Hlavní obsah

Podívejte se, jak útočí „kamikaze drony“, které USA poslaly na Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Na obrázku vidíte menší a starší verzi dronu Switchblade s číslovkou 300. Ten dokáže likvidovat pouze neobrněné cíle. Jeho novější verze je násobně větší a dá se využít i k ničení obrněných cílů.

Reklama

Součástí nejnovější americké dodávky zbraní na Ukrajinu v hodnotě 800 milionů dolarů jsou mimo munice, kulometů, pušek, samopalů a protileteckých i protitankových střel poprvé i drony Switchblade. Co tyto „kamikaze drony“ umí?

Článek

Když americký prezident Joe Biden ve středu vyjmenovával různé typy zbraní z nejnovějšího balíku pro Ukrajinu a dostal se ke dronům, přidal krátký komentář – posláním dronů podle něj USA plní svůj slib, že pošlou i „cutting edge“ technologii.

Tento termín může jednoduše znamenat „nejmodernější technologii“. Dal by se však volně přeložit i jako něco, co poskytne Ukrajině klíčovou výhodu či náskok. Když vyšlo najevo, že jde o drony Switchblade, stala se z tohoto spekulativního lingvistického cvičení i relevantní strategická otázka.

Momentálně se ví, že těchto dronů (neznámo jakého typu) Spojené státy posílají sto. Přiznaně pod svým jménem to serveru Politico potvrdil republikánský senátor Mike McCaul, další anonymní zdroje a už dřív to avizovaly i jiné interní zdroje televize NBC News.

Co je Switchblade?

Odpověď na otázku, co tyto drony umí, do velké míry závisí na tom, o jaký typ jde. Přesto však starší Switchblade 300 a jeho novější a větší verze s číslem 600 ty nejzákladnější charakteristiky víceméně sdílejí.

Obecně se dá říct, že jde o malé drony, které se odpalují primárně ze zařízení připomínajícího minomet, možné jsou však i jiné způsoby. Na rozdíl od klasických dronů slouží spíš jako řízené střely. Ve vzduchu se neudrží příliš dlouho, jejich úkolem tedy není průzkum. Naopak se nejvíc hodí až v momentě, kdy už má jejich operátor informaci, že jsou v dané oblasti nepřátelské cíle, které díky kameře a dálkovému ovládání či dokonce automatickému zaměřování mohou tyto drony zasáhnout velmi přesně.

Kamikaze se jim říká proto, že na cíl nestřílí, ale samy do něj narazí a explodují. Mohou letět rychlostí přes 100 km/h a díky malým rozměrům je nezachytí radary.

Drony vyrábí firma AeroVironment, jejich nasazení na Ukrajině bude podle NBC News zřejmě zatím „nejvýraznějším použitím této zbraně v ozbrojeném konfliktu“. Nicméně už dříve je Spojené státy používaly v Afghánistánu. Nejdřív je měly k dispozici jen speciální jednotky, ale velmi rychle si je podle serveru Politico oblíbily i další složky armády včetně Námořní pěchoty USA.

Jednou z hlavních výhod této zbraně, která byla pro Američany v Afghánistánu velmi cenná, je možnost zrušit útok pouhých pár sekund před zasažením cíle. Podle televize NBC News, které armáda na konci loňského roku povolila natáčet i testování Switchbladů, lze trefu cíle zvrátit i dvě sekundy před zásahem, což společně s nepříliš velkým destruktivním účinkem znamená ideální zbraň pro mise, kde panují obavy z civilních obětí.

Pokud jde o ničivou sílu, dolet, cenu a další klíčové parametry dronů Switchblade, nedá se už mluvit obecně, protože všechno závisí na tom, o jakou verzi jde.

Starší a menší Switchblade 300

Menší a starší verzi s číslem 300 si můžete velmi zblízka a přímo v akci prohlédnout ve výše zmiňované reportáži NBC News. Armáda názorně předvedla odpal, ovládání dronu i zásah cíle, takže lepší názornou ukázku asi jinde nenajdete.

Slibované klíčové parametry jsou následující – Switchblade 300 váží necelé tři kilogramy, což na jedné straně znamená, že je možné ho i s odpalovacím zařízením pohodlně přenášet a během chvíle připravit k odpalu, ale na straně druhé i nepříliš velký ničivý účinek. Tento dron s nejvyšší pravděpodobností tanku nic neudělá, uvádí se, že jeho výbušná síla je zhruba stejná jako u 40 mm granátu do granátometu.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadají 40 mm granáty.

Ve vzduchu by měl vydržet asi 15 minut a dosah by měl mít zhruba 10 kilometrů, létá rychlostí asi 100 kilometrů v hodině, ale maximální rychlost má až asi 160 km/h. NBC News uvádí, že stojí zhruba šest tisíc dolarů. Americká armáda ho od firmy AeroVironment údajně poprvé koupila v roce 2011.

Switchblade 600

Novější verzi amerického kamikaze dronu AeroVironment oznámil až v roce 2020. V propagačním videu firma jasně ukázala, že tentokrát jde o dron, který má na rozdíl od jeho předchůdce likvidovat i obrněné cíle.

Na splnění takového úkolu už nemůže stačit ani ne tři kilogramy vážící zařízení na první pohled snadno zaměnitelné s dětskou hračkou. Switchblade 600 je oproti svému předchůdci násobně větší a váží přes 20 kg.

Tento dron nese bojovou hlavici, která je podle firmy stejná, jako má obávaný protitankový přenosný systém Javelin, což znamená, že by si měl poradit i s těžce obrněnými cíli.

Dohromady i s odpalovacím zařízením už se ale těžko vejde do batohu jednoho vojáka. O něco více času zabere zřejmě i příprava k palbě, AeroVironment nicméně uvádí, že tento druh je možné připravit k výstřelu za méně než 10 minut.

Starší verzi tento nový dron výrazně překonává i v dalších parametrech. Maximální rychlost má až 185 km/h, dolet až 40 km a ve vzduchu vydrží 40 minut. Vyšší bude ve srovnání se starším modelem pochopitelně i cena, která však není známá.

Jak velkou výhodu kamikaze drony Ukrajině přinesou?

Nyní je jasné, že odpověď na otázku, jak velkou pomoc tyto drony pro Ukrajinu znamenají, do značné míry záleží na tom, jestli Spojené státy posílají starší nebo novější verzi, případně v jakém poměru je namíchají.

Ingvilda Bodeová z Centra pro válečná studia při Jihodánské univerzitě řekla listu Washington Post, že sto Switchbladů je pro Ukrajinu sice „docela hodně“, ale válku jí to nevyhraje. Stovka těchto dronů podle ní pomůže Ukrajině ubránit víc území, ale nemůžou být „rozhodující“.

Zdroje Washington Post z Pentagonu nicméně pod podmínkou anonymity řekly, že nevylučují možnost dalších zásilek Switchbladů „v podobném duchu“ jako to šlo se zásilkami protitankových a protileteckých střel, kterých už USA na Ukrajinu poslaly několik várek.

Reklama

Související témata:

Doporučované