Hlavní obsah

Takhle zaútočí. Poradce Zelenského před třemi lety předpověděl invazi

Foto: Profimedia.cz

Arestovyč v Kyjevě, hlavním městě Ukrajiny. Snímek je ilustrační.

Reklama

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč v roce 2019 vnímal válku s Ruskem jako takřka nevyhnutelnou. Už tehdy prohlásil, že válka s Ruskem bude cenou za vstup Ukrajiny do NATO.

Článek

Na sociálních sítích se začalo šířit tři roky staré video, na němž poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč předpovídá ruskou invazi na Ukrajinu. A poměrně přesně popisuje, jak bude Rusko v zemi postupovat.

Při otázce na možný vstup Ukrajiny do NATO Arestovyč v roce 2019 uvedl: „O žádné lhůty konce války nepůjde. Naopak, nejspíše to povede k mohutné vojenské operaci proti Ukrajině. Protože oni nás budou muset ničit z hlediska infrastruktury a změnit všechno na zdevastované území.“

Arestovyčovo vystoupení pro ukrajinskou televizi Apostrof přeložil a opatřil titulky Nikola Repin, překladatel a spolupracovník Deníku N, s nímž se Seznam Zprávy kvůli ověření spojily. Originál rozhovoru je pak zde.

Arestovyč v rozhovoru dodal, že Rusko o přímou konfrontaci s NATO nestojí. „Musí to udělat před naším vstupem do NATO, aby o nás NATO nemělo zájem. S pravděpodobností 99,9 procenta bude cenou za náš vstup do NATO velká válka s Ruskem,“ řekl Arestovyč během prezidentské kampaně, kterou tehdejší kandidát na prezidenta Zelenskyj vedl.

Pokud ale Ukrajina do NATO podle Arestovyče nevstoupí, Rusko zemi během deseti až dvanácti let pohltí. „To je naše rozcestí,“ dodal.

Popsal také, jak taková operace bude podle něj vypadat. „Útočná letecká operace, útok ruských armád, které mají u hranic. Obležení Kyjeva, snaha obklíčit ukrajinskou armádu u Doněcku. Útok z Běloruska, vyhlašování nových lidových republik,“ uvedl.

„Nejvíce kritické jsou roky 2020 až 2022,“ dodal poradce ukrajinského prezidenta.

Ruská agrese vůči Ukrajině začala 24. února. Od začátku ruské invaze před dvěma týdny uprchlo z Ukrajiny již téměř 1,5 milionu lidí. Úřad Vysoké komisařky OSN pro lidská práva ve středu uvedl, že od zahájení invaze zdokumentoval smrt 516 a zranění 908 civilních osob. Skutečný počet obětí bude podle něj patrně mnohem vyšší.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované