Hlavní obsah

Britskému premiérovi se rozhádala strana kvůli „vývozu“ migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr/Úřad britského premiéra

Ministerský předseda Rishi Sunak.

Reklama

Pravicové křídlo britských konzervativců chce, aby premiér zpřísnil zákon o deportaci migrantů do Rwandy a obešel Evropskou konvenci o lidských právech. Proti je mohutná frakce liberálních Toryů i rwandská vláda.

Článek

Britský premiér Rishi Sunak doufal, že když z plánu na deportaci migrantů do Rwandy udělá vlajkovou loď své imigrační politiky, získá na svou stranu spolustraníky i voliče. Místo toho zažívá vzpouru, která by mohla zhatit jeho kariéru.

Napětí uvnitř britské Konzervativní strany roste. Zatímco pravicové křídlo se ministerského předsedu snaží dotlačit k tomu, aby nedávno představený zákon zpřísnil, liberální křídlo varuje, že pokud zajde jen o krok dál, ztratí jejich podporu.

Neshody uvnitř strany se mohou naplno projevit už v úterý. V tamním parlamentu po poledni místního času začalo jednání o kontroverzní normě, která má Londýnu umožnit deportaci žadatele o azyl do více než 6000 kilometrů vzdálené africké země.

Vláda se o to snaží už delší dobu, kvůli vleklým právním sporům ale dosud do Afriky neposlala jediného migranta.

Nejvyšší soud v Londýně v listopadu rozhodl, že Rwandu nelze považovat za bezpečnou zemi, a deportace označil za nezákonné. Sunakův kabinet záhy nato podepsal s africkou zemí novou smlouvu a představil návrh zákona, který ministrům umožňuje ignorovat rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, ne však Evropskou konvenci o lidských právech.

Radikálnější křídlo Konzervativní strany vzkázalo, že zákon je příliš mírný a příliv lodí s migranty nezastaví. Varovalo, že pokud nedojde k zásadním změnám, nepodpoří ho. Na úterním zasedání se chystá představit pozměňovací návrhy, které by vládě umožnily obcházet i zmíněnou konvenci.

Více o modelu Rwanda:

  • Snaha deportovat uprchlíky do africké Rwandy se táhne britskou politikou už delší dobu. S návrhem přišel kabinet někdejšího britského premiéra Borise Johnsona ve snaze snížit počet migrantů připlouvajících do země. V jeho prosazování pokračovali později i jeho nástupci Liz Trussová a Rishi Sunak.
  • Británie nakonec se Rwandou v dubnu 2022 uzavřela dohodu, na základě níž má africká země výměnou za desítky milionů liber přebírat běžence, kteří do Británie dorazí nelegálním způsobem. Kvůli soudním sporům ovšem dosud do Rwandy neodletěl ani jeden deportační let.
  • Záměr britské vlády posílat migranty do Rwandy od začátku ostře kritizovala celá řada lidskoprávních organizací i opozičních politiků.
  • Britský nejvyšší soud v souladu s odvolacím soudem rozhodl, že posílat žadatele o azyl do africké země je nelegální, jelikož Rwanda nemůže být považována za bezpečnou zemi.

Ke vzpouře se přidalo zhruba 70 konzervativních poslanců. Mezi nimi i jedny z nejvýraznějších tváří britské politiky – bývalý premiér Boris Johnson, jeho nástupkyně Liz Trussová i bývalá ministryně vnitra Suella Bravermanová, která dlouhodobě platí za jednoho z hlavních vnitrostranických konkurentů premiéra.

„Nový a opravdový konzervativní lídr“

Hlasovat proti Sunakovi se chystají i dva místopředsedové parlamentu Lee Anderson a Brendan Clarke-Smith. Deník The Guardian upozorňuje, že rebelie z jejich strany bude vnímána jako přímé ohrožení Sunakovy autority uvnitř strany a premiér bude muset přemýšlet o jejich propuštění z vrcholných funkcí.

Rebelující konzervativci jsou přesvědčeni, že vzpoura výrazně ohrozí Sunakovu pozici. Někteří z nich doufají, že dokonce vyústí v Sunakův politický pád, který přispěje k tomu, že v čele strany stane „nový a opravdový konzervativní lídr“.

Manévrovací prostor premiéra je ale značně omezený. Přistoupit na návrhy radikálnějšího křídla si nemůže dovolit, jelikož by přišel o hlasy liberálnějších poslanců sjednocených pod iniciativou One Nation Tories. Ti jsou proti tomu, aby Británie obcházela své lidskoprávní závazky.

One Nation Tories je největší frakcí uvnitř Konzervativní strany. Jejími členy je přes 100 poslanců, což tvoří zhruba třetinu celkového počtu, připomíná stanice BBC.

Proti zpřísňování zákona je i Rwanda. Tamní ministr zahraničí Vincent Biruta v prosinci varoval, že pokud Británie nebude dodržovat mezinárodní právo, země od dohody odstoupí.

Reklama

Doporučované