Hlavní obsah

Už v půlce je rok plný rekordů. Údaj o teplotě za červen vědcům vyrazil dech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Změna klimatu se v první půlce tohoto roku projevila rekordy na několika frontách

Reklama

Vysoká globální teplota, horké oceány a rekordně nízké množství ledu v Antarktidě. CNN v několika údajích shrnuje, jak extrémní je letos změna klimatu.

Článek

„Jsme teprve v půlce roku 2023 a padlo už tolik klimatických rekordů,“ stojí v úvodu článku CNN, který shrnuje alarmující zprávy o klimatu posledních měsíců.

Ty jsou celkem tři.

Rekordně vysoká globální průměrná teplota pro červen

První z nich je abnormálně vysoká globální průměrná teplota na začátku června.

Pro dané období byla globální průměrná teplota rekordní rovnou v 11 po sobě jdoucích dnech , navíc s opravdu výjimečně velkým náskokem nad průměrem z minulých let, který vědcům vyrazil dech.

„Vím, že tyto grafy a mapy teplotní anomálie sdílelo už milion lidí, ale je k tomu dobrý důvod. Je to úplně šílené a lidé, kteří tato data sledují denně, nemůžou uvěřit svým očím. Děje se něco velmi divného,“ napsal k tomu na twitter klimatolog Brian McNoldy z miamské univerzity Rosenstiel.

Poprvé v historii se také v červnu odchylka ve srovnání s předindustriální érou dostala nad 1,5 °C.

Skok vzhůru v globální průměrné teplotě doprovázelo horké počasí na různých místech světa, rekordy padaly zejména v Kanadě, na Sibiři a Střední Americe.

Horký oceán

Teplý nebyl jen vzduch, ale i oceány. V nich se teplota začala výjimečně zvyšovat už v březnu, což pokračovalo rekordním dubnem i květnem.

Takto například anomálie vypadala v severním Atlantiku:

Mořský led v Antarktidě

Dalším údajem, kde se změna klimatu letos výrazně projevuje, je množství mořského ledu v Antarktidě. Tam sice v tuto dobu začíná zima a led přibývá, jeho narůst je ale ve srovnání s průměrem z předešlých let velmi pomalý.

S výjimkou posledních několika let přitom byly roční průměry množství mořského ledu v okolí zamrzlého oceánu stabilní. Vědci se proto bojí, že právě sledujeme změnu dlouhodobého trendu, což by mohlo mít zásadní důsledky (o tématu jsme psali podrobněji zde).

Čeká nás zřejmě nejteplejší rok

Co tohle všechno znamená? Z anomálií ještě nelze usuzovat, že se začalo oteplovat rychleji, než předpokládají klimatické modely, jasně ale ukazují, že změna klimatu pokračuje rychlým tempem. Vzhledem k dosavadnímu vývoji a začínajícímu teplému jevu El Niño, dá se očekávat, že rok 2023, bude nejteplejším v historii.

Reklama

Doporučované