Hlavní obsah

Trump se odvolal proti zákazu kandidovat v primárkách v Maine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Donald Trump před výslechem u newyorského soudu v říjnu loňského roku.

Reklama

Donald Trump se soudní cestou snaží bojovat proti rozhodnutí o zákazu jeho prezidentské kandidatury ve státě Maine. Stejný krok lze očekávat i v Coloradu, které rovněž zamítlo exprezidentovu účast v republikánských primárkách.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump dnes podal odvolání proti rozhodnutí, které mu znemožňuje kandidovat v primárkách ve státě Maine. Informovala o tom agentura AP. Nejvyšší volební úřednice tohoto amerického státu Shenna Bellowsová zakázala Trumpovi zúčastnit se republikánských primárek v souvislosti s jeho zapojením do útoku na sídlo amerického Kongresu ze 6. ledna 2021.

Na konci prosince státní tajemnice Bellowsová diskvalifikovala Trumpa z účasti v primárkách na základě málo používaného ustanovení 14. dodatku americké ústavy, který zakazuje ucházet se o veřejné funkce lidem zapleteným do vzpoury.

Trumpovi advokáti již dříve zpochybnili tvrzení Bellowsové, že se bývalý prezident zapojil do vzpoury. Tvrdí navíc, že úřednice, která již dříve Trumpa kritizovala, nemá pravomoc zakázat mu kandidovat ve stranických primárkách, které se uskuteční 5. března. „Tajemnice se měla vyloučit z případu vzhledem k předpojatosti vůči prezidentu Trumpovi,“ uvedli advokáti bývalého prezidenta. Podle nich navíc tajemnice zakládá své rozhodnutí na nevěrohodných důkazech. O odvolání bude rozhodovat nejvyšší soud ve státě Maine.

Podle agentury AP se také očekává, že Trumpovi advokáti podají v příštích hodinách odvolání k Nejvyššímu soudu USA ohledně rozhodnutí nejvyššího soudu státu Colorado, který označil Trumpa za nezpůsobilého vykonávat prezidentský úřad. I v tomto případě soud argumentoval zapojením Trumpa do násilného vniknutí do sídla Kongresu v lednu roku 2021.

Úřad státního tajemníka je nejvyšším postem ve státě, co se konání voleb týče. Bellowsová je zároveň první volební úřednicí, která jednostranně podobné rozhodnutí přijala. V Coloradu o Trumpově diskvalifikaci rozhodl tamní nejvyšší soud 19. prosince. Naopak nejvyšší soud v americkém státě Michigan stejný krok odmítl.

Reklama

Doporučované