Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na tým očkující proti dětské obrně. Zemřelo šest policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z místa útoku v severozápadním Pákistánu.Video: AP

 

Reklama

Výbuch bomby zabil nejméně šest policistů a dalších deset zranil. Měli chránit pracovníky očkovací kampaně proti dětské obrně. K útoku se přihlásilo hnutí Tahrík-e Tálibán-e Pákistán, kterému se také přezdívá Pákistánský Tálibán.

Článek

V severozápadním Pákistánu v pondělí explodovala bomba u dodávky převážející policisty, kteří měli chránit pracovníky očkovací kampaně proti dětské obrně. K výbuchu došlo v bývalé baště pákistánského Tálibánu, městě Mamundu, které leží na hranicích s Afghánistánem. Policejní úředník Kašíf Zulfiquar podle agentury AP prohlásil, že někteří ze zraněných policistů jsou v kritickém stavu ve státní nemocnici.

Zulfiquar dodal, že kampaň byla v oblasti, kde došlo k útoku, zastavena a všichni pracovníci, kteří se zabývají dětskou obrnou, jsou v bezpečí. Úřady podle místních médií uvedly, že očkování bude v dalších částech země pokračovat dál.

K odpovědnosti za pondělní útok, který se odehrál několik hodin poté, co úřady zahájily první kampaň proti obrně v letošním roce, se přihlásilo hnutí Tahrík-e Tálibán-e Pákistán nebo také Pákistánský Tálibán. Pákistánský Tálibán je podle AP samostatnou skupinou. S afghánským a nechvalně proslulejším Tálibánem, který se v Afghánistánu chopil moci v srpnu 2021, kdy se vojska USA a NATO po dvaceti letech ze země stáhly, ale pákistánskou složku podle AP pojí úzké pouto - obě skupiny jsou převážně paštunské.

Kampaně proti dětské obrně jsou v Pákistánu pravidelně provázeny násilnostmi. Islámští bojovníci často útočí na lékařské týmy, které se specializují na boj proti obrně, a policisty, kteří je mají chránit. Podle agentury AP často lživě tvrdí, že očkovací kampaně jsou západním spiknutím s cílem sterilizovat děti.

Pákistán a Afghánistán jsou jediné země na světě, kde se dětská obrna stále v populaci udržuje. V roce 2021 Pákistán hlásil pouze jeden případ, což vzbuzovalo naději, že je blízko vymýcení tohoto onemocnění, které může způsobit celoživotní ochrnutí. V loňském roce v Pákistánu objevili nejméně šest nových případů obrny, téměř všechny právě na severozápadě země, kde rodiče podle AP často odmítají děti očkovat.

Reklama

Doporučované