Hlavní obsah

Ukrajinské speciální síly operují na ruském území. Cílem jsou generálové

Foto: Shutterstock.com

Ukrajina má v rámci své armády několik speciálních jednotek. Vedle batalionu „Šaman“ je to například známá jednotka „Alpha“ (ilustrační foto).

Reklama

Mise, které ukrajinské speciální jednotky podstupují na nepřátelském území, jsou extrémně nebezpečné. Podle člena batalionu „Šaman“ jednotka stojí na bratrství. Kupředu je žene vyšší princip.

Článek

Ukrajinský elitní armádní útvar batalion „Šaman“ podniká útoky na nepřátelské cíle za ruskými liniemi už déle než rok. Jejich terčem byla strategická vojenská infrastruktura jako letiště, vlakové terminály nebo skladiště, ale také ruské jednotky. Jejich pozornost se nyní začala upínat na eliminaci ruských velitelů, informoval web Times.

„Dávají nám více misí proti konkrétním osobám, ale i velitelským budovám na ruském území,“ prozradil webu seržant z batalionu „Šaman“, který si přezdívá „Inteligentní“. Přiznal také, že během uplynulých šesti měsíců podnikla jeho jednotka více jak deset operací proti podobným cílům.

Ukrajinská armáda tvrdí, že se jim podařilo zabít 15 ruských generálů. Rusové připouští zabití pouze šestice generálů, kteří zahynuli poblíž frontové linie. Batalion, který spadá pod Hlavní zpravodajskou správu ukrajinského ministerstva obrany (GUR), zřídka poskytuje detaily svých operací, nicméně z dostupných informací lze jednotce pravděpodobně připsat zabití plukovníka Vladimira Kuzněcovova, velitele 1009. motostřeleckého pluku v Bělgorodské oblasti nebo podplukovníka Andreje Skuratovova ze zpravodajské služby FSB v Brjanské oblasti.

Čas od času ukrajinské speciální jednotky spolupracují s proukrajinskými ruskými partyzány. Může se tedy stát, že někdy si jejich zásluhy připisují ostatní skupiny, které na území operují.

Podle „Inteligentního“ mají největší úspěšnost misí šestičlenné týmy, které americký „Black Hawk“ opatřený dvěma kulomety vysadí na nepřátelském území. Jiným způsobem je překonání hranice po zemi. Vojáci musí pěšky přejít na ruské území a zase zpátky. Kvůli tomu je povinností potenciálních členů absolvovat a úspěšné zvládnout 48 km dlouhý pochod v plné výzbroji.

Pro úspěch operací batalionu jsou nejdůležitější informace a průzkum. Využívají k tomu drony, ale také Rusy, kteří s nimi spolupracují. „Rusové milují peníze a nenávidí své generály. Získáváme užitečné informace zevnitř,“ řekl „Inteligentní“. Důležitou roli hrají západní zpravodajské služby. Informace, jež poskytují ukrajinskými jednotkám, umožňují batalionu podnikat rozsáhlejší operace zaměřené na důležitější cíle.

Batalion hrál roli od začátku války v mnoha operacích. Je pravděpodobné, že jeho vojáci měli prsty v nedávných útocích na ruská letiště hluboko na ruském území. Například na leteckou základnu Engels-2 u Saratova. Podíleli se také na operaci k osvobození legendárního Hadího ostrova nebo chránili strategicky důležitou „silnici života“, která spojovala Bachmut s ukrajinským územím a umožňovala zásobování ukrajinských jednotek bránicích se uvnitř města. Zúčastnili se také bojů kolem Kyjeva a o letiště v Hostomelu na počátku války.

Podle webu Ukrajinska Pravda jsou vojáci batalionu „Šaman“ v těchto dnech součástí ukrajinské ofenzivy v Chersonské oblasti. Cílem je prolomit ruské obranné linie na levém břehu Dněpru. Web píše, že batalion postoupil hluboko do týlu soupeře, kde jim páchá velké škody. Na svém telegramu to potvrdila ukrajinská zpravodajská služba GUR.

Před válkou byl batalion „Šaman“ malou speciální jednotkou. Jejich reputace však v průběhu války roste a ke skupině se hlásí stovky nových rekrutů.

Reklama

Doporučované