Hlavní obsah

Nečekáme sušenky, ale pomoc, řekl Zelenskyj a ohlásil důležitou návštěvu

Foto: Profimedia.cz

„Smrdutí mizerové,“ komentoval Volodymyr Zelenskyj chování Ruska, jehož bombardování podle něj v sobotu v Oděse zabilo i tříměsíčního kojence.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pohrozil ukončením rozhovorů s Ruskem, pokud budou zabiti obránci Mariupolu. Zároveň oznámil, že v neděli do Kyjeva přijedou američtí ministři zahraničí a obrany.

Článek

Ukrajinský prezident uspořádal velkou tiskovou konferenci v kyjevském metru. Místě, které se stalo jedním ze symbolů války. Kyjevané se tam od začátku ruské invaze schovávali před ruským bombardováním. Podzemní síť slouží jako kryt i ve chvíli, kdy metropole přestala být centrem ruského útoku.

Volodymyr Zelenskyj v metru, obklopený ukrajinskými vlajkami, oznámil, že při sobotním ruském ostřelování Oděsy zahynul i tříměsíční kojenec. „Smrdutí mizerové,“ komentoval Zelenskyj chování ruských vojáků. Letecké údery v jihoukrajinském městě podle něj zabily 8 lidí.

Pohrozil stažením z jednání s Ruskem

Znovu vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k diplomatickým jednáním. Válku podle něj může ukončit jedině ten, kdo ji začal. On sám je prý v rozhovorech odhodlaný pokračovat, jakkoli je to těžké, aby zabránil umírání dalších ukrajinských dětí.

Přesto není ochotný s Ruskem jednat za každých okolností. „Pokud budou zabiti naši lidé v Mariupolu, pokud budou vyhlášena pseudoreferenda na okupovaných územích, Ukrajina se z vyjednávacího procesu stáhne,“ uvedl Zelenskyj.

Posledním místem významnějšího ukrajinského odporu v Mariupulu jsou ocelárny Azovstal. Shromáždili se tam ukrajinští námořníci, pohraničníci nebo policisté, ale i příslušníci kontroverzního praporu Azov. Podle Kyjeva tam ale zároveň zůstává asi tisícovka civilistů.

Prapor Azov v sobotu zveřejnil video, na němž se ženy a děti tísní v přeplněné místnosti a stěžují si, že jim dochází jídlo a voda. „Co jsme dorazili, neviděli jsme nebe ani slunce. Moc se odtud chceme dostat. Přejeme si, aby to pro nás bylo bezpečné, nikdo se u toho nezranil,“ pronesla na záběrech podle BBC malá dívka. Stanici se ale nepodařilo ověřit autenticitu videa.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týden nařídil armádě, aby zanechala útoků proti Azovstalu, ale zároveň jí přikázal pokračovat v blokádě areálu tak, aby se tam „nedostala ani moucha“. Fakticky to znamená, že se lidi, kteří tam zůstávají, rozhodl nechat vyhladovět.

„Kdo je při smyslech, nepoužije jaderné zbraně“

Dosavadní přístup Moskvy podle Zelenského ukazuje, že Rusko nebere diplomatická jednání vážně. „Jejich kroky ukazují, že vyjednávací proces byl dosud fikce a politické divadlo,“ prohlásil Zelenskyj na brífinku v kyjevském metru.

Novináři se ho rovněž zeptali na možnost, že Rusko použije na Ukrajině jaderné zbraně, což Moskva už několikrát naznačila. „Nemyslím si, že by člověk, který přemýšlí a je při smyslech, mohl uvažovat o použití jaderné zbraně. Je to možné jenom, pokud by někdo ztratil kontakt s realitou,“ odpověděl Zelenskyj.

Zelenskyj si pochvaloval pomoc, které se Ukrajině dostává ze Západu. „Zaznamenali jsme změnu v přístupu našich partnerů, obzvlášť v rychlosti pomoci, která přichází ze Spojených států,“ řekl prezident s tím, že by samozřejmě byl raději, pokud by Ukrajina dostávala ještě těžší a silnější zbraně.

Pokud by slova odpovídala činům, Zelenskyj věří, že Ukrajina brzy dosáhne osvobození svého území. Nové dodávky zbraní aktuálně oznámila například Velká Británie, která se chystá do země poslat třeba drony nebo protitankové střely.

Zelenskyj zároveň oznámil, že v neděli do Kyjeva přijedou ministři zahraničí a obrany Spojených států Antony Blinken a Lloyd Austin. Bude to první návštěva takto vysoce postavených členů americké vlády v zemi od začátku ruské invaze. „Doufám, že nás navštíví i prezident USA, až se změní situace,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajina podle něj podobné návštěvy vítá, ale nesmí přijíždět s prázdnýma rukama. „Neočekáváme sušenky, očekáváme konkrétní pomoc,“ řekl. „Nejsme zemí, kde si lidé dělají tragická selfie. O to nám nejde.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované