Hlavní obsah

Svědectví z bouřlivého Kazachstánu: Je děsivé jenom jít po ulici, bojím se

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti v Almaty se podle agentur zmocnili radnice i rezidence hlavy státu.

Reklama

Krátce před jednou odpoledne voláme do kazašské Almaty, kterou poslední hodiny zmítají brutální protesty. Ačkoli pro Kazachy bylo „třešničkou na dortu“ zrušení cenového stropu na LPG, protestující lid toho má na srdci daleko víc.

Článek

Zari bydlí na okraji Almaty a poslední hodiny nedělá nic jiného, než konzumuje zprávy o protestech, které se konají několik kilometrů od jejího bydliště. Z výbuchů je značně nesvá a děkuje – rozhovor je pro ni rozptýlením. „Aspoň mě to odvede od čtení zpráv o násilí ozbrojené policie a poslouchání explozí,“ říká na úvod neuspokojivě krátkého rozhovoru.

Přitakává, že videa z Kazachstánu kolující na sociálních sítích nelžou. „V ulicích to vypadá přesně takhle. Tady na okraji Almaty je klid. Ale podle zpráv od těch, kteří žijí poblíž centra, se odevšud ozývají exploze, které trvaly celou noc. Byly dost silné. Nepokoje neprobíhají jenom v centru, ale na více místech,“ popisuje a má potřebu připomenout, že nejde o žádné „spontánní setkání demonstrantů“, jak to podávají státní média.

„Almaty je velké město, takže se lidé začali shromažďovat na různých místech a spojovat se v demonstrace. Policie byla samozřejmě ozbrojená a neváhala, jak můžete vidět i ve všech těch videích, používat těžkou techniku, ostré náboje, projektily, slzný plyn… teď je tady opravdu tma, ale i přesto je proti lidem používají dál. Tvrdit, že protesty vznikly spontánně, je dost ošemetné. To tvrdí státem sponzorovaná média. Ony ty protesty totiž vůbec nejsou jen o ceně paliv,“ popisuje Zari a dodává, že náladu lidí v Kazachstánu kazí daleko víc problémů.

„Ano, primární důvod můžou být rostoucí ceny, ale zase je ošemetné mluvit o ‚primárním‘ problému,“ říká a vysvětluje, že města na západě země mají s krvavými protesty bohaté zkušenosti. „Mohli bychom se vrátit do roku 2011, do dne, kdy jsme slavili výročí Dne nezávislosti. Tehdy dělníci začali protestovat za zvýšení platů. Ve státních médiích jste se dočetli, že bylo během demonstrace zabito 15 lidí, ve skutečnosti to ale byly stovky. Všude byly potoky krve, střílelo se do náhodných lidí na ulici.“

„Takže některá města v Kazachstánu skutečně mají svou historii protestů a nebojí se jich. Po několika dnech začala protestovat i další města v Kazachstánu. Zapojovaly se i staré dámy, mladí, všichni, protože všichni cítili, že je třeba řešit sociální problémy, politické problémy, účastnili se dokonce i politici. Takže tohle skutečně nemůžete nazývat spontánními protesty,“ říká Zari.

Almaty popisuje jako město klíčové i pro letošní protesty. „ Almaty má status jižního hlavního města Kazachstánu a ačkoli je ‚hlavním‘ hlavním městem Astana (oficiálně Nur-Sultan), Almaty je pro tyto protesty klíčové. Teď je v ulicích spousta policistů a je to skutečně děsivé. Děsivé je vůbec ulicemi procházet, lidé jsou zatýkáni, civilisté i aktivisté. A toto se dělo celou noc. Je to strašidelné, protože určitě víte, jak se vyostřily protesty na Ukrajině nebo Bělorusku…“

Zde rozhovor nečekaně a v tichu končí – vypadlo internetové spojení. Jak později uvedla agentura Interfax, úřady Kazachstánu vypnuly internet a telefonické spojení v hlavním městě Nur-Sultan i v největším městě Almaty. Weby místních médií jsou ze zahraničí nedostupné.

+12

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se pak zdvojnásobily. K nespokojeným motoristům se přidali i další obyvatelé v obavě, že následovat bude zdražení potravin a dalšího zboží. „U nás vše závisí na plynu. Jestli zdraží plyn, zdraží vše. A obyčejní lidé mají tak nízké příjmy, že budou žít ještě hůř,“ objasnil Jerlan Sarkulov, jeden z demonstrantů, internetovému listu Gazeta.ru.

V médiích se dříve objevily nepotvrzené informace, že vládnoucí elity údajně začínají opouštět zemi, postiženou největšími nepokoji za více než deset let. Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev ve středečním televizním projevu k národu prohlásil, že zůstane v hlavním městě Nur-Sultan, ať se bude dít cokoliv.

„Jsou zabití a ranění, tlupy banditských živlů bijí a ponižují vojáky, honí je nahé po ulicích, znásilňují ženy, rabují obchody. Situace ohrožuje bezpečnost všech obyvatel Almaty. Nelze to dále strpět. Kromě toho se situace vyhrotila i v některých dalších městech, a proto jsem zavedl v řadě regionů výjimečný stav,“ řekl prezident podle agentury Interfax. „Jako hlava státu a od dnešního dne předseda bezpečnostní rady jsem odhodlán postupovat s maximální tvrdostí,“ dodal.

„Pozornost vzbuzuje vysoká organizovanost výtržnických živlů. Svědčí to o pečlivě promyšleném plánu spiklenců, kteří jsou finančně motivováni,“ řekl podle TASS Tokajev. „Ať by se dělo cokoliv, budu v hlavním městě. Je to má ústavní povinnost zůstat s lidem. Společně překonáme toto černé místo v dějinách Kazachstánu a vyjdeme z toho silnější,“ ujistil šéf státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované