Hlavní obsah

Ukrajina hlásí zásah ruské základny nedaleko okupovaného Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: DZMITRY SCHAKACHYKHIN, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle poradce starosty města Petra Andriuščenka si zásah vyžádal život 100 ruských vojáků. Dalších 400 jich zůstalo po výbuchu zraněných.

Článek

Nedaleko okupovaného Mariupolu zasáhla ukrajinská armáda ruské základny. V důsledku exploze zahynulo 100 ruských vojáků a více než 400 jich bylo zraněno. Informovala o tom ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na poradce starosty města Petra Andriuščenka.

Zranění byli hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče. Kromě toho byla zničena komunikační stanice, uvedl Andriuščenko na telegramu. Podle něj bylo zasaženo někdejší pětipatrové jaltské zdravotní středisko, které v těchto dnech využívala ruská armáda jako kasárna.

„V této budově bydlelo 120 rekreantů. Pokud by byla přestavěna na kasárna, mohlo by se v jedné místnosti ubytovat asi 4–5 lidí. To znamená, že její kapacita je přibližně až 650 lidí,“ vysvětlil poradce starosty.

Útoků na ruské vojenské základny, které v minulých měsících okupační síly vytvořily, se v posledních dnech zintenzivnily, poznamenala podle stanice CNN exilová správa města.

Strategické přístavní město u Azovského moře se stalo krátce po začátku ruské invaze místem intenzivních bojů, kdy podle odhadu ukrajinského prezidenta zahynuly během jeho obléhání desítky tisíc lidí.

Ukrajinské síly nakonec město evakuovaly loni v květnu poté, co téměř tři měsíce odolávaly ruskému postupu. Ukrajinská vojenská rozvědka obvinila ruské představitele, že v průběhu obléhání Mariupolu dohlíželi na válečné zločiny proti civilnímu obyvatelstvu.

Zprávy o zvýšeném počtu ukrajinských úderů na okupované město přicházejí v souvislosti se spekulacemi, že se Kyjev chystá zahájit protiofenzivu ve snaze získat zpět území dobytá Ruskem, připomněla CNN.

Reklama

Doporučované