Hlavní obsah

Trump vede v průzkumu od CNN. Biden letos ztratil dva procentní body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Volba prezidenta Spojených států amerických proběhne v listopadu 2024. Na fotce republikánský vyzyvatel úřadujícího prezidenta Donald Trump.

Reklama

Předvolební průzkum CNN favorizuje exprezidenta USA Donalda Trumpa, má podporu 49 procent dotazovaných. Současného prezidenta Joea Bidena by podpořilo 43 procent oslovených.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém domě, si podle předvolebního průzkumu společnosti SSRS pro televizi CNN nadále udržuje náskok nad úřadujícím prezidentem Joem Bidenem zvoleným za demokraty. Většina dotazovaných také hodnotila kladně Trumpovo čtyřleté funkční období, zatímco u Bidena to byla méně než polovina.

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, což je stejně jako při posledním průzkumu CNN provedeném v lednu. Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

Průzkum dále ukázal, že voliči, pro které je ekonomická situace hlavním tématem, podporují Trumpa. Podle CNN se rovněž ukázalo, že voliči vnímají stav ekonomiky jako mnohem důležitější téma než při předchozích dvou prezidentských volbách.

Mezi dalšími prioritami voličů pro nadcházející volby je ochrana demokracie, ke které se přihlásilo 58 procent dotazovaných. Pro téměř polovinu oslovených jsou důležité otázky týkající se imigrace, kriminality a držení zbraní. Pro dvě pětiny to jsou otázky týkající se zdravotní péče, potratů a jmenování členů Nejvyššího soudu USA.

Průzkum pro CNN provedla společnost SSRS ve dnech 18. až 23. dubna. Zapojeno do něj bylo 1212 dospělých osob, včetně 967 registrovaných voličů. Průzkum byl proveden buď online, telefonicky nebo osobně.

Reklama

Doporučované