Hlavní obsah
Online

Ukrajina hlásí zničení základny ruských velitelů

Foto: Profimedia.cz

Podobně jako další města i ukrajinská Boroďanka odkryla po odchodu ruských jednotek jimi páchané zločiny.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

  • Útok ruských raket na ukrajinské přístavní město Oděsa nepřežilo 8 lidí, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle ukrajinské agentury Unian se Oděsa stala terčem ruských střel Kalibr s plochou dráhou letu.
  • Ukrajinská armáda uvedla, že se jí podařilo zničit ruské velitelské stanoviště v Chersonské oblasti. Ministerstvo obrany tvrdí, že tam byli v době útoku dva vysoce postavení ruští důstojníci. Tvrzení zatím není možné nezávisle ověřit.
  • Při potopení ruského křižníku Moskva zemřel minulý týden jeden námořník a dalších 27 se jich pohřešuje, uvedlo dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany.
  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin v neděli přijedou do Kyjeva. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bude to první návštěva členů americké vlády v zemi od začátku války.
  • Zelenskyj také vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina ke schůzce, na které by ukončili válku. Kyjev ale přeruší jednání s Moskvou, pokud budou zabiti jeho vojáci v Mariupolu, varoval.

VÁLEČNOU SITUACI JSME SLEDOVALI ONLINE I V PÁTEK

  • Na Donbase zadrželi několik pracovníků OBSE

    V Doněcké a Luhanské oblasti bylo zadrženo několik vojenských pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), oznámila podle BBC organizace.

    OBSE se snaží využít veškerých dostupných kanálů, aby zajistila propuštění svých pracovníků. Neuvedla k tomu ale žádné podrobnosti.

    Pozorovatelé na Ukrajině jsou podle OBSE neozbrojení, na místo dorazili, aby poskytli „nestranné a objektivní“ zhodnocení situace. Organizace svou misi na východě Ukrajiny zahájila v roce 2014, ale její mandát vypršel letos 31. března, když Rusko zablokovalo jeho prodloužení.

  • Johnson potvrdil Zelenskému další dodávky zbraní

    „Ministerský předseda potvrdil, že Spojené království poskytne více obranné vojenské pomoci, včetně obrněných vozidel, dronů a protitankových zbraní,“ uvedla v prohlášení kancelář britského premiéra Borise Johnsona.

    Zelenského kancelář pak uvedla, že se spolu oba lídři bavili o nové fázi vojenské pomoci včetně zásilek těžkých zbraní. Informovala o tom agentura Reuters.

    Britský premiér v pátek na návštěvě Indie řekl, že v Británii je teď přes 20 ukrajinských vojáků, kteří se cvičí v zacházení s moderními obrněnými vozidly britské armády. Zpět do vlasti se pak mají vrátit společně se zásilkou celkem 120 obrněných vozidel Wolfhound a Mastiff. Další Ukrajince učí Britové v Polsku používat jimi dodané protiletecké střely, napsala britská média.

    Johnson v pátek rovněž oznámil, že Londýn plánuje poslat do Polska ze své výzbroje tanky, aby Varšavě umožnil dodat na Ukrajinu tanky sovětské výroby T-72, kterými disponuje polská armáda. Podle listu The Times chce Británie do Polska vyvézt tanky Challenger 2.

  • Zelenskyj odmítá jednání, pokud Rusové zabijí obránce Mariupolu

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury AFP vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina ke schůzce, na které by ukončili válku. Kyjev ale přeruší jednání s Moskvou, pokud budou zabiti jeho vojáci v Mariupolu, varoval.

    „Tato válka může být ukončena tím, kdo ji začal,“ řekl Zelenskyj k možnému jednání s Putinem na tiskové konferenci v kyjevském metru. Rozhovory zprostředkovatelů podle něj k ukončení konfliktu nepovedou.

    Jako další možné důvody pro přerušení rozhovorů s Moskvou Zelenskyj vyjmenoval případná referenda o nezávislosti v Ruskem okupovaných územích v okolí Chersonu a Záporoží.

  • Do Kyjeva dorazí američtí ministři

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin v neděli přijedou do Kyjeva. Na tiskové konferenci to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jde o první oficiální cestu vysokých představitelů Spojených států na Ukrajinu od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi.

    Zelenskyj také řekl, že ukrajinská armáda zatím není připravena prolomit obležení Mariupolu, nad kterým mají kontrolu ruské jednotky.

  • Moskva tvrdí, že za dnešek zabila 200 ukrajinských vojáků

    Moskva tvrdí, že ruské bojové síly dnes zabily až 200 ukrajinských vojáků a zničily přes 30 vozů ukrajinské armády. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom informuje agentura Reuters. Tvrzení Moskvy však nelze nezávisle ověřit.

    Ruské ministerstvo obrany také uvedlo, že dnešní útok na Oděsu směřoval proti logistickému terminálu, kde podle Moskvy bylo velké množství zbraní z USA a z evropských zemí. Při útoku na toto přístavní město byla však zasažena také nejméně jedna obytná budova. Nejméně šest lidí přitom podle BBC přišlo o život.

  • Záchranné práce v Oděse pokračují

    Ukrajinské záchranné složky zveřejnily záběry, které zachycují záchranné operace po dnešním ruském útoku na obytný dům v přístavním městě Oděsa, píše BBC. Dle uvedených zpráv zemřelo v důsledku útoku již šest osob.

    Rusko potvrdilo, že během dneška provedlo v oblasti několik útoků. Dle agentury TASS byla zasažena ukrajinská základna na vojenském letišti poblíž Oděsy.

  • Ruská armáda podle ukrajinských úřadů opět zmařila evakuaci z Mariupolu

    Další pokus evakuovat ukrajinské civilisty z přístavního města Mariupol, které z větší části ovládají ruská vojska, se dnes opět nezdařil. Oznámil to poradce mariupolského starosty. Obvinil přitom ruskou armádu, že evakuaci zmařila.

    Plánovaný pokus evakuovat civilisty z Mariupolu dopoledne avizovala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. „Dnes se znovu pokusíme evakuovat ženy, děti a seniory,“ uvedla na sociálních sítích a dodala, že civilisté by se měli shromáždit u jednoho z obchodních center ve městě. „Pokud půjde vše podle plánu, evakuace by měla začít přibližně v poledne (11:00 SELČ),“ upřesnila.

    Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko ale na sociální síti Telegram dnes odpoledne sdělil, že se evakuace nezdařila. Zhruba 200 obyvatel Mariupolu se podle něj shromáždilo k evakuaci, ale ruská armáda jim řekla, aby se rozešli, a varovala, že se bude ostřelovat.

  • Zničili jsme ruské velitelské stanoviště, hlásí Ukrajina

    Ukrajinská armáda uvedla, že se jí podařilo zničit ruské velitelské stanoviště v Chersonské oblasti, která byla od prvních dnů války z velké části pod ruskou kontrolou.

    Agentura ukrajinského ministerstva obrany v prohlášení uvedla, že ruské velitelství bylo lokalizováno poblíž místa střetů obou armád. V době útoku byli na velitelství přítomni dva vysocí ruští důstojníci. Tvrzení prozatím není možné nezávisle ověřit.

    O útoku se zmínil také poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč, který uvedl, že se v době útoku nacházelo na velitelství asi 50 ruských důstojníků. „Jejich osud není znám, ale domnívám se, že je strastiplný,“ řekl.

  • Ruský útok na Oděsu si vyžádal 5 mrtvých a 18 zraněných

    Dnešní útok ruskými raketami na ukrajinské přístavní město Oděsa si vyžádal pět mrtvých a 18 zraněných. S odvoláním na ukrajinskou prezidentskou kancelář o tom informovala agentura Reuters. Podle ukrajinské agentury Unian se Oděsa stala terčem ruských střel Kalibr s plochou dráhou letu.

  • Kvůli odposlechům hrozí pracovníkovi ruského ministerstva až 15 let vězení

    Pracovník ruského ministerstva vnitra, který byl v březnu zadržen za šíření lživých informací o ruské armádě, chtěl zprostředkovat telefonický rozhovor mezi moskevskými a kyjevskými policisty, aby Ukrajinci mohli informovat kolegy o počínání ruských vojáků na Ukrajině. S odvoláním na materiály případu o tom dnes informoval zahraniční tisk.

    Sergej Klokov působil ve službách ministerstva vnitra jako technický pracovník – řidič – a o jeho názorech na válku na Ukrajině se úřady dozvěděly díky tomu, že mu odposlouchávali telefon, tvrdí americký list The Wall Street Journal (WSJ). Klokov se podle listu Kommersant stal prvním obviněným podle nového paragrafu o šíření lží o ruské armádě, který skončil ve vazbě. Hrozí mu až 15 let vězení.

    Klokovův případ podle amerického deníku ilustruje rizika, jakým jsou vystaveni obyčejní Rusové, pokud se i v soukromých rozhovorech odchýlí od oficiální linie, která válku na Ukrajině označuje za „speciální vojenskou operaci“ s cílem ochránit ruskojazyčné obyvatelstvo Donbasu, demilitarizovat a „denacifikovat“ sousední zemi.

  • Mapa posledních pohybů ruské armády dle britského ministerstva obrany

    Britské ministerstvo obrany přineslo další aktualizaci k válečné situaci na Ukrajině. Na twitteru zveřejnilo mapu, která ukazuje pohyby ruské armády, jež v posledních dnech zaměřuje svou ofenzívu převážně na východ Ukrajiny.

  • Oděsu zasáhly ruské rakety, o případných obětech zatím nejsou zprávy

    Ukrajinské přístavní město Oděsa, které leží u Černého moře, se stalo terčem ruských střel Kalibr s plochou dráhou letu. Na sociální síti Telegram to uvedla ukrajinská agentura Unian. Vojenské velitelství Jih podle agentury potvrdilo, že městská infrastruktura byla zasažena, a varovalo, že nebezpečí trvá.

    „Ve městě zahřměly čtyři výbuchy. Jedna ze střel zasáhla obytný blok, na dvoře shořelo několik aut a několik bytů utrpělo vážné škody, v ostatních jsou rozbitá okna. Zatím nejsou žádné zprávy o případných obětech či zraněných,“ napsala agentura Unian, která na sociální síti zveřejnila také záběry letící ruské střely.

  • Arestovyč: Ruské jednotky opět ostřelují hutní komplex v Mariupolu

    Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč potvrdil, že ruské jednotky opět obnovily ostřelování hutního komplexu Azovstal, uvádí server Al-Džazíra. „Nepřítel se snaží utlumit poslední odpor obránců Mariupolu v oblasti Azovstal,“ řekl Arestovyč v národní televizi.

  • Zkáze během války neuniká ani ukrajinské kulturní dědictví

    Ruské jednotky spáchaly zločiny proti 242 památkám ukrajinského kulturního dědictví. Nejvíce v Kyjevské oblasti, Charkově a Doněcku, informuje ukrajinské ministerstvo kultury.

  • První ruský pluk plánuje přezbrojení raket Sarmat na podzim

    Nejpozději na podzim bude na Sibiři vytvořen první pluk vyzbrojený novými mezikontinentálními raketami Sarmat. V ruské televizi to dnes řekl šéf vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Jde o ambiciózní cíl, protože první test nové rakety se uskutečnil tuto středu a západní experti předpokládají, že podobných zkoušek bude muset být více, než nová raketa bude moci být zařazena do výzbroje, poznamenala agentura Reuters.

    „Nejpozději na podzim plánujeme vytvořit ze sériově dodaných raket první pluk, který bude v Krasnojarském kraji,“ řekl Rogozin podle agentury TASS. Krasnojarsk leží asi 3000 kilometrů na východ od Moskvy. Reuters připomíná, že středeční vypuštění rakety se uskutečnilo po letech odkladů, zaviněných potížemi s financováním i technickými problémy.

    Nové rakety mají být umístěny do stejných podzemních sil, v jakých dosud byly rakety sovětské konstrukce Vojevoda, v Severoatlantické alianci přezdívané Satan. Ty má raketa Sarmat nahradit.

  • Uznejte dění na Ukrajině za genocidu, apeluje na český parlament velvyslanec

    Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis požádal na sjezdu lidovců přítomné senátory a poslance o to, aby český parlament uznal zločiny ruského vojska na Ukrajině za genocidu, jako to již přijali v Estonsku a Lotyšsku.

    „Jsem přesvědčen, že brzy budou následovat podobně silná odsouzení otřesných zločinů Ruska proti ukrajinskému lidu také v dalších zemích. Čím silnější bude reakce mezinárodního společenství, tím dříve se nám podaří ruské barbary zastavit a dostat je tam, kam patří, tedy před mezinárodní tribunál,“ řekl velvyslanec.

  • Jurečka: Putin ohrožuje i Česko

    Dokud bude ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu, nejsou ohroženy jen Ukrajina a pobaltské státy, ale i Česká republika. V projevu na sjezdu KDU-ČSL v Ostravě to dnes řekl předseda strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

    „Všichni víme, že dokud Vladimir Putin bude v Kremlu, není ohrožena jenom Ukrajina a další státy Pobaltí, ale jsme ohroženi i my. Ve všech dalších souvisejících dopadech v oblasti energií, ekonomiky je destabilizován a ohrožen celý svět,“ řekl Jurečka.

    „Když někdo ubližuje bezbrannému, páchá bezpráví, ubližuje dětem, ženám, starým lidem, tak prostě nemůžeme stát bokem. Musíme si vyhrnout rukávy a dát někomu takovému přes držku,“ dodal politik, který KDU-ČSL vede od ledna 2020 a dnes mandát obhajuje.

  • Rusko popírá možné užití jaderných zbraní

    Ruské ministerstvo obrany dnes jako absurdní popřelo tvrzení Washingtonu, že se Rusko chystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně. Uvedla to agentura Interfax.

    „Prohlášení ředitele Ústřední zpravodajské služby CIA (Wiliama) Burnse o možném použití taktických jaderných zbraní je absurdní,“ prohlásil dnes náčelník vojsk radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil Igor Kirillov. „Za současné úrovně technického vybavení mezinárodního systému monitorování jaderných zkoušek není možné utajit nasazení takového typu zbraní. Pokud to nechápe ředitel CIA, tak buď není profesionál, anebo jej uvádějí v omyl,“ řekl Kirillov.

    Burns nevyloučil možnost, že Rusko použije taktické jaderné zbraně proti Ukrajině, ale připustil, že dosud nejsou patrné přípravy k takovému kroku, připomíná Interfax.

Reklama

Hlavní zprávy