Hlavní obsah

USA čekají pád Kyjeva do několika dní, odhadují znalci

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vojenská vozidla projíždí kolem kyjevského náměstí Nezávislosti.

Reklama

Tři američtí úředníci a bývalý vysoce postavený člen tajné služby očekávají, že Kyjev padne do rukou ruských vojsk v řádu dní od jejich vpádu na Ukrajinu, informuje o tom Newsweek s odkazem na vlastní zdroje.

Článek

Trojice amerických insiderů, kteří promluvili pod podmínkou anonymity, řekla Newsweeku, že hlavní město Ukrajiny nejspíš obsadí ruská vojska do 96 hodin od zahájení agrese. Za další zhruba týden očekávají i celkový kolaps ukrajinské armády a konec organizovaného odporu.

Čtvrteční útoky na ukrajinské vládní a vojenské instituce a strategická místa mohou být podle nich jen počáteční fází následující komplexnější pozemní operace.

Podobný názor má i další anonymní zdroj se zkušenostmi z vysoké pozice v amerických tajných službách. „Myslím, že Kyjev padne za pár dní. Armáda vydrží možná o něco málo déle,“ řekl zdroj s dodatkem, že „to ale nebude trvat dlouho“.

Co se bude dít poté, podle něj záleží do velké míry „na ochotě amerického prezidenta Joea Bidena riskovat další provokaci Moskvy podporou partizánských akcí“, napsal americký týdeník. „Jestli dojde k silnému povstání, nebo ne, záleží do velké míry na Bidenovi,“ řekl zdroj.

Článek cituje i zdroj blízký ukrajinskému prezidentovi. Ten se pod podmínkou anonymity svěřil, že i on očekává obklíčení Kyjeva do několika dní. Nevěří ale tomu, že padne i vláda Volodymyra Zelenského.

Na otázku, zda věří, že ukrajinská vojska dokážou prorazit případné ruské obklíčení, zdroj řekl, že na takové odhady „je příliš brzy“, ale v okolí prezidenta se říká, že „Ukrajina se drží lépe, než se čekalo“.

Ukrajinská ambasáda ve Washingtonu Newsweeku poskytla i prohlášení poradce prezidenta, podle kterého Kyjev tuší záměry Moskvy. „Úřad prezidenta Ukrajiny věří, že Ruská federace má dva strategické cíle – zabrat území a zaútočit na legitimní politické vedení Ukrajiny s cílem šířit chaos a dosadit loutkovou vládu, která by podepsala mírovou dohodu o bilaterálních vztazích s Ruskem,“ stojí v prohlášení.

V noci ze čtvrtka na pátek o tom promluvil veřejně i Zelenskyj. Ve videoprojevu řekl, že zůstává i s rodinou ve vládní čtvrti i přesto, že si je vědom, že je cíl číslo jedna. Do Kyjeva podle něj v noci už pronikli „nepřátelští sabotéři“.

Reklama

Související témata:

Doporučované