Hlavní obsah

Trump na nahrávce přiznal, že si nechal tajný dokument

Foto: brian james cramer, Shutterstock.com

Donald Trump.

Reklama

Američtí prokurátoři získali zvukovou nahrávku Donalda Trumpa, na které přiznává, že si po odchodu z Bílého domu ponechal tajný dokument. Jedná se už o třetí nahrávku, která může případně vyústit v trestní řízení.

Článek

Historie usvědčujících nahrávek bývalého prezidenta Donalda Trumpa má další kapitolu. Ta se začala psát ve středu, když CNN přišla se zprávou, že federální prokurátoři mají k dispozici zvukovou nahrávku, na níž Trump přiznává, že po odchodu z Bílého domu zadržoval tajný dokument Pentagonu. Nezdá se, že by nahrávka nějak ohrozila jeho podporu jak ve straně, tak u voličů. Může ale bývalému prezidentovi způsobovat vrásky na čele, protože by mohla podpořit jedno z již probíhajících vyšetřování.

Leckdo si vzpomene na nahrávku z pořadu „Access Hollywood“, v níž Trump používá vulgární výrazy a tvrdí, že „hvězdy“ si mohou se ženami „dělat úplně cokoliv“. Záznam mu sice neuškodil, když byl vypuštěn těsně před volbami v roce 2016, zato ale přispěl k výsledku procesu, v němž byl shledán vinným ze sexuálního zneužívání. Videozáznam použili newyorští porotci v soudním sporu s Jean Carollovou jako důkaz Trumpova chování k ženám.

Další nahrávka, kvůli které je bývalý prezident vyšetřován, vznikla během voleb v roce 2020. Tehdy Trump telefonoval s volebními úředníky v Georgii a přemlouval je, aby „našli“ hlasy, které mu pomohou změnit výsledky prezidentských voleb.

A nyní se na seznam přidává nejnovější záznam, který by taktéž mohl skončit jako součást trestního řízení. Nahrávku má k dispozici zvláštní poradce ministerstva spravedlnosti Jack Smith, který vyšetřuje uchovávání informací o národní obraně. To se má údajně chýlit ke konci, ale zatím z něj nevzešlo žádné obvinění.

Vyšetřování, které se v posledních týdnech zintenzivnilo, prověřuje přesun stovek tajných vládních dokumentů z Bílého domu, které byly po Trumpově odchodu z funkce převezeny do jeho floridského sídla Mar-a-Lago. Vyšetřovatelé posuzují, jak byly tyto dokumenty uloženy a kdo k nim mohl mít přístup. Zkoumají také, jak Trumpův tým reagoval na žádost o poskytnutí bezpečnostních záznamů z jeho floridského sídla.

Co přesně je na nahrávce?

Zvukový záznam údajně pochází ze schůzky v Trumpově golfovém klubu v New Jersey v červenci 2021, tedy asi šest měsíců po jeho odchodu z funkce, připomíná BBC. Nahrávka, kterou CNN popsalo více zdrojů, vážně podkopává dosavadní Trumpova tvrzení, že všechny dokumenty, které měl po skončení mandátu, byly odtajněny. To je v jasném rozporu se zvukovou nahrávkou, kde se mluví o tajném dokumentu.

V záznamu je slyšet zvuk šustícího papíru, uvedly zdroje, i když není jasné, zda šlo o skutečný dokument. To vyvolává otázky ohledně odhalení dokumentu, protože mezi účastníky schůzky byli i lidé, kteří neměli bezpečnostní prověrku, jež by jim umožňovala přístup k utajovaným informacím.

Trumpovy komentáře na nahrávce naznačují, že se chtěl o informace podělit, ale byl si vědom omezení své možnosti po skončení prezidentského úřadu záznamy odtajnit, uvedly dva ze zdrojů.

Mluvčí Trumpovy kampaně v reakci na zprávu uvedl, že „úniky“ mají za cíl „rozdmýchat napětí“ kolem Trumpa.

Nahrávka také připomíná chaos na konci jeho prezidentství. Podle zdrojů CNN na nahrávce Trump poukazuje na tajný dokument Pentagonu, aby se pokusil vyvrátit myšlenku, že se mu předseda sboru náčelníků štábů generál Mark Milley snažil zabránit v zahájení války s Íránem.

Toto tvrzení reaguje na článek novinářky Susan Glasserové z července 2021. V něm uvádí, že ke konci Trumpova prezidentství Milley vyjádřil obavy, že se Trump pokusí udeřit na Írán. Údajně řekl sboru náčelníků štábů, aby zajistil, že Trump nevydá žádný nezákonný rozkaz, a aby ho v případě jakýchkoli obav informoval.

Tento článek Trumpa pobouřil. Na nahrávce zmiňuje dokument, který podle něj pochází od Milleyho. Trump v nahrávce údajně říká, že kdyby ho mohli vidět ostatní, Milleyho by to zdiskreditovalo. Podle zjištění CNN tento dokument ale nesepsal Milley.

Existence dokumentu není nijak neobvyklá. Sbor náčelníků štábů má ředitelství zaměřené na vypracovávání a navrhování strategií a plánů pro předsedu a další, které poskytuje pokyny o aktuálních plánech a operacích velitelům v rámci celých sil.

„Můžete si vybrat jakoukoli zemi a scénář a pravděpodobně existuje pohotovostní plán,“ řekl jeden z amerických představitelů CNN. Podle stejného úředníka je ještě méně neobvyklé, že Milley o těchto plánech Trumpa informoval. Milleyho úkolem jako předsedy sboru náčelníků štábů bylo radit prezidentovi a informovat ho o jeho vojenských možnostech jako vrchního velitele.

„To neznamená, že generál Milley je válečný štváč,“ řekla na CNN Beth Sannerová, bývalá zástupkyně ředitele Národní zpravodajské služby, která se během své kariéry podílela na zpravodajských brífincích. „Právě naopak. Během svého působení ve zpravodajské službě jsem s ním mnohokrát hovořila a on rozhodně nechtěl jít do války s Íránem.“

Reklama

Doporučované