Hlavní obsah

Ukrajinská ofenziva donutila Rusko odložit referenda na okupovaných územích

Foto: Shutterstock.com

Válkou zničené Ruskem okupované město Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Ilustrační foto.

Reklama

Ruské úřady odložily na neurčito referenda o připojení okupovaných oblastí k Rusku. Důvodem je postup ukrajinských sil v Charkovské oblasti. Informoval o tom server Meduza s odvoláním na zdroje blízké Kremlu.

Článek

Ruské úřady na neurčito odložily referenda o připojení k Rusku plánované na okupovaných územích Ukrajiny, napsal v neděli s odvoláním na zdroje blízké Kremlu server Meduza. Důvodem je postup ukrajinských sil v protiofenzivě v Charkovské oblasti.

Odklad na neurčito se podle zdrojů Meduzy týká samozvaných proruských republik v Luhanské a Doněcké oblasti (LNR a DNR) i Záporožské, Chersonské a Charkovské oblasti, kde ruské úřady ustanovily vlastní administrativu.

Z Charkovské a Záporožské oblasti také už odešli ruští experti, kteří měli zajistit přípravu referend, uvádí zdroje. Odborníci podle nich zůstávají už jen v Chersonské oblasti.

V souvislosti s referendy o připojení k Rusku se jako o datu konání hovořilo o dnešku, kdy se konají volby v ruských regionech. Dosazená okupační správa již dříve připustila, že „kvůli bezpečnostní situaci“ bude plány na referendum potřeba odložit. Ruská vládnoucí strana Jednotné Rusko pak tento týden navrhla spojit referenda o připojení s Dnem národní jednoty, který Rusko slaví 4. listopadu.

Sobotní vývoj situace na Ukrajině

Ukrajinská armáda dosahuje v protiofenzivě úspěchů. Podle tvrzení Státní bezpečnostní služby ukrajinské síly vstoupily do strategicky významných měst Kupjansk a Izjum. Ukrajinští vojáci jsou i v okupovaném Lysyčansku na Donbasu.

Ukrajina na konci srpna oznámila zahájení protiofenzivy v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, kterou ruské jednotky takřka celou obsadily. Od začátku září také Kyjev spustil protiúder v Charkovské oblasti, kde nyní rychle osvobozuje Ruskem okupovaná území.

Reklama

Doporučované