Hlavní obsah

Ukrajina si otevřela cestu na Krym, tvrdí Kyjev

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministr zahraničí Ukrajiny ve středu uvedl, že bojové úspěchy země zajistily vojákům přístup na okupovaný poloostrov Krym. Ukrajinské síly tímto rozdělily ruské území na dvě části. To by mohlo Moskvě zkomplikovat zásobování.

Článek

Kyjev ve středu uvedl, že získáním vesnice Robotyne, kterou ukrajinské síly dostaly znovu pod svou kontrolu tento týden, bylo dosaženo významného vítězství, píše server France24. Ukrajinským vojskům by se tak měla otevřít cesta k proniknutí hlouběji do ruských pozic na jihu směrem na okupovaný poloostrov Krym.

„Poté, co jsme se opevnili na křídlech Robotyne, se nám otevírá cesta k Tokmaku a nakonec i k Melitopolu a administrativní hranici s Krymem,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba během dřívější oficiální návštěvy Paříže.

Masový hrob pro Ukrajince

Ukrajinské síly tímto vítězstvím prakticky rozdělily území, které Rusko okupuje na jihu Ukrajiny, na dvě části, což by Moskvě zkomplikovalo zásobování. Kulebou zmiňovaná města Tokmak a Melitopol, která ovládají Rusové, jsou pro okupační síly důležitými vojenskými a logistickými uzly.

Kuleba také zdůraznil, že ukrajinská ofenziva, která byla oznámená už v červnu, pokračuje. Připustil ale, že je to „nesmírně obtížný“ úkol.

„Počet minových polí a opevnění je bezprecedentní. Ve vzduchu dominují ruské drony, vrtulníky a letadla. Ale postupně se nám to daří.“

Postup ofenzivy je velmi nákladný a pomalý, i protože Ukrajina musela čekat na moderní zbraně od svých západních spojenců. Ty Kyjev dále potřebuje, zejména tanky, odminovací zařízení a válečná letadla, aby mohl čelit ruské převaze ve vzduchu. Ukrajinské síly oznámily, že prorazily klíčové ruské obranné linie. Tento týden se jim podařilo dobýt vesnici v Záporožské oblasti.

Kreml ofenzivu bagatelizoval a Jevgenij Balickij, úředník odpovědný za Záporožskou oblast, kterou Rusko prohlašuje za svou, varoval, že území za Robotyne bude „masovým hrobem pro ukrajinské ozbrojené síly“.

Ruská armáda však uvedla, že její jednotky „odrazily devět útoků“ ukrajinských sil v oblasti Robotyne a také v okolí obce Verbove na jihovýchodě. Rusko přitom tvrdí, že vesnici stále ovládá.

Moskva, která dále tvrdí, že má na jihu připraveny tři obranné linie, opakovaně označila ukrajinskou protiofenzivu za naprostý neúspěch, který stál životy mnoho vojáků a přinesl jen malý pokrok. Předpokládá se, že Rusko vybudovalo kilometr dlouhý systém zákopů a tunelů, stejně jako zakopané dělostřelecké pozice a takzvané protitankové betonové zátarasy „dračí zuby“, píše BBC. Moskva doufá, že to pomůže zastavit další ukrajinský postup.

Největší letecký útok

Informace o úspěšném postupu zveřejnilo ukrajinské ministerstvo zahraničí ve středu brzy ráno. Ve stejnou dobu, co Kyjev oznámil, že při „největším“ leteckém útoku za poslední týdny zemřeli dva lidé.

Ruské síly vypustily na hlavní město z různých směrů skupiny bezpilotních letadel íránské výroby Shahed a z letadel odpálily rakety, uvedla vojenská správa města Kyjeva. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se zaměřilo na ukrajinská operační a zpravodajská centra a že všechny přidělené cíle byly zasaženy, připomíná list The Moscow Times.

Ukrajina mezitím zintenzivnila útok dronů uvnitř Ruska. V noci zahájila vlnu úderů, jejichž cílem bylo letiště u estonských hranic a Krymský poloostrov u Černého moře, uvedly ruské úřady.

Reklama

Doporučované