Hlavní obsah

Ukrajinský dron zasáhl budovu v centru Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Policie v Moskvě hlídá místo, kde byl dron sestřelen.

Reklama

Výbuch byl podle ruských představitelů slyšet přes celou obchodní čtvrť.

Článek

Ukrajinské bezpilotní letouny znovu zaútočily v Moskvě. Starosta města Sergej Sobjanin uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila dron patřící Kyjevu nad takzvaným „Expo Centrem“. Jde o výstavní prostor užívaný pro konference a kongresy, který se nachází jen necelých pět kilometrů od Kremlu, informuje BBC.

Neověřené záběry sdílené na sociálních sítích zobrazují hustý šedý kouř stoupající k noční obloze nad Moskvou: svědek, který byl v oblasti, pak agentuře Reuters řekl, že útok, ke kterému došlo kolem čtvrté hodiny ranní místního času, způsobil „silný výbuch“.

Podle ruského ministerstva obrany dron po aktivaci městských systémů protivzdušné obrany změnil dráhu letu a spadl na nebytovou budovu na nábřeží Krasnopresněnskaja, kde se nachází řada vládních budov. Ministerstvo také upřesnilo, že podle prvotních zpráv nejsou žádné oběti.

Státem ovládaná agentura TASS pak informovala, že zasažená oblast zabírá asi třicet metrů čtverečních. S odvoláním na záchranné služby doplnila, že jedna z vnějších zdí centra se částečně zhroutila a krátce po incidentu bylo uzavřeno i moskevské letiště Vnukovo.

Ukrajina se zatím k útoku nevyjádřila.

„Válka se vrací do Ruska,“ vzkázal Zelenskyj

Kreml obvinil Kyjev z nedělních dronových útoků na ruskou metropoli. Ten se k odpovědnosti za čin nepřihlásil. Ukrajinský prezident však útoky na území nepřítele označil za „nevyhnutelnou“ a „spravedlivou“ součást války.

BBC připomněla, že Moskva zůstávala do letošního roku nedotčena válkou na Ukrajině, v posledních měsících ale čím dál častěji čelí právě dronovým útokům. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve prohlásil, že válka se tímto vrací na ruské území a že jde o nevyhnutelný, přirozený a naprosto spravedlivý proces.

Reklama

Doporučované