Hlavní obsah

Tisíce skautů se připravují na evakuaci z dějiště jamboree v Jižní Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Jižní Korea se připravuje evakuovat desítky tisíc skautů.

Reklama

Od počátku akce se účastníci potýkají s extrémním vedrem, důvodem evakuace je však tropická bouře Khanun, která má na místě udeřit již ve středu.

Článek

Jižní Korea se připravuje evakuovat desítky tisíc skautů, povětšinou mladistvých, z dějiště světového jamboree, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun, informovala agentura AP.

Celosvětové setkání skautů, na něž se vypravilo kolem 40 tisíc účastníků z více než 150 zemí, včetně 413 osob z Česka, se od začátku potýká s úmornými vedry a se špatnou organizací. Nyní hrozí, že rozlehlé tábořiště už ve středu zasáhne silná bouře.

Úřad jihokorejského prezidenta vyzval k zahájení nouzových plánů, které by mohly zahrnovat přesun skautů do hotelů a dalších zařízení v hlavním městě Soulu a okolí. Světové organizace skautského hnutí (WOSM) uvedla, že dostala potvrzení od jihokorejské vlády o časném odjezdu všech účastníků z okresu Puan na jihozápadě země.

Extrémní horko již přinutilo tisíce britských a amerických skautů setkání opustit. Od středečního zahájení jamboree byly kvůli horku ošetřovány stovky účastníků. Dlouho před začátkem akce kritici vyjadřovali obavy z přivedení tak velkého počtu mladých lidí do rozlehlé oblasti bez stromů a přirozeného stínu.

Jihokorejská vláda a organizátoři opakovaně uvádějí, že jejich prioritou je bezpečnost a na místo konání byly vyslány cisterny s vodou a zajistili klimatizované prostory a zdravotníky.

V pondělí již organizátoři připravovali plány na evakuaci před bouří. Choi Chang-haeng, generální tajemník organizačního výboru jamboree, uvedl, že organizátoři zajistili v regionu více než 340 evakuačních míst, včetně komunitních center a tělocvičen.

Reklama

Doporučované