Hlavní obsah

Urážky na sítích mají ženám zavřít pusu, hřímala Clintonová na akci u Jourové

Foto: Účet X věry Jourové, Seznam Zprávy

Věra Jourová na konferenci Ženy ve veřejném životě.

Reklama

Česká eurokomisařka Věra Jourová pořádala konferenci o ženách ve veřejném prostoru a o trendu, kdy ženy od veřejných aktivit odrazují urážky zejména ve virtuálním světě, jimž čelí více než muži.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od naší zvláštní zpravodajky v Bruselu/

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová si za svou dlouhou profesní kariéru zažila leccos - zápas s dlouhým prezidentským stínem svého manžela Billa i drsné urážky od svého protikandidáta z boje o Bílý dům v roce 2016 Donalda Trumpa.

Dnes už je politická „ex“, ale jedno téma jí zjevně leží na srdci. Aby se ženy nenechaly odradit od činnosti ve veřejném prostoru. „Ti, kdo páchají v online prostoru útoky na ženy jen proto, že jsou ženami, je chtějí usadit a zavřít jim pusu. To nesmíme dovolit a nedovolíme to,“ pronesla Clintonová po americku „bez obalu“ na konferenci Ženy ve veřejném prostoru, která ve středu proběhla v Bruselu. Těžká váha z USA se s druhou stranou Atlantiku propojila přes video.

Akci pořádala česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). A měla vysokou účast, vedle Jourové přišla další místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která je podle bruselské legendy předobrazem premiérky z celosvětově úspěšného dánského seriálu Vláda.

Z videa promluvila i končící slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Mezi hosty byla také polská aktivistka za právo žen ukončit své těhotenství Marta Lempart či nositelka Nobelovy ceny z Filipín, novinářka Marie Ressa.

Nepadejme z útesu

Začátek března a blížící se Mezinárodní den žen byl ve středu v Bruselu ve vzduchu. Žádné karafiáty a dvojsmyslné vtipy se ale nekonaly. V této „dámské“ společnosti se mluvilo věcně. A hlavním motivem se stal apel na ženy, že na podceňování a útoky ve veřejném prostoru nejsou samy.

V nostalgických prostorách starobylé knihovny Solvay, které dříve „kralovali“ muži vědy na fyzikálních konferencích, například Albert Einstein, se v roce 2024 střídaly ženy, které ve veřejném prostoru uspěly - mladé i starší. Ale dnes jsou víc než kdy dříve připravené mluvit o tom, že jejich cesta nebyla snadná.

Foto: Tereza Sidlova, Seznam Zprávy

Hillary Clintonová se připojila videoprojevem.

Jednou z inspirací pořádané konference byl varovný příběh Čaputové, která se rozhodla i kvůli útokům na svou osobu a na své dvě dcery letos neobhajovat prezidentskou funkci.

„Už nejde jen o to, aby ženy prorážely skleněné stropy, ale také aby nepadaly ze skleněného útesu, je to velmi nebezpečný trend,“ uvedla na začátku konference Jourová a vedle Čaputové zmínila také bývalou novozélandskou premiérku Jacindu Ardernovou, která se loni rozhodla odejít z politiky.

Své poznámky podpořila Jourová i daty, citovala například studii NATO, podle které v zemích, kde tradičně bývá vysoké zastoupení žen ve vládě, konkrétně ve Finsku, jsou to právě ministryně, kdo dostávají významně větší počet urážlivých zpráv. V Itálii prý zase ženy starostky mají třikrát větší pravděpodobnost, že zažijí nějakou formu útoku, ať už psychologického či fyzického.

I tak označila Evropskou unii za „dobrou adresu“ pro ženy, i protože se o těchto aspektech narovnávajících se společností mluví a jsou snahy je řešit. I na této akci je znát, že bruselské těžké váhy se v blížících se volbách do europarlamentu budou snažit mobilizovat ženy voličky.

Supervolební rok 2024

S videoprojevem se připojila i Čaputová, o které byla řeč. „Často slyšíme o výzvách, kterým ženy čelí ve veřejném životě, ale nic nás nemůže připravit na úroveň útoků a nenávisti, které ženy ve veřejných rolích zažívají jen proto, že jsou ženami. Je to nepřijatelná cena za veřejnou aktivitu. Vytváří to bariéry, které ženy odrazují,“ uvedla končící slovenská prezidentka.

Reportáž

Město prezidentských kandidátů. Středoslovenská Banská Bystrica má ve slovenském klání hned dvě želízka v ohni. O třetím, extremistickém kandidátovi Marianu Kotlebovi, se tu raději nemluví.

Na konferenci se hodně mluvilo o roku 2024 a o tom, že bude přepisovat dějiny. Evropské volby i výběr prezidenta v USA - a nejen ty - překreslí letos mocenskou mapu světa. „V roce 2024 budou kritické volby ve světě i v USA. Je na nás, abychom zajistili bezpečné prostředí, aby se jich mohly ženy zúčastnit, ať už jako voličky, dobrovolnice, či přímo kandidátky,“ uvedla také Clintonová.

Na akci se vzpomínalo i na jinou americkou ministryni zahraničí, českou rodačku Madeleine Albrightovou a její slavnou „hlášku“, že v pekle je speciální místo vyhrazené pro ženy, které nepomáhají ostatním ženám.

„Jak se tím mohu inspirovat? Podporuji předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby ve funkci zůstala i ve druhém volebním období po červnových volbách do Evropského parlamentu. A to i když jsem z jiné politické frakce. Je ale dost dobrá a zároveň nechci, aby první žena v této funkci byla jen boxem, který si odškrtneme a vrátíme se do ‚normálu‘,“ uvedla výkonná místopředsedkyně Evropské komise pro digitální záležitosti Margrethe Vestagerová.

Reklama

Doporučované