Hlavní obsah

„Ukrajina si bere zpět své vlastní,“ vzkázal Zelenskyj

Foto: Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

aktualizováno •

Protiofenzivu na jihu Ukrajiny zahájili Ukrajinci v pondělí. Podrobné zprávy o bojové situaci zatím nejsou k dispozici, mimo jiné i z taktických důvodů, jak tvrdí armáda.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na pondělní začátek ukrajinské protiofenzivy v Chersonu vyzval ruské vojáky, aby odešli, uvádí agentura Reuters.

„Pokud chtějí přežít, je čas pro ruskou armádu, aby utekla. Běžte domů,“ řekl v pravidelném večerním projevu v pondělí. Ukrajinci budou podle něj ruské vojáky pronásledovat až „k hranici“. „Ukrajina si bere zpět své vlastní,“ řekl dále.

Informací o aktuálním dění zatím moc dostupných není. Mimo jiné i z toho důvodu, že mluvčí ukrajinské armády Natalija Humenjuková při ohlašování začátku ofenzivy novináře požádala o „klid“. Reakce na zprávy z fronty obranným silám Ukrajiny škodí, vysvětlila v pondělí. Prezident Zelenskyj v pondělí večer zdůraznil, že nikdo zodpovědný o vojenských plánech Kyjeva nic neprozradí.

Rozsah ukrajinského postupu na jihu země zatím nelze potvrdit, konstatovalo v úterý také britské ministerstvo obrany, které k situaci na Ukrajině vydává pravidelné hlášení.

Ukrajinský server The Kyiv Independent nicméně informuje, že v rámci ukrajinské ofenzivy bylo zabito 82 ruských vojáků a zničeno asi 30 kusů různé vojenské techniky nepřítele. Možné ztráty na straně Ukrajiny neuvádí.

Ukrajinská média dále v pondělí informovala, že se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Ukrajinské stanici Hromadske tuto informaci údajně potvrdily už tři zdroje z ukrajinské armády.

Stáhl se tak například pluk separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) a na útěk se obrátili také ruští výsadkáři, kteří této jednotce měli poskytovat podporu, což následně v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil i příslušník ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU, se kterým je redakce v pravidelném kontaktu a jehož informace se v minulosti vždy ukázaly jako přesné.

Ukrajinská ofenziva začala v pondělí

„Je to poprvé od února 2022, kdy se pro tento protiútok sešla taková [koncentrace] ukrajinských vojsk se západním dělostřelectvem, se západními raketami HIMARS a západními raketami,“ komentoval postup Ukrajiny bývalý prezident Petro Porošenko.

Prozatím je obtížné určit, kde všude boje probíhají. Podle zdroje z ukrajinské armády, se kterým mluvili novináři stanice CNN, je hlavním „cílem“ ofenzivy Cherson.

O útocích Ukrajinců v Chersonské oblasti se píše i na oficiálních ruských webech. Pochopitelně bez jakýchkoli zpráv o tom, že by se Rusové někam stáhli.

Ruskem dosazený zástupce šéfa oblastní správy Kirill Stremousov pro RIA Novosti řekl, že je Chersonská oblast pod ochranou ruské armády a bylo vybudováno několik linií, které mají zajistit možnou ochranu před zásahy. „Cherson a Chersonskou oblast nic neohrožuje,“ řekl v úterý pro Kremlem řízenou agenturu Stremousov.

Rusko se podle amerického Institutu pro studium války (ISW) snaží zachovat zdání úspěchu tažení na Ukrajině.Poukazuje na prohlášení tamního ministerstva obrany z pondělního večera, podle kterého měla ukrajinská protiofenzíva na jihu omezený rozsah a pokus proniknout ve třech blíže neupřesněných směrech v Chersonské oblasti selhal.

Podle většiny ruských blogerů byly zprávy o ukrajinském protiútoku zveličené, nepravdivé; ukrajinské síly podle nich nedokáží proniknout přes ruské obranné linie. Tato pohrdavá tvrzení podle ISW svědčí o tom, že Kreml chce zachovat fasádu vojenských úspěchů na Ukrajině.

Ukrajinská armáda oznámila zahájení ofenzivy na jihu země v pondělí. „Ozbrojené síly zahájily na mnoha směrech ofenzivu na jihu Ukrajiny,“ citoval deník Ukrajinska pravda mluvčí armády Nataliji Humenjukovou.

Zatímco o postupu na jihu země Ukrajinci mlčí, v pravidelném ranním hlášení generálního štábu informují o dění na východní frontě. Jednotky zde odrazily útoky na pěti úsecích - u Charkova, Slovjansku, Bachmutu, Avdijivky a na Jižním Bugu a přiměly Rusy ke stažení. Nepřítel se nadále snaží plně ovládnout Doněckou oblast na východě země a udržet okupované části Chersonské, Záporožské a Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny, uvádí generální štáb.

Reklama

Doporučované