tzv. sedmidenní incidence a mezi nakaženými jsou zejména mladí lidé ve věku od 15 do 24 let. V rakouských školách musí děti nosit roušku všude, přičemž na středních školách je povinný respirátor FFP2.

Testování probíhá na školách minimálně třikrát týdně. Ve Vídni, Dolním a Horním Rakousku se navíc dva ze tří testů provádějí formou PCR, což se bude od 17. ledna týkat i zbylých regionů. Ministerstvo školství zároveň uvolnilo pravidla karantény pro třídy. Nebude platit pro naočkované nebo ty, kteří měli při rizikovém kontaktu respirátor.

Reklama

Doporučované