Hlavní obsah

Uniklé video: Tři miliardy spadly do moře. Letounu F-35 nevyšel start

Na sociálních sítích se objevilo dramatické video, na němž se letoun F-35 zřítil z letadlové lodi britského námořnictva.Video: twitter/sebh1981

 

Reklama

Pilot se katapultoval, stíhačka za 100 milionů liber (3 miliardy Kč) spadla do moře. Tak nehodu ze začátku listopadu popsala britská BBC.

Článek

Ministerstvo obrany uvedlo, že je na komentář k záběrům příliš brzy, a že úsilí o vyzvednutí letounu pokračuje. Ze záběrů, které se objevily na Twitteru, se zdá, že se letoun F-35 blížil k můstku a připravoval se ke startu. Místo toho, aby letadlo nabralo rychlost, při dojezdu na rampu zpomalilo a zřítilo se do oceánu. Pilot se na poslední chvíli katapultoval.

Záběry zároveň vyvolaly otázky, zda letoun nemohl poškodit i letadlovou loď Queen Elizabeth. „Vzhledem k tomu, jak blízko se letadlo přiblížilo k přídi, a vzhledem k rychlosti lodi při startu byla pravděpodobnost nárazu do přídě lodi poměrně vysoká,“ uvedl velitel Tom Sharpe, bývalý důstojník Královského námořnictva.

Web Sky News uvedl, že pád letounu zřejmě loď nepoškodil, dojde ovšem k důkladné kontrole, jakmile se plavidlo v nadcházejících dnech vrátí zpět do Portsmouthu.

Spekuluje se, že havárii mohl způsobit kryt motoru, který na letadle omylem zůstal. Je také pravděpodobné, že nyní začne vyšetřování toho, jak se citlivé video dostalo na internet.

Letouny F-35 mohou přistávat vertikálně a kombinují moderní technologie jako nadzvukovou rychlost či schopnost vyhnout se radarům. Ministerstvo obrany si bude chtít být jisté, že cizí síly nezískají k žádné z technologií na palubě letounu přístup, proto se jej urychleně snaží z moře vyzdvihnout. Prozatím neúspěšně.

Jedná se o první havárii britské stíhačky F-35, ale již několikrát došlo k havárii amerických stíhaček tohoto typu. V roce 2018 Pentagon krátce odstavil celou flotilu letounů F-35 poté, co objevil problémy s palivovými trubicemi. Ty se tehdy podařilo vyřešit.

Skutečnost, že po incidentu ostatní letouny mohly v klidu fungovat dále, svědčí o tom, že problém s pádem stíhačky byl velmi specifický a nejednalo se o obecnější technickou nebo mechanickou závadu.

Reklama

Doporučované