Hlavní obsah

Trump: USA nebudou bránit před Ruskem členy NATO, kteří nedávají dost na obranu

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com

Donald Trump je výrazným favoritem pro získání republikánské nominace do prezidentských voleb v letošním roce.

Reklama

Bývalý prezident Donald Trump na předvolebním setkání v Jižní Karolíně před svými příznivci hovořil o tom, že pod jeho vedením nebudou Spojené státy bránit členské státy NATO, které nedávají dost peněz na svou obranu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud Rusko napadne členský stát NATO, který nedává dost prostředků na svou obranu, nepřijdou mu Spojené státy pod Donaldem Trumpem na pomoc. Exprezident a pravděpodobný republikánský kandidát na amerického prezidenta ve volbách v roce 2024 se tak vyjádřil na předvolební setkání ve městě Conway v Jižní Karolíně. O jeho slovech informovala americká CNN. Bývalý prezident řekl dokonce, že by v takovém případě Rusko podpořil, ať si s danou zemí dělá, co chce.

Bývalý prezident před svými příznivci v Jižní Karolíně vzpomínal, kdy na setkání s čelním představitelem „velké evropské země“, který se ho zeptal, zda by USA přišly na pomoc zemi napadené Ruskem, která nedodržuje závazky k NATO, Trump odvětil, že by zemi neochránil a ještě by Moskvu povzbuzoval, ať si dělá, co k čertu chce. Trumpova slova jeho příznivci odměnili hlasitý potleskem. Následně dodal, že státy musí platit za svou obranu. „NATO bylo rozbité, než jsem přišel,“ dodal.

Kdy se událost stala ani o jaký stát, či o kterého státníka šlo, Trump neupřesnil. Avšak eurokomisař Thierry Breton v lednu vzpomínal na rozhovor Trumpa s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou na ekonomickém fóru v Davosu v roce 2020. Exprezident šéfku komise upozornil, že Evropa nemůže očekávat, že Spojené státy zajistí její obranu.

Bílý dům aktuální slova Trumpa tvrdě odsoudil. „Povzbuzovat vražedné režimy k invazi do zemí našich nejbližších spojenců je odporné a šílené - a ohrožuje to americkou národní bezpečnost, globální stabilitu i naši ekonomiku.“ Zdůraznil také, že prezident Joe Biden, který se nejspíš s Trumpem v listopadu znovu střetne ve volbách hlavy státu, bude nadále hájit americké bezpečnostní zájmy, místo aby „vyzýval k válkám a podporoval pomatený chaos“.

Trump už v letech 2017 až 2021, kdy byl prezidentem, fungování NATO kritizoval a hrozil, že USA Alianci opustí. Tvrdě také tlačil na to, aby členské země splnily svůj závazek, že na obranu budou dávat nejméně dvě procenta svého hrubého domácího produktu (HDP).

Na tuto úroveň dlouhodobě nedosahovalo ani Česko, které patřilo ke slabším členům Aliance, pokud jde o toto měřítko. Rozpočet na loňský rok počítal s výdaji na obranu ve výši 1,5 procenta HDP, letos by podle plánů ministerstva obrany měl poprvé po letech dosáhnout dvou procent HDP.

Kvůli reálné možnosti, že se Trump znovu stane prezidentem, panují podle agentury Reuters v Evropě obavy, že by tento miliardář a politik mohl ohrozit závazky Spojených států vůči Alianci. Značně odlišný postoj než Biden dává Trump také najevo, pokud jde o válku Ruska proti Ukrajině, kde vyzývá k deeskalaci, a opakovaně si stěžuje na to, kolik peněz už USA daly na podporu napadené východoevropské země. Během předvolebního setkání kvitoval rozhodnutí republikánů v Kongresu blokovat další pomoc Kyjevu, zároveň Bidenovy návrhy označil za „hrůzostrašné“.

Reklama

Doporučované