Hlavní obsah

Rusové si splnili „denní plán“. Umírají vojáci i děti

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják na Donbase.

Reklama

Od čtvrtečního rána Ukrajina zažila 392 vojenských ostřelování. Boje přetrvávají, mrtvých přibývá. Ruští zajatci jsou zřejmě jen chabým zadostiučením za škody, jakých se na Ukrajincích Vladimir Putin dopustil.

Článek

Válka v Evropě, den první.

Desítky mrtvých vojáků, civilistů a dětí. Zničená ukrajinská letiště i domovy lidí. Rekordní kolaps na moskevské burze a několik zajatců. Neskončil ani první den ruské invaze na Ukrajinu a už teď je jasné, že svět přihlíží nejhoršímu konfliktu v Evropě od roku 1946.

Ať si prezident Vladimir Putin plán na „denacifikaci“ a vpád k sousedům zdůvodnil jakkoli, jeho rozhodnutí i ty největší milovníky ruské kultury donutilo uznat, že „šílence je nutné izolovat“.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve čtvrtek v podvečer uvedl, že ruská strana naplnila svůj denní plán. Resort také oznámil, že ruské vojsko zničilo 83 ukrajinských pozemních cílů.

A boje nekončí. Od začátku invaze bylo zaznamenáno 392 vojenských ostřelování.

Několik hodin po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu bomby nepadají jen v okolí separatistických oblastí, které měl Putin potřebu zachraňovat. Co do činění s ostrými má už celá země od Donbasu po Lvov, od Krymu po Černobyl. Válku mají za plotem už Polsko, Slovensko i Moldavsko. Z jedné světové strany na druhou létají výroky o sankcích, odpojení Ruska od SWIFTu, cenách plynu a ropy a majetcích oligarchů.

Rozmar jednoho takového stál první den války život 137 ukrajinských vojáků a civilistů.

Informaci o počtu padlých ukrajinských vojáků zveřejnil dle serveru Kyiv Independent prezidentův poradce Oleksiy Arestovyč. Jeho slova potvrdila také ruská Novaja Gazeta.

„Jsme napadáni z jihu, severu, východu a ze vzduchu,“ popsal světu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého Rusko nejprve zasáhlo ukrajinskou vojenskou infrastrukturu a jednotky pohraniční stráže. Ruská armáda prolomila hranici na řadě míst. Na severu poblíž Charkova, na jihu přes anektovaný Krym a Bělorusko a přes východní Luhansk.

Kyjev

Ukrajinští představitelé ve čtvrtek brzy ráno uvedli, že řízené nebo balistické střely zamířily na vojenská řídicí centra v oblasti hlavního města Kyjeva. Po městě se rozezněly náletové sirény a byly patrné první výbuchy. Při ranním ostřelování kyjevského předměstí Brovary bylo zabito šest lidí, uvedl pro Suspilne starosta města.

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil generálporučík Valerij Zalužnyj potvrdil, že ukrajinská armáda bojuje s ruskými ozbrojenými silami o kontrolu nad letištěm v Kyjevské oblasti. Hostomelské letiště je jedním z nejdůležitějších mezinárodních nákladních letišť a zároveň je jednou z klíčových armádních leteckých základen.

Ukrajinská armáda uvedla, že mezi řadou bombardovaných letišť byl i mezinárodní Boryspil.

„Blízko centra je klid, jaký jen může být. Největší boj je kolem letišť. Vypadá to, že chtějí dostat letiště pod kontrolu, aby mohli dopravit vojáky a získat administrativní moc,“ napsal ve čtvrtek večer redakci Seznam Zpráv ukrajinský bezpečnostní analytik Dmytro Zolotuchin. „Město je plně pod kontrolou. Lidé se snažili vybrat hotovost. Bankovní systém je sice pod tlakem, ale funguje. Podle mých armádních zdrojů Rusy šokovala naše obrana. Agresor utrpěl obrovské ztráty.“

Vojenská velitelství a sklady Rusové zneškodnili nejen v Kyjevě, ale ve velkých městech jako Dnipro, Charkov a Mariupol.

Donbas

Rakety brzy ráno zasáhly města na Donbasu, jako jsou Kramatorsk, Slovjansk a Mariupol. Cílem bylo i druhé největší město Charkov, města Dnipro či Oděsa a další.

Zatím je potvrzena smrt jednoho civilisty z Mariupolu a tří lidí z Vuhledaru v Doněcké oblasti, uvedlo ministerstvo vnitra.

Pro Seznam Zprávy stručnou zprávu z přístavního města Mariupol poslal ukrajinský voják jménem Ivan. „Z jihozápadní strany města jdou slyšet exploze. Spousta lidí začíná nakupovat palivo, jídlo a vodu. Na čerpací stanici je velká fronta. Ti, kteří mají auto, v tuto chvíli opouštějí město, ale někteří se chovají, jako by se nic nestalo. Připravujeme se na každý krok z ruské strany. Veškeré úsilí směřovalo k obraně důležitých objektů. Cítím se sebevědomě, rozrušeně a trochu znepokojeně,“ uvedl.

Ukrajinské přístavní město Mariupol bylo ještě ve čtvrtek večer pod silnou palbou, byly nahlášeny stovky explozí, řekl agentuře Reuters diplomatický zdroj.

Mariupol je jedním z největších ukrajinských přístavů v Azovském moři a nachází se poblíž frontové linie držené Ruskem podporovanými separatisty v Doněcké oblasti.

Zmatek nastal v Oděse, kde se dle ruské agentury Interfax měly vylodit ruské jednotky. Ukrajinská armáda ale později tuto informaci popřela.

Při útoku na město Podilsk v Oděské oblasti nicméně zahynulo šest lidí.

Při ruském ostřelování vesnice Lypetske v Oděské oblasti bylo zabito 18 lidí, uvedly místní úřady.

Černobyl

Ruské síly dobyly také jadernou elektrárnu v Čenobylu severně od Kyjeva, poblíž hranic s Běloruskem. „Naši hoši nasazují své životy, aby se neopakovala tragédie z roku 1986,“ napsal Zelenskyj na Twitteru s odkazem na výbuch reaktoru elektrárny, který způsobil uvolnění velkého množství radiace do životního prostředí. „Toto je vyhlášení války proti celé Evropě.“

O vstupu ruských vojsk z Běloruska do černobylské zóny dříve informoval poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, podle kterého hrozí rozptýlení radioaktivního prachu i do zemí Evropské unie, pokud dělostřelecká palba zasáhne úložiště nebezpečných radioaktivních odpadů.

Charkov

Ruské tanky se prohnaly po Charkově, městě s 1,4 milionu obyvatel. V Charkovské oblasti, konkrétně ve městě Čuhujiv, bombardování zabilo malé dítě, uvedlo ministerstvo vnitra ve čtvrtek v poledne.

Cherson

Státní pohraniční stráž oznámila, že na ně Rusové stříleli také z okupovaného Krymu na vesnici Preobraženka v Chersonské oblasti. Chersonská regionální státní správa ohlásila 13 mrtvých, z toho dvě děti a devět vojáků. Zranění utrpěly nejméně tři desítky lidí, včetně čtyř dětí a 17 vojáků.

Zelenskyj připustil, že se nejkomplikovanější situace vytvořila na jihu Ukrajiny, kde pokračují úporné boje na předměstích přístavu Cherson u ústí Dněpru do Černého moře.

Ušetřen nezůstal ani západ země. Hlášeny jsou i útoky například na letiště ve městě Ivano-Frankivsk.

Tisíce prchajících

Z oblastí v blízkosti bojišť bylo od jedné odpoledne ukrajinského času evakuováno více než 7 600 lidí.

Podle železniční společnosti Ukrzaliznytsia bylo vlaky evakuováno 1 724 lidí z Mariupolu, 362 lidí z Popasné, 280 lidí z Bachmutu, 2 534 lidí z Lysyčanska, 1 908 lidí z Kostiantynivky, 228 lidí z Avdijivky, 579 lidí z Pokrovska.

Osobní auta plná rodin prchajících z Kyjeva pak ucpala výjezdy z města a dálnice.

Nápor uprchlíků už hlásí slovensko-ukrajinská hranice. Podle náčelníka polské pohraniční stráže Tomasze Pragy je aktuální provoz na přechodech polsko-ukrajinské hranice zhruba 29 tisíc osob za den, a to v obou směrech.

Škody jsou i na ruské straně. Ukrajina uvedla, že zabila 50 ruských vojáků a sestřelila šest ruských letadel, tyto informace ale zatím nebylo možné ověřit.

Ukrajinské velení oznámilo zničení 15 ruských tanků T-72 u města Hluchiv, které leží nedaleko hranic s Ruskem.

Ukrajinské Centrum pro strategickou komunikaci (Stratcom) se pak na twitteru pochlubilo dvěma ruskými zajatci z Jampolské mechanizované divize číslo 91701.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované