Hlavní obsah

Sunakova klimatická otočka: Schytává to i od automobilek

Foto: Flickr/Úřad britského premiéra

Britský premiér Sunak musí hájit středeční rozhodnutí odložit zákaz prodeje aut se spalovacím motorem. Plánovanou návštěvu anglického Chelmsfordu ale neodložil, zavítal i na tamní farmu.

Reklama

Automobilky Ford nebo Kia kritizovaly rozhodnutí britského premiéra Rishiho Sunaka odložit zákaz prodeje aut se spalovacími motory o pět let. Jeho nový klimatický plán kritizuje i opozice. Sunak ho ale brání.

Článek

Rishi Sunak ve středu ohlásil změnu britské cesty k dosažení klimatických cílů. Premiér to obhajoval tím, že doposud plánované kroky zatěžovaly „nepřijatelnými náklady“ obyčejné lidi (více zde).

Ve čtvrtečním pořadu BBC Today Sunak své plány obhajoval. „Rozhodně nezpomalujeme úsilí v boji proti změně klimatu,“ zdůraznil. Lidé podle něj dosavadní cíle prosadili, aniž by se „upřímně“ pobavili se zemí, co je k jejich dosažení zapotřebí.

Prohlásil také, že dokud bude premiérem, návrhy jako zdanění masa, povinné sdílení výtahů nebo nutnost používat sedm různých odpadkových košů neprojdou. Tím si vysloužil kritiku i od některých stranických kolegů. Například poslanec a bývalý člen kabinetu Simon Clarke kontroval, že tyto návrhy ve skutečnosti nikdy reálně na stole nebyly.

Vláda plánu věří, ostatní jsou skeptičtí

Rishi Sunak také ujišťoval, že Spojené království je stále na cestě ke splnění svého závazku dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Vláda je podle něj „naprosto přesvědčena“, že svých právně závazných cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů dosáhne, ale učiní tak podle něj „lepším, přiměřenějším způsobem“.

Řada britských akademiků si tím ale tak jistá není. „Pokud budeme vše dělat pomaleji, jen zkomplikujeme dosažení momentálně nastavených cílů,“ řekl profesor Myles Allen z Oxfordské univerzity pro BBC.

Co britský premiér oznámil?

  • Británie posune zákaz prodeje nových benzinových a naftových aut z roku 2030 na rok 2035.
  • Přibližně pětina domácností bude nyní osvobozena od povinnosti přejít na tepelná čerpadla, když bude potřeba vyměnit jejich plynové kotle. Podle BBC lze předpokládat, že tento bod se dotkne převážně nemovitostí ve venkovských oblastech nebo zkrátka tam, kde by byla montáž tepelných čerpadel obtížná.
  • Dále britská vláda navrhuje, aby se dotace na pomoc lidem při přechodu na energeticky účinnější kotle zvýšily z 5000 na 7500 liber.
  • Podle návrhu také budou zrušena pravidla, která nutí pronajímatele, aby snižovali energetickou náročnost budov.

Podle BBC se varování, že Spojené království nebude schopno cílů dosáhnout, dokonce objevila ještě před oznámením těchto změn. V červnu označil Výbor pro změnu klimatu (CCC) - nezávislý poradní orgán vlády - pokrok za „znepokojivě pomalý“ a vyzval k přijetí naléhavějších opatření.

Šéf Výboru pro změnu klimatu Chris Stark nyní podle webu The Guardian oznámil, že „po Sunakově obratu bude dosažení emisních cílů ještě těžší. BBC ale podotýká, že některá z nových opatření v tom mohou pomoci – například zvýšení dotací na přechod z plynových kotlů na tepelná čerpadla.

I sám premiér přiznal, že si je vědom toho, že nepůjde o lehký úkol. „Přechod na uhlíkovou neutralitu nebude snadný, bude to vyžadovat, abychom všichni změnili způsob, jakým žijeme,“ uvedl.

Opoziční strany Sunaka kritizují

Plán Rishiho Sunaka kritizují téměř všechny britské opoziční strany. Labourista Ed Miliband, stínový ministr pro klima, podle webu Politico označil změny za „projev slabosti zoufalého premiéra, který neví, jak dál, a tancuje podle not malé menšiny své strany“. Dodal, že „včerejšek byl špatným dnem pro ekonomiku, prosperitu a pro Británii“.

„Dobrá pracovní místa. Levnější účty. Skutečná energetická bezpečnost. Proto moje labouristická vláda učiní z Británie velmoc v oblasti čisté energie,“ napsal na twitteru předseda labouristů Keir Starmer.

Jeho strana teď s přehledem vévodí předvolebním průzkumům. O nových poslancích budou ale Britové, pokud se něco nezmění, hlasovat až v lednu 2025.

„Fakta se nemění, ať už je Rishi Sunak přijme, nebo ne. Svět sleduje, co děláme,“ řekla mluvčí liberálních demokratů Wera Hobhouseová.

Mluvčí Skotské národní strany pro energetiku Dave Doogan uvedl, že tento krok bude skotské vládě bránit v pokroku, kterého chce dosáhnout v oblasti změny klimatu. „Klimatický vandalismus konzervativců nás bude stát pracovní místa a investice a zrazuje naše závazky vůči budoucím generacím i vůči planetě,“ dodal na twitteru.

Představitelka strany Zelených Carla Denyerová podle BBC uvedla, že se jí „udělalo špatně, když návrhy slyšela“.

Jako jeden z mála se Sunakem souhlasil Richard Tice, předseda strany Reform UK, jejímž otcem je známý euroskeptik Nigel Farage. Tice řekl, že premiér „přiznává šílenství mnoha plánů na uhlíkovou neutralitu“. Ty podle něj „poškozují britskou ekonomiku a vyhánějí pracovní místa a peníze do zahraničí“.

Ford: Plán „podkopává ambice, závazek a důslednost“

Sunakův plán kritizovala i společnost Ford, jíž se stejně jako jiných výrobců aut vládní návrh bezprostředně dotkne. Podle ní Sunak „podkopává ambice, závazek a důslednost“.

Otázky a odpovědi

Velká Británie chce ustoupit od řady závazků směřujících k uhlíkové neutralitě, které zavedly předchozí vlády.

Jihokorejská automobilka Kia podle agentury ČTK uvedla, že krok Británie by mohl způsobit zmatek v odvětví i mezi spotřebiteli a narušit dodavatelské řetězce. Krok podle ní „mění složitá jednání v dodavatelských řetězcích a produktové plánování“.

Jiné firmy ale návrh spíše podpořily, ale až poté, co je premiér ujistil, že se nezmění „širší legislativní pravidla týkající se přechodu na elektromobily“. Společnost BMW, která nedávno oznámila, že nová generace elektrických vozů Minis se bude vyrábět v Británii, uvedla, že odklad zákazu benzinových vozů nebude mít na investice firmy vliv.

Krok se nelíbí ani neziskovým organizacím podporujícím ochranu divoké přírody. „Opuštění těchto cílů a odkládání kroků, které nás mají přivést k čisté nule, je nesrozumitelné v době, kdy jiné země prudce zvyšují své úsilí o nalákání výroby a pracovních míst budoucnosti,“ řekla podle Reuters šéfka britské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Tanya Steelová.

A jak plánům britské vlády věří místní veřejnost? Vládní průzkum z července naznačil, že až sedm z deseti lidí si není jisto, že Spojené království je na dobré cestě ke splnění cílů uhlíkové neutrality do roku 2050, připomněla BBC. To bylo ještě před středečním prohlášením premiéra Rishiho Sunaka, veřejnost ale byla zjevně skeptická už tehdy.

Přibližně stejný počet lidí se domníval, že přechod na uhlíkovou neutralitu v příštím roce nebo dvou zvýší jejich životní náklady. Průzkum provedlo v červnu a červenci 2023 ministerstvo pro energetickou bezpečnost a jeho úplné výsledky naleznete zde.

Reklama

Doporučované