Hlavní obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj se osobně zúčastní summitu G7

Foto: Profimedia.cz

Prezident Zelenskyj v uplynulých dnech navštívil několik evropských mocností. Požadoval další pomoc Ukrajině.

Reklama

Lídři ekonomicky nejvyspělejších států světa budou na summitu debatovat o ruské invazi na Ukrajinu, sankcích proti Moskvě nebo rostoucích ambicích Číny.

Článek

Poprvé od začátku ruské invaze vyrazí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zahraniční cestu do Asie. Navštíví japonskou Hirošimu, kde se osobně zúčastní setkání skupiny G7. „Bude se tam hlasovat o důležitých věcech. Proto je klíčové, aby tam náš prezident byl a hájil naše zájmy,“ řekl podle agentury Reuters šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v ukrajinské televizi.

Japonská vláda původně předpokládala, že se Zelenskyj summitu zúčastní virtuálně. Který den do Hirošimy dorazí, zatím není potvrzené.

Ukrajinský prezident v uplynulých dnech osobně navštívil Itálii, Německo, Francii i Velkou Británii. S jejich lídry, kteří teď odcestovali do Hirošimy na summit G7, jednal o další vojenské pomoci pro svou zemi a získal nové závazky v hodnotě miliard dolarů, píše deník The Washington Post. Japonský premiér Fumio Kišida pak do Kyjeva za Zelenským neohlášeně přijel 21. března, připomíná ČTK.

Jedním z hlavních bodů summitu, který potrvá od pátku do neděle, má být ruská agrese proti Ukrajině a zpřísnění sankcí proti Moskvě.

„Budeme diskutovat o stavu na bojišti, o aktuálních sankcích a krocích, které jako G7 můžeme kolektivně podniknout, abychom zajistili, že jejich dopad ještě zesílí,“ vysvětlil Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan. V souvislosti s tímto tvrzením pak Spojené státy oznámily nový balík sankcí, který má zamezit obcházení těch už dříve zavedených (více jsme psali zde).

Země G7

USA, Kanada, Německo, Británie, Francie, Itálie a Japonsko

Diskutovat ale budou lídři světových ekonomických mocností taky o Číně a o tom, jak postupovat vzhledem k jejím narůstajícím mocenským ambicím.

Summit zahájili v pátek symbolickým položením věnců v parku Míru, památníku věnovaném obětem atomového bombardování v srpnu 1945. Japonský premiér Kišida následně uvedl, že doufá, že pořádání summitu v Hirošimě, místě, které je už napořád spojené s jaderným útokem, pomůže utvrdit podporu G7 pro svět bez jaderných zbraní.

Reklama

Doporučované