Hlavní obsah

Vítěz thajských voleb chce zatopit vojenské juntě

Foto: Profimedia.cz

Lídr vítězné opoziční strany Pita Limdžarenrat.

Reklama

Vítěz thajských voleb Pita Limdžarenrat je odhodlaný prosadit svou vizi. Navzdory hrozbě, že se mu dosud vládnoucí armáda pokusí cestu moci k překazit, slibuje demilitarizaci Thajska a návrat k normálu.

Článek

Thajsko zažilo ve víkendových volbách politické zemětřesení. Podle neoficiálních výsledků v hlasování propadla strana spojená s režimem bývalého armádního generála Prajutcha Čan-Očy, který se dostal k moci při vojenském převratu.

Thajci dali v hlasování přednost stranám hájícím demokracii a civilní vládu. Předběžné výsledky ukazují na vítězství uskupení Budoucnost vpřed podnikatele Pity Limdžarenrata, které by mohlo získat 152 křesel v celkem 500členné sněmovně. Druhá skončila Strana Thajců, za kterou stojí známý politický klan Šinavatrů. Mohla by mít asi 140 křesel.

Čan-Očova strana by měla podle odhadů dostat pouhých 36 mandátů. Po devíti letech se tak Thajsku otevírá šance na změnu režimu, který stojí na podpoře armády.

Limdžarenrat také dává najevo odhodlání toho dosáhnout.

„Našimi politickými prioritami budou demilitarizace, demonopolizace a decentralizace Thajska. Toto je jediný způsob, jak můžeme zajistit, že se Thajsko plně demokratizuje, bude zase fungovat normálně a vrátí se na globální scénu,“ řekl dvaačtyřicetiletý Limdžarenrat americké stanici CNN.

Foto: feelphoto, Shutterstock.com

Dosavadní thajský premiér Prajutch Čan-Oča přichází na zasedání vlády, březen 2020.

Limdžarenrat získal obrovskou přízeň zejména mezi mladými voliči. Lidé do 26 let sice tvoří jen asi 14 % thajského elektorátu, ale reportér BBC v Bangkoku Jonathan Head si všiml, že mladí příznivci vítěze voleb tvrdě pracovali na tom, aby přetáhli starší voliče na svou stranu. Strana Budoucnost vpřed také vedla úspěšnou kampaň na sociálních sítích.

Její lídr mladé oslovil mimo jiné slibem strukturálních změn v armádě: ukončením branné povinnosti, snížením vojenského rozpočtu a zvýšením jeho transparentnosti nebo snížením počtu generálů.

Zavázal se také zrušit známý zákon na ochranu majestátu, který pod hrozbou přísných trestů zakazuje kritiku thajské monarchie. Proti tomu se silně staví dosavadní vojenský režim, připomíná BBC.

Úspěch v nedělních volbách pak podle něj ukazuje, že právě tato politika rezonuje napříč celou společností. „Je celkem jasné, že lidé v Thajsku chtěli změnu. Nálada ve státě se změnila a my jsme tím, kdo je teď schopný vytvořit konsenzus,“ prohlásil stranický lídr v rozhovoru se CNN.

Doplnil, že v současné chvíli jedná s ostatními opozičními stranami o vytvoření koalice tak, aby byla zajištěna dostatečná většina v dolní komoře parlamentu.

Překážkou by mohl být senát

Navzdory tomu, že voliči zřetelně projevili svůj zájem o změnu režimu, zatím není jasné, kdo moc v zemi převezme. Aby mohla strana nebo koalice zvolit premiéra a sestavit vládu, potřebuje získat většinu v obou komorách parlamentu.

Hlavní překážkou je proto nevolený senát. Jeho členy vybírá výhradně vojsko a už v minulosti prosadil na post premiéra proarmádního kandidáta. I po volbách v roce 2019 měly občanské strany v dolní komoře většinu, ale tomu, aby sestavily vládu, zabránily omezující zákony prosazené vojenskou juntou.

Thajsko a přísná pravidla

V Thajsku se konají protesty proti vládě i monarchii od roku 2020. Aktivistka, která se tehdy měla dopustit hanobení monarchie, když parodovala thajskou královnu, dostala dvouletý trest.

Limdžarenrat přesto věří, že tentokrát situace dopadne ve prospěch jeho strany. „Jednota senátorů není stejná jako před čtyřmi lety, kdy jednomyslně hlasovali pro Prajutchovo zvolení. Od roku 2019 došlo k výraznému posunu ve veřejném mínění, a senát to musí brát v úvahu,“ myslí si.

Důkazem proměny postoje thajských voličů je i vítězství jeho strany Budoucnost vpřed. Před hlasováním byla totiž za favorita považovaná zmíněná Strana Thajců klanu Šinavatrů, která vyhrála všechny volby za posledních 20 let. Je také otázkou, jak budou tyto dvě partaje v případné vládě fungovat vedle sebe. Podle BBC mezi nimi v předchozím parlamentu rozdělovaly některé spory.

„Pokud budeme i nadále pokračovat v komunikaci, vysvětlovat, co se pro zemi snažíme udělat a jak dobře to s ní myslíme, řekl bych, že senát nebude zásadní překážkou,“ věří Limdžarenrat v úspěch vznikající koalice proti vojenské vládě.

Potvrdil pak také, že je připravený i na možnost, že by se thajská armáda pokusila zvrátit výsledky voleb. „Musíme minimalizovat riziko takového převratu. Nebojím se, ale nejsem ani neopatrný. V thajské politice se pohybuju dvacet let, znám její brutalitu,“ uzavřel s tím, že má kolem sebe silný tým a jsou nachystaní na nejrůznější scénáře.

Současný premiér Prajutch Čan-Oča pak už v úterý uvedl, že zatímco bude země čekat na sestavení nové vlády, bude svou povinnost vůdce a šéfa kabinetu plnit, jak nejlépe dokáže.

Reklama

Doporučované