Hlavní obsah

Ukrajina zavelela k útoku. Zahájila ofenzivu na jihu

Foto: RFE/RL

Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Podle ukrajinských médií, která se odvolávají na armádní zdroje, se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Velení armády žádá o informační klid.

Článek

Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. „Ozbrojené síly zahájily na mnoha směrech ofenzivu na jihu Ukrajiny,“ citoval deník Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinské armády Nataliji Humenjukovou.

Ta zároveň novináře požádala o „klid“ – reakce na zprávy z fronty obranným silám Ukrajiny škodí, dodala Humenjuková.

K situaci na jihu země se později vyjádřil i bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Toto je dlouho očekávaná protiofenziva. Zahájena byla dnes v 7:00 (místního času) ostřelováním a raketovými útoky,“ uvedl pro stanici CNN.

„Je to poprvé od února 2022, kdy se pro tento protiútok sešla taková [koncentrace] ukrajinských vojsk se západním dělostřelectvem, se západními raketami HIMARS a západními raketami,“ dodal Porošenko.

Situace je nepřehledná. A informace není možné nezávisle ověřovat.

Ukrajinská média píší, že se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Ukrajinské stanici Hromadske tuto informaci údajně potvrdily už tři zdroje z ukrajinské armády.

Již zmiňovaná Ukrajinska pravda s odkazem na nejmenované armádní zdroje uvádí, že se ze svých blíže neupřesněných pozic v Chersonské oblasti stáhl pluk separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) a na útěk se obrátili také ruští výsadkáři, kteří této jednotce měli poskytovat podporu.

Tyto zprávy pak v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil i příslušník ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU, se kterým je redakce v pravidelném kontaktu a jehož informace se v minulosti vždy ukázaly jako přesné.

Prozatím je také obtížné určit, kde všude boje probíhají. Podle zdroje z ukrajinské armády, s nímž mluvili novináři stanice CNN, je hlavním „cílem“ protiofenzivy Cherson.

„Operace začala v noci masivním ostřelováním ruských pozic a týlu,“ popsal zdroj, jehož jméno stanice z bezpečnostních důvodů nesdělila. „Zasáhli jsme pěchotu z DNR a LNR (samozvaných proruských republik v Doněcké a Luhanské oblasti), utekli. Ruský výsadek prchl za nimi,“ tvrdil zdroj, podle něhož ukrajinští vojáci prolomili první obrannou linii Rusů na třech místech a osvobodili čtyři vsi – Novodmytrivku, Archanhelske, Tomynu Balku a Pravdyne.

Starosta okupovaného Melitopolu Ivan Fedorov v televizním vysílání uvedl, že ruská armáda evakuovala vojenskou nemocnici.

Zástupce vedoucího Chersonské regionální rady Jurij Sobolevskij vyzval obyvatele Chersonské oblasti, aby se zásobili potravinami a vodou a našli si bezpečné úkryty. V případě, že žijí poblíž vojenských zařízení Ruské federace, doporučil přestěhovat se k příbuzným nebo přátelům.

Co tvrdí Rusové

O ukrajinské ofenzivě v Chersonské oblasti se píše i na oficiálních ruských webech. Pochopitelně bez jakýchkoli zpráv o tom, že by se Rusové někde stáhli.

„Pokus o ofenzivu nepřítele skončil neúspěchem,“ reagovalo ruské ministerstvo obrany na tvrzení Ukrajiny o zahájení ofenzivy. Ministerstvo připustilo, že ukrajinské jednotky se pokusily o ofenzivu v jižní Mykolajivské a Chersonské oblasti, dodalo ovšem, že utrpěly značné ztráty. Deník The Guardian upozorňuje, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Kremlem plně řízená agentura RIA Novosti dříve s odvoláním na šéfa správy okresu Kachovka Vladimira Leontyjeva uvedla, že ukrajinské jednotky zahájily střelbu na vodní elektrárnu Kachovka. A také na most přes Dněpr u Nové Kachovky.

Podle mluvčího správy Oděské oblasti Serhije Bratčuka byl v Beryslavi nedaleko Nové Kachovky zasažen strojírenský závod, kde byly umístěné ruské jednotky. Zásah podle něj utrpěl také sklad zbraní a munice v obci Havrylivka. Podle serveru Euromaidan Press Bratčuk také uvedl, že ukrajinské jednotky zasáhly stanoviště ruské armády poblíž Severokrymského kanálu a přechod přes řeku ve Lvové v okrese Beryslav.

Podle stanice BBC kyjevské úřady tvrdí, že za pomoci raketových systémů HIMARS, dodaných USA, zničili už tři mosty přes řeku Dněpr, a odřízli tak ruské jednotky okupující Cherson od zbraní a vojenských posil.

Výbuchy jsou slyšet i ze samotného Chersonu, uvedla televize Suspilne. Ruská média tvrdí, že ukrajinské jednotky mířily zejména na civilní infrastrukturu.

V okupované Nové Kachovce začala dle ukrajinských médií také evakuace do protileteckých krytů. Za poslední den město zažilo nejméně 10 raketových útoků. Městem znějí sirény leteckého poplachu.

Jak jsme už dříve popsali, jde o důležitou spojnici. Její zničení by ochromilo zásobování ruských okupačních vojsk – palivem, municí, personálem.

Ukrajinci se opakovaně pokoušeli most u Kachovky zničit, jenže silnice probíhá po hrázi přehrady. Aby ji neponičili, Ukrajinci se snažili trefovat jen na úsek několik desítek metrů dlouhý.

Nyní ukrajinští vojáci podle RIA Novosti podnikají raketové útoky nejen na most, ale i přilehlé administrativní budovy a oblast plavebního kanálu. „Ohrožení energetické bezpečnosti existuje a roste,“ zdůraznil Leontyjev.

V rozporu s tím současný premiér Autonomní republiky Krym (ukrajinského poloostrova anektovaného Ruskem) Sergej Aksjonov na svém účtu na Telegramu popřel, že by ofenziva začala. Podle něj jde jen o „další výplod ukrajinské propagandy, který se na Západě pohotově uchytil“.

„Ukrajinské formace trpí vážnými ztrátami jak na jihu, tak na všech ostatních frontách. Ale západní mistři potřebují prokazovat aktivitu, takže gang narkomanů a zločinců dělá to, co umí nejlépe: vymýšlení falešných informací,“ napsal Aksjonov na svém Telegramu.

Zprávy, že ukrajinská armáda zahájila masivní ofenzivu na jižní frontě, popřel jako nepravdivé také šéf administrativy Chersonské oblasti Kirill Stremousov. „Nikdo nikam nepostupuje, nikdo neustupuje. Všechno je to fantazie. Žijeme klidně,“ řekl pro ruský TASS.

Exploze na Krymu

Na sociální síti Telegram se šířily zprávy o několika výbuších na Ruskem okupovaném Krymu i v neděli. Ukrajina ani Rusko se k situaci ale nevyjádřily.

Co říká Západ

Zahraniční zpravodajci si už v pondělí ráno povšimli, že na jihu napadené země probíhají „formovací“ operace k přípravě bojiště. Jak popsali pro CNN dva vysoce postavení američtí představitelé, tyto operace patří mezi standardní vojenské postupy před ofenzivou. Soustředí se na útoky na zbraňové systémy, velení, řízení, muniční sklady a další cíle.

Podle zmíněných úředníků Spojené státy očekávají, že protiofenziva bude zahrnovat kombinaci leteckých a pozemních operací.

„Ohlášená ofenziva ukazuje, že Ukrajinci mají chuť pokročit na bojišti,“ okomentoval situaci na jihu Ukrajinu podle deníku The New York Times jeden z představitelů obrany Spojených států. Pod podmínkou zachování anonymity dodal, že Pentagon zůstává obezřetný ohledně toho, zda jsou současné vojenské schopnosti Ukrajiny dostatečné k dosažení významných úspěchů.

Ukrajinské ozbrojené síly se k operaci rozhodly poté, co Spojené státy vyhodnotily, že Rusové do frontové linie nasadili méně jednotek, než se dříve předpokládalo. Mnoho ruských praporů trpí nedostatkem lidí a zbraní, v některých případech je údajně nasazena méně než polovina běžného počtu vojáků.

Ukrajinské vedení hovořilo o zahájení ofenzivy na jihu země od června, v polovině července pak prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil armádě dobýt tuto část Ukrajiny zpět. Ofenzivě předcházely týdny vytrvalého ostřelování mostů přes řeku Dněpr, skladišť zbraní a dalších ruských logistických cílů v Chersonské oblasti, které provádělo ukrajinské dalekonosné dělostřelectvo.

Reklama

Doporučované