Hlavní obsah

Ukrajinský voják přišel o paži, na frontu se vrací s bionickou rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tisková služba První vojenské nemocnice v Lvově

Ukrajinský voják s přezdívkou Моряк - Námořník se vrací ke své jednotce.

Reklama

První vojenská nemocnice ve Lvově provedla úspěšný chirurgický zákrok, při kterém vybavila jedenatřicetiletého vojáka chytrou protézou. Bionická ruka reaguje na impulzy z mozku a dokáže poměrně věrně nahradit ztracenou končetinu.

Článek

Ukrajinská veřejnoprávní stanice Suspilne přinesla příběh vojáka s přezdívkou Námořník, který se v těchto dnech vrátil za svými spolubojovníky na frontu. A to navzdory tomu, že v minulém roce utrpěl při střetech s ruskými okupanty devastující zranění. Přišel o levou ruku, přesto hodlá v řadách ukrajinských obránců bojovat dál: s bionickou protézou.

Jedenatřicetiletý muž nechtěl zveřejňovat své jméno, svůj příběh však novinářům popsal. První vojenská nemocnice ve Lvově, v jejíž péči byl, pak také zveřejnila jeho fotografie.

Námořník dostal svou přezdívku díky tomu, že před tím, než Rusko zahájilo plnohodnotnou válku na Ukrajině, strávil deset let na moři jako navigátor na dálkových plavbách. Za tu dobu stihl procestovat prakticky celý svět.

Válka ho zastihla v Mykolajivu na jihu Ukrajiny; na sklonku února 2022 tam jeho loď zakotvila s úkolem naložit náklad určený pro export. Na cestu k odběratelům už však nevyplula.

Námořník se nejprve přihlásil k jednotce, která měla na starosti obranu Mykolajivu. Později se přidal k 3. útočné brigádě Ozbrojených sil Ukrajiny.

Vážné zranění utrpěl v srpnu 2023; to byl nasazen poblíž Avdijivky. Při přesunu na pozice se auto s vojáky dostalo pod ruskou dělostřeleckou palbu. Jeden z projektilů vozidlo zasáhl, úlomek munice vojákovi úplně odřízl paži.

Foto: Tisková služba První vojenské nemocnice v Lvově

Vrací se bojovat, protože „může“.

Námořníka se podařilo stabilizovat, píše Suspilne, a podstoupil několik operací, dostalo se mu předprotetické péče. Poté byl přesun do zmiňované vojenské nemocnice ve Lvově na další léčbu a rehabilitaci.

„Obránce ihned prohlásil, že se chce vrátit na frontu. Po zahojení ran proto tým rozhodl o instalaci bionické protézy s maximální funkcionalitou. Během čtyř měsíců rehabilitace se muž plně zotavil a vrátil se do boje,“ uvedla nemocnice v prohlášení.

„Je dobře, že jsem naživu,“ citovalo Suspilne Námořníka. „Teď mám železnou ruku a už jsem se vrátil k bratrům, protože - můžu.“

Bionické protézy reagují na impulzy přímo z mozku a dokážou věrně nahradit zdravé ruce nebo nohy. České Konto Bariéry na svých stránkách píše, že aktuálně jde o nejmodernější typ náhrady: „Chytrá ruka nabízí mnoho druhů úchopů, které protetik přizpůsobí konkrétnímu uživateli. Ten pak může přirozeně vykonávat každodenní činnosti jako oblékání, jedení nebo práci na počítači. Bionická protéza nohy se zase dokáže přizpůsobit druhu pohybu a tempu svého uživatele, vyniká propracovanými klouby. Chytrá noha může být také upravena na mnoho sportovních aktivit, včetně běhu nebo lyžování.“

Reklama

Doporučované