Hlavní obsah

Trump zesměšňoval jméno republikánské soupeřky

Foto: Ben Von Klemperer, Shutterstock.com

Nikki Haleyová během kampaně ve státu New Hampshire v prosinci 2023.

Reklama

Útoky na Nikki Haleyovou připomínají Trumpovu rétoriku, kterou používal již proti Baracku Obamovi. Trump šířil konspirační teorii, že se Obama narodil v Keni a není „přirozeně narozeným“ občanem USA, jak vyžaduje ústava.

Článek

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Donald Trump v pátek na svých sociálních sítích zesměšnil rodné jméno své soupeřky v souboji o republikánskou nominaci na prezidentské volby Nikki Haleyové. Podle agentury AP jde o nejnovější příklad toho, jak bývalý prezident útočí na lidi, zejména na své politické konkurenty, na základě rasové a etnické příslušnosti.

V příspěvku na svém účtu Truth Social Trump opakovaně označil Haleyovou, dceru přistěhovalců z Indie, jako „Nimbru“.

Haleyová, bývalá guvernérka Jižní Karolíny, se narodila v Bambergu v Jižní Karolíně jako Nimarata Nikki Randhawa. Vždy nicméně vystupovala pod svým prostředním jménem „Nikki“. Příjmení „Haleyová“ přijala po svatbě v roce 1996.

Trump, který je sám synem a vnukem přistěhovalců a oženil se se ženami pocházejícími ze zahraničí, nazval Haleyovou ve svém příspěvku jako „Nimbra“ celkem třikrát. Uvedl také, že „na to nemá“.

Už dříve se Trump odvolával na křestní jméno Haleyové, psal ho chybně „Nimrada“ a nepravdivě tvrdil, že není způsobilá pro prezidentské volby, protože její rodiče nebyli občany USA, když se v roce 1972 narodila.

Útok přišel čtyři dny před primárkami Republikánské strany ve státu New Hampshire, v nichž se Haleyová snaží prosadit jako jediná reálná Trumpova alternativa.

Haleyová odsoudila poslední Trumpovy útoky jako důkaz toho, že ohrožuje jeho snahu o třetí nominaci v řadě. „Nechám na lidech, aby rozhodli, co svými útoky myslí,“ řekla Haleyová v pátek novinářům v New Hampshire. „Je nejistý, ví, že něco není v pořádku,“ uvedla na Trumpovu adresu.

Reklama

Doporučované