Hlavní obsah

Trump po osmi letech vedl kampaň v New Yorku. Chce získat Afroameričany

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Donald Trump.

Stát New York je tradičně silně demokratický, a přestože se v něm Donald Trump narodil, ve své kampani jej vynechával. To se nyní změnilo. Republikánský kandidát se snaží zapůsobit na Afroameričany a Hispánce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Donald Trump uspořádal předvolební shromáždění v newyorské čtvrti South Bronx, kde se snaží získat černošské a latinskoamerické voliče před listopadovými prezidentskými volbami.

Jednalo se o Trumpovo první shromáždění v New Yorku po zhruba osmi letech. Britská BBC to vysvětluje tím, že se republikánský prezidentský kandidát v současné době snaží získat voliče z řad etnických menšin.

Pódium s ním sdílel i floridský republikán Byron Donalds, černošský kongresman, kterého deník The New York Times minulý týden označil za jednoho z možných Trumpových potenciálních running mates, tedy kandidátů na viceprezidenta. „Je jedním z mála černošských funkcionářů strany a v době, kdy se republikáni snaží odlákat černošské voliče od demokratů, by přispěl k rasové rozmanitosti na kandidátce,“ uvedl list jako jeho hlavní přednost.

Bronx je převážně hispánská a černošská čtvrť a lze ji označit za baštu demokratů, nicméně průzkumy mezi těmito skupinami obyvatel naznačují, že současná hlava Spojených států u nich podporu ztrácí. Afroameričanům vadí zejména přístup americké administrativy k dění na Blízkém východě. Situace Palestinců jim totiž evokuje paralelu s Afroameričany v USA v 60. letech, kdy „probíhalo“ afroamerické hnutí za občanská práva.

Přitom Afroameričané jsou pro Joea Bidena velmi důležití. Černošský volební blok je v USA jedinečný. V současné době je to jediná skupina voličů, která se trvale ztotožňuje s Demokratickou stranou - v roce 2020 jí vyjádřilo přízeň 77 procent černošských voličů, píše server Al-Džazíra a dodává, že aktuální průzkumy se pohybují kolem 63 procent, zatímco přibývá počet těch, kteří se buď přímo kloní k republikánům, nebo k volbám nechtějí vůbec.

Trump v New Yorku ve svém zhruba devadesátiminutovém projevu mluvil hlavně o svém odkazu ve městě - místě, kde vybudoval velkou část svého bohatství a slávy. Nyní je podle něj ale město prolezlé kriminalitou a rozpadající se infrastrukturou. Bidena obvinil z rekordního množství migrantů překračujících americko-mexickou hranici. Ti prý mají ekonomický dopad na voliče z řad menšin.

„Největší negativní dopad má nelegální imigrace na naše černošské a hispánské obyvatelstvo, které přichází o práci, o bydlení, o všechno, o co může přijít,“ řekl Trump.

Jeho prohlášení, že v případě zvolení zahájí masivní deportace, se podle serveru Politico setkalo s jásotem davu. Řekl: „Drtivá většina Newyorčanů se mnou souhlasí, že je to nepřijatelné.“ Dokonce dopředu prohlásil, že ve státě New York, který je tradičně demokratický, v listopadových volbách vyhraje.

Podpora ale tak jednoznačná, jak to prezentuje Trump, není. Před jeho příjezdem panovaly obavy, jak bude v Bronxu přijat. „Přál bych si, aby prostě zmizel,“ řekl jeden muž deníku The New York Times před shromážděním. „Nikdo, koho znám, ho nepodporuje.“ V místě shromáždění byly policejní složky, ale vše nakonec proběhlo v poklidu.

Volby prezidenta USA 2024

Volba v pořadí 60. prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané budou vybírat z několika kandidátů, členů demokratů, republikánů i zástupců Nezávislé politické strany.

Doporučované