Hlavní obsah

Trumpova daňová přiznání budou veřejná. Republikáni mluví o nebezpečné zbrani

Foto: Evan El-Amin, Shutterstock.com

Donald Trump oznámil v listopadu opětovnou kandidaturu na prezidenta. Snímek je ilustrační.

Reklama

Bývalý americký prezident dlouho bránil své daňové záznamy a nechtěl je za žádnou cenu zveřejnit. Kritici tvrdí, že tak činil, protože má co skrývat. Republikáni varují před odjištěním nebezpečné politické zbraně.

Článek

Výbor americké Sněmovny reprezentantů pro státní příjmy odhlasoval částečné zveřejnění daňových přiznání bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Rozhodnutí završuje téměř čtyřleté úsilí Demokratické strany o zveřejnění dokumentů.

Američtí prezidenti nejsou ze zákona povinni zveřejňovat svá daňová přiznání, ale po desetiletí tak činili dobrovolně. Trump tak odmítnutím vydání svých záznamů porušil novodobou tradici prezidentů a prezidentských kandidátů.

Čerstvé rozhodnutí je pro něj navíc velkou prohrou, jelikož odtajnění údajů se Trump už tři roky brání v právní bitvě. Před měsícem ale americký Nejvyšší soud svým verdiktem uvolnil sněmovnímu výboru cestu k Trumpově daňové evidenci.

Exprezident USA se podle kritiků zveřejnění bránil proto, že měl co skrývat. Demokraté v Kongresu chtěli prověřit, zda dokumenty neukazují na možný Trumpův střet zájmů či zda nepoužíval pochybné metody krácení daní.

Záhada daní Donalda Trumpa

Americký Nejvyšší soud uvolnil cestu sněmovnímu výboru k získání daňové evidence bývalého prezidenta Trumpa. Proč miliardář bojoval za to, aby orgán záznamy nezískal? A co ho teď čeká?

Pro zveřejnění se v úterním hlasování vyslovilo 24 demokratů, proti bylo 16 republikánů. „Toto je jeden z nejdůležitějších hlasů, které kdy jako člen Kongresu odevzdám, a stojím si za tím na sto procent,“ řekl podle BBC jeden z členů výboru, demokrat Brendan Boyle.

Republikán Kevin Brady obvinil demokraty z „odjištění nebezpečné nové politické zbraně“. „Seznam nepřátel Kongresu je zpět. Každý americký daňový poplatník, který se dostane na špatnou stranu kongresové většiny, je teď v nebezpečí,“ řekl Brady.

Není jasné, kdy se dokumenty na veřejnosti objeví. Jeden z demokratů ale pro CNN uvedl, že to zřejmě potrvá „několik dní“, než v nich budou začerněny osobní informace, jako např. čísla pojistek.

Jedná se o záznamy z let 2015–2020, tedy z období Trumpovy kandidatury a působení v Bílém domě. Záznamy by mohly nabídnout detailní pohled na Trumpovy finance, včetně jeho aktiv, zdrojů příjmů, charitativních příspěvků a závazků i nesplacených půjček.

Má Trump co skrývat?

Snaha o nahlédnutí do Trumpových finančních záznamů zintenzivnila, když vládu nad Sněmovnou reprezentantů v roce 2019 převzali demokraté. Ti mimo jiné disponují svědectvím bývalého Trumpova právníka, podle kterého se exprezident chlubil nadsazováním hodnoty svého majetku. Díky tomu se mohl snáz dostat k půjčkám. Ve chvíli, kdy chtěl platit nižší daně, exprezident svůj majetek naopak podhodnocoval.

Těmito obviněními se zabývají i státní orgány a součástí vyšetřování jsou i Trumpovy děti. Prokurátoři v New Yorku totiž prověřují společnost Trump Organization, rodinnou firmu bývalého prezidenta, ve které mohlo docházet k daňovým podvodům a dalším trestným činům. Společnost zastřešuje až 500 firem, jež se věnují řadě odvětví, převážně však podnikání v nemovitostech.

Trump znovu zabojuje o Bílý dům

Donald Trump se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům. Někdejší republikánský prezident už podal na úřadech dokumenty potřebné pro svou kandidaturu v prezidentských volbách.

Trumpovým financím se věnovala i mnohá média. Exprezident například podle zjištění listu The New York Times (NYT) v 11 z 18 novináři zkoumaných let nezaplatil žádné daně z příjmů a v roce svého zvolení do funkce měl zaplatit pouze 750 dolarů, tedy zhruba 17 600 korun. Trump odmítá, že by se dopustil něčeho protiprávního.

Trump už v listopadu oznámil opětovnou kandidaturu na prezidenta USA. Co přesně se v daňových záznamech doopravdy ukrývá, stále není jasné. Informace v daných dokumentech by Trumpovi nicméně mohly v budoucnu zavařit nejen v případě vyšetřování, jejichž předmětem je on a jeho byznys již nyní, ale i při prezidentské kandidatuře.

Reklama

Související témata:

Doporučované