Hlavní obsah

Reportáž z rodného města budoucího slovenského prezidenta. „Mně se líbí váš Pavel“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Potrhaný billboard Ivana Korčoka umístěný u Pellegriniho rodného sídliště Sásová v Banské Bystrici.

Reklama

Město prezidentských kandidátů. Středoslovenská Banská Bystrica má ve slovenském klání hned dvě želízka v ohni. O třetím, extremistickém kandidátovi Marianu Kotlebovi, se tu raději nemluví.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od našich zvláštních zpravodajů/

„Město olympijských vítězů.“ Tak se Banská Bystrica označuje díky několika svým úspěšným olympionikům, například biatlonistce Anastasii Kuzminové. V roce 2017 neslo město dokonce titul evropského hlavního města sportu.

Letos s pravděpodobností hraničící s jistotou přidá další titul, tentokrát výsostně politický. Oba favorité slovenských prezidentských voleb se totiž v Banské Bystrici narodili a zakládají si na tom. Nikdo další jejich pozici při březnovém hlasování prakticky nemůže ohrozit.

Pellegriniho rodné paneláky

Právě v Bystrici oznámil liberální diplomat a ministr zahraničí Ivan Korčok své rozhodnutí kandidovat. První volební show uspořádal ve svém rodném městě i Peter Pellegrini. Oznámení kandidatury si nechal až na 19. ledna. Banskou Bystrici v něm zmiňoval opakovaně, stejně jako svou rodinu.

V životopise Pellegrini uvádí, že se narodil do rodiny učitelky a automechanika a že se sestrou Evou vyrůstal v třípokojovém bytě na panelovém sídlišti Sásová. Právě tam, v upraveném sídlišti ve svahu na okraji osmdesátitisícového města, potkáváme jednu z Pellegriniho voliček.

„Je to Bystričan, je ze Sásové, ano, vím to. Korčoka znám míň, o tom ani nevím, že je odsud,“ říká seniorka, která se představuje jen jako Eva. Zastavuji ji přímo pod jedním z billboardů Ivana Korčoka s velkým portrétem politika a heslem „Slušně, ale rázně“.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na banskobystrickém sídlišti Sásová žije 38 tisíc lidí.

„Pellegrini mi přijde solidní, nebudu ho volit jenom kvůli tomu, že se narodil tady. Líbí se mi jeho názory a jako starší člověk je schvaluji,“ vysvětluje paní Eva.

Ne se všemi kroky vlády Roberta Fica, které se Pellegriniho Hlas také účastní, ovšem Bystričanka souhlasí. „Některá rozhodnutí jsou zbrklá,“ říká s tím, že počkat mohly například kontroverzní a rychle prosazené změny v trestním zákoně. „Jinak se snaží pracovat pro lidi,“ dodává.

Pokud by Pellegrini vyhrál, bude to podle paní Evy znamenat plus pro její město, ale prý i celkově pro všechny. Kdyby ale vyhrál Ivan Korčok, nevadilo by jí to. „Dá se to, nebylo by to tak zlé,“ uvažuje.

Prodemokratický, prozápadní a pro Korčoka

„Já ne, ale myslím, že mnozí ano,“ říká mi pak čtyřicátník Martin na otázku, zda si myslí, že by Korčok nebo Pellegrini jako možní prezidenti nějak protežovali své rodné město. „To je tak nějak zažité na Slovensku, ale častokrát je to spíš v kategorii zbožných přání,“ dodává. Bavíme se hned vedle monumentálního památníku Slovenského národního povstání (SNP).

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Památník připomíná 2. světovou válku a protifašistické slovenské národní povstání z roku 1944. Banská Bystrica byla centrem povstání.

Označuje se za prodemokratického a prozápadního. „Budu volit Korčoka a věřím, že vyhraje. Pellegrini sice v průzkumech vede, ale Fico dělá čím dál tím větší ostudu, takže pevně věřím, že se část voličů Pellegriniho Hlasu vzpamatuje, tedy ti, kteří nejsou úplně nepříčetní,“ říká.

Martin dodává, že je Banská Bystrica „v podstatě liberální kavárna“. Sám se ve městě účastnil dřívějších protifašistických protestů a v nedávné době i celé série opozičních demonstrací proti Ficově novele trestního zákona.

Liberální zahrada

Za centrum banskobystrické „liberální kavárny“ platí podnik Zahrada. Cestou průchodem z náměstí SNP se kavárenskému zákazníkovi otevře posezení ve starém ovocnému sadu.

Na dveřích kavárny a kulturního centra je nápadná duhová samolepka, která oznamuje „bezpečný prostor pro LGBTI+“. Na další duhové samolepce pak stojí nápis „Jsme Tepláreň“.

Teroristický útok na bratislavský podnik Tepláreň z podzimu 2022 v kavárně připomíná i pietní místo věnované obětem Juraji Vankuličovi a Matúši Horváthovi.

+5

Prostředí kavárny pak zdobí výšivky s notoricky známými hláškami slovenských politiků. Od „To sa tak nerobí do psej matere“ premiéra Roberta Fica po „Ľudia otupjevavajú“ předsedy koaliční Slovenské národní strany Andreje Danka.

Podobizna ministryně kultury Martiny Šimkovičové je tu vtisknutá do záchodového prkénka a nad vchodem visí velká ukrajinská vlajka.

Zapomenuté jméno

Satiře tu čelí i extremistický politik Marian Kotleba. V Banské Bystrici v roce 2013 vyhrál přímé volby župana, slovenské obdoby českého hejtmana. V roce 2020 dostal podmíněný trest za propagaci fašismu.

Na Kotlebu se pak ptám na náměstí SNP dvou mladých matek s kočárky, Zuzany a Nikoly. „To jméno ani nezmiňujte. Je to až bizarní, že tu někdo takový byl,“ říká Zuzana. Podle ní Kotlebovo jméno lidi zapomněli s úlevou.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na banskobystrickém náměstí SNP to překvapivě žilo. Kavárny i místní obchůdky byly plné lidí.

„Vždy se dostane k moci někdo takový a my ani nechápeme, jak je to možné. A pak se ta naděje, kterou stále máme, najednou na chvíli vrátí. Budeme bojovat za to, aby se situace vyvážila,“ říkají ženy společně. Prý i proto budou volit Korčoka. „My nejsme hlasem Hlasu. Korčok je ta nejlepší možnost, která se nabízí,“ říká Zuzana.

„Už mi to jde na nervy“

Dalším místem spojeným v Banské Bystrici s Petrem Pellegrinim je „jeho“ základní škola v centru města. Její 40. výročí si tu připomněl v roce 2018 jako tehdejší premiér.

U výstavní rohové budovy zastavuji seniorku Martu. Ani ona nechce uvést své příjmení. „Mně už to všechno jde na nervy. Už delší dobu volit nechodím. Za 79 let už toho mám dost,“ rozčiluje se nejdřív nad politikou.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Základní škola Svobodného slovenského vysílače, již navštěvoval Peter Pellegrini.

Pak pokračuje vyznáním, že se jí líbí český prezident Petr Pavel. „My jsme měli v rodině samé důstojníky, to se mi na něm líbí. A taky si myslím, že se v Česku máte mnohem lépe než my,“ lamentuje.

Kdyby nakonec k volbám přeci jen šla, vybrala by si Ivana Korčoka. „Znám jeho matku, byla zdravotní sestra. Když jsem k nim chodila s dcerou, tak jsem ji poznala,“ odkrývá banskobystrické „prezidentské“ známosti.

Nad Pellegrinim seniorka neuvažuje. „Pořád jen slibují a slibují, a nic z toho. Už jsem z toho, co se u nás děje, smutná,“ dodává a stěžuje si na nízký důchod.

Reklama

Doporučované