Hlavní obsah

Ukrajinští vyjednavači a Abramovič měli příznaky otravy, tvrdí zdroje

Foto: Profimedia.cz

O osobním a hlubokém zapojení ruského miliardáře Romana Abramoviče informoval britský deník The Times. Částečně to připustila minulý týden i Moskva s tím, že se do vyjednávání zapojil v první fázi.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně dva členové ukrajinského vyjednávacího týmu a ruský miliardář Roman Abramovič zapojený do rozhovorů zřejmě přišli do kontaktu s chemickou zbraní, uvedly to zdroje deníku Wall Street Journal.

Článek

Abramovič a nejméně dva členové ukrajinského vyjednávacího týmu podle zdrojů Wall Street Journalu (WSJ) po jednání 3. března na ukrajinském území pocítili nápadné symptomy naznačující, že přišli do kontaktu s chemickou zbraní.

Bez přímé specifikace, o koho šlo, podezření na přiotrávení tří členů vyjednávací delegace potvrdila také investigativní skupina Bellingcat.

„Tři členové vyjednávacího týmu později v noci téhož dne na apartmánu v Kyjevě pocítili pálení v očích a na kůži, což přetrvávalo až do rána,“ píše Bellingcat. Měla se jim i loupat kůže na rukách a obličeji. Podle nejmenovaných zdrojů WSJ měl dokonce Abramovič na několik hodin přijít o zrak. Symptomy posléze u všech odezněly zhruba během následujícího týdne.

Experti na základě šetření na místě i konzultací na dálku podle skupiny investigativců došli k názoru, že nejpravděpodobnějším vysvětlením příznaků je působení neznámé chemické zbraně.

„Alternativní a méně pravděpodobnou hypotézou“ je podle Bellingcatu vystavení mikrovlnnému záření.

Zdroje WSJ také měly uvést, že za pokusem o otravu podle nich stáli zastánci tvrdého přístupu z Kremlu, kteří chtěli zmařit vyjednávání. Bellingcat naopak uvádí, že oběti netušily, kdo by mohl mít na otravě zájem.

Experti Bellingcatu také ze symptomů odhadují, že záměrem zřejmě nebylo trojici postižených zabít. „Pravděpodobně byly použity toxiny s nedostačujícím účinkem k usmrcení či trvalým následkům, s nejvyšší pravděpodobností tak cílem bylo oběti vystrašit,“ napsal Bellingcat.

Abramovič měl dát Putinovi dopis od Zelenského

Zapojení Abramoviče do „první fáze“ vyjednávání připustila minulý týden Moskva. Podle britského deníku The Times se měl miliardář setkat mimo jiné s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Se Zelenským se měl Abramovič vidět v Kyjevě, načež letěl do Moskvy za Putinem, kde mu měl předat od Zelenského ručně psaný dopis s podmínkami k ukončení války, které Putina údajně rozčílily.

WSJ také připomíná, že Abramovič je jediným ruským oligarchou, který veřejně řekl, že chce přesvědčit Kreml k nalezení mírového řešení války.

Ukrajina o pokusu o otravu nemá informace, Rusko mlčí

Ukrajinská strana na pondělní zprávu reagovala prohlášením, že o podezření z otravy vyjednavačů nemá žádné informace. Zelenského poradce Mychajlo Podoljak to označil za „spekulaci“ a dodal, že všichni vyjednavači pracují „jako normálně“. Kreml na žádost WSJ o komentář zatím nereagoval vůbec.

Zpráva přišla v den, kdy podle Ukrajinců mělo pokračovat vyjednávání dalším kolem rozhovorů v Turecku. Kyjev i Moskva ale v pondělí oznámily, že k dalším jednání dojde až v úterý.

Reklama

Související témata:

Doporučované