Hlavní obsah

Účet za válku. Ukrajinská kultura utrpěla škody za 2,4 miliardy eur

Foto: Profimedia.cz

Záběry zkázy divadla v ukrajinském Mariupolu pořízené 12. dubna loňského roku.

Reklama

Až 248 zničených památek a újma ve výši 2,4 miliardy eur. UNESCO vyčíslilo škody, které ukrajinská kulturní sféra utržila od začátku války s Ruskem. Odhadlo také, kolik peněz bude třeba k tomu, aby se tamní kultura opět zahojila.

Článek

Válka, kterou Rusko před více než rokem rozpoutalo na Ukrajině, už tamní kulturu „stála“ přibližně 2,4 miliardy eur, odhadlo UNESCO, zatímco jeho generální ředitelka vyrazila na návštěvu Ukrajiny.

Na nejnovější odhady ztrát upozornila stanice Radio France, která od Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu v pondělí dostala exkluzivně možnost do dosud nezveřejněných dokumentů nahlédnout. Generální ředitelka organizace Audrey Azoulayová mezitím v Kyjevě jednala se zástupci ukrajinské vlády.

Náměstkyně ukrajinského ministra zahraničí Emine Džaparová následně na společné tiskové konferenci oznámila, že se Ukrajina v následujících letech chystá požádat o členství v UNESCO, píše agentura Ukrinform.

Země podle ní také připraví dokumentaci, na základě které by se město Černihiv mohlo stát součástí světového dědictví. I do něj Azoulayová během své návštěvy Ukrajiny zamíří, stejně jako do Oděsy, jejíž historické centrum je od ledna na seznamu UNESCO.

Z nejnovějších dokumentů vyplývá, že během války, která už déle než rok zmítá Ukrajinou, bylo zničeno celkem 248 kulturních památek. Podle UNESCO se jedná především o kostely pravoslavné církve a památníky židovským obětem nacismu. Škody ale utržily také muzea či školy, které byly postavené většinou v 19. století.

O tom, jak rok války proměnil ukrajinskou kulturu:

Seznam Zprávy hovořily s řadou umělců z Ukrajiny. Popisují nová témata i symboly, které do jejich tvorby vnesla válka. A také to, že „díky“ konfliktu dostala země možnost vyprávět svůj příběh samostatně – bez Ruska.

Ztráty vzniklé zničením památek dosahují přibližně 65 % celkových škod ve výši 2,4 miliardy eur. Zbytek tvoří ztracené či poškozené umělecké sbírky, zničené ateliéry a studia ukrajinských umělců i ztráty v příjmech, které utrpěl tamní turistický průmysl.

Podle UNESCO válka nejvíce zasáhla východ Ukrajiny. Celkem 60 % z celkových škod vzniklo na Donbase a v Charkovské oblasti. V Doněcké a Luhanské oblasti, kde konflikt započal už v roce 2014, bylo dohromady hlášeno 25 % celkových škod.

UNESCO má desetiletý plán

K obnově poničených památek a dalších kulturních objektů bude potřeba přibližně 6,5 miliardy eur, vyhodnotilo UNESCO. Další významné částky budou třeba investovat do ukrajinského kulturního odvětví, které během roku války přišlo o miliardové částky. Podle UNESCO se jedná o oblast umění, cestovního ruchu, sportu i kulturních zařízení, jako jsou kina či divadla.

Největší ztráty hlásí hlavní město Kyjev, které je od začátku války téměř zcela bez turistů. Za více než rok konfliktu přišlo o příjmy ve výši 6,5 miliardy eur, odhaduje UNESCO.

Organizace připravila plán, jak ukrajinskou kulturu během deseti let opět postavit na nohy. V první fázi, tedy v letech 2023 až 2026, bude podle UNESCO klíčové zejména ochránit kulturní objekty, které by mohly utrpět újmu při dalších ruských útocích, a postarat se o památky, které jsou v nejžalostnějším stavu. Zapotřebí k tomu bude něco přes dvě miliardy eur, tvrdí UNESCO.

Tato pomoc má být financována ze zvláštního rozpočtu, který není přímo spojen s fungováním UNESCO. Organizace se s žádostí o finanční podporu proto obrátila na svých 193 členů, připomíná France info. Mezi nimi je i Rusko. Jeho účast na obnově Ukrajiny je ovšem nepravděpodobná.

Reklama

Doporučované