Hlavní obsah

USA odmítly vízum ugandské poslankyni. Vyzývala ke kastraci LGBTQ+ osob

Foto: Shutterstock.com

Vlajka LGBTQ+, ilustrační fotografie

Reklama

Ugandské poslankyni, která hlasovala pro přísné zákony trestající gay osoby a vyzývala k jejich kastraci, americké velvyslanectví zamítlo vydání víza. Nemůže se proto zúčastnit zasedání OSN.

Článek

Ugandské poslankyni Sarah Achieng Opendiové, která během parlamentní debaty o nejtvrdších zákonech proti LGBTQ+ na světě vyzvala ke kastraci homosexuálů, bylo odepřeno americké vízum. Potřebuje ho k účasti na zasedání OSN, které se bude konat v New Yorku příští týden, píše deník The Guardian.

Opendiová se chystala vycestovat na 68. zasedání Komise OSN pro postavení žen. Její žádost, kterou americké velvyslanectví v Kampale zamítlo, nyní podle Guardianu čeká na „administrativní“ přezkoumání.

„Devadesát šest procent poslanců hlasovalo pro návrh zákona a vím o řadě z nich, kteří víza do USA obdrželi přes to, že návrh zákona podpořili,“ cituje deník Opendiovou, předsedkyni Ugandské ženské parlamentní asociace.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí uvedl, že o jednotlivých vízových případech nemůže hovořit. V prosinci však USA zavedly vízová omezení pro stovky ugandských zákonodárců a jejich rodiny kvůli jejich zapojení do legislativy ukládající doživotí nebo tresty smrti pro homosexuální páry.

Jinou kontroverzní ugandskou poslankyni uvítala česká Sněmovna v dubnu minulého roku.

„Zamítnutí víza je silným stanoviskem proti těm, kteří šíří nenávist. Doufám, že je to důrazný signál, že takoví jedinci nemají v civilizovaných společnostech místo,“ cituje The Guardian lidskoprávního advokáta Nicholase Opiya.

33 z 55 afrických zemí má nějakou formu legislativy namířené proti stejnopohlavním vztahům, přičemž původ většiny z nich sahá do dob koloniálních režimů, dodává britský deník.

Reklama

Doporučované