Hlavní obsah

Unijní ministři se shodli na sankcích vůči Rusku kvůli smrti Navalného

Foto: facebook.com/navalny

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj s manželkou. Archivní snímek.

Reklama

Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrela dosáhli ministří zahraničí členských státu shody na dalších sankcích v reakci na smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného.

Článek

Ministři zahraničí členských států EU v pondělí dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom po skončení jednání v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Další detaily ohledně těchto sankcí by měly být podle diplomatických zdrojů ČTK dojednány na pracovní úrovni a budou zveřejněny později.

Postihy by se měly týkat osob, které se podílely na Navalného smrti. Portugalský ministr zahraničí Joao Gomes Cravinho zmínil, že by mělo jít o sankce vůči 30 jednotlivcům a dvěma institucím.

Alexej Navalnyj, který byl jedním z nejvýraznějších kritiků ruského prezidenta Vladimira Putina, podle ruských úřadů zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Na jeho úmrtím listu stojí, že zemřel přirozenou smrtí. Ruská opozice i řada západních představitelů klade vinu za Navalného úmrtí ruskému prezidentovi. Kreml popřel, že by se na smrti opozičního předáka podílel stát.

Reklama

Doporučované