Hlavní obsah

V běloruské věznici zemřel další Lukašenkův odpůrce. Za nejasných okolností

Foto: commons.wikimedia.org/Serge Serebro, Vitebsk Popular News

Aleš Puškin.

Reklama

Běloruský umělec a politický vězeň Aleš Puškin v noci z pondělí na úterý zemřel. Oznámila to jeho manželka na sociální síti. Loni byl odsouzen na pět let na základě obvinění z rehabilitace nacismu a zneužívání státních symbolů.

Článek

V úterý vyšla zpráva o náhlém úmrtí známého běloruského umělce Aleše Puškina. O úmrtí informovala na facebooku jeho manželka Janina Dzemuchová. „Aleš Puškin zemřel dnes večer na jednotce intenzivní péče za nevyjasněných okolností,“ stojí v příspěvku na sociální síti.

Poté informaci potvrdila i správa věznice, kde se Puškin nacházel, píše polský Belsat. Podle ruského nezávislého média MediaZona věznice v reakci na jejich telefonát potvrdila smrt vězně a zmínila, že mu doporučila, aby jel na pohotovost v Grodně. Vedoucí lékař nemocnice, kam údajně Puškina odvezli, však odmítl redakci sdělit místo nebo příčinu úmrtí.

Slavný běloruský umělec Aleš Puškin byl loni odsouzen k pěti letům odnětí svobody ve vězení se zvýšenou ostrahou. Prokuratura ho obvinila za „porušení státní cti“ a za „šíření občanské, národnostní, náboženské nebo jiné sociální nenávisti nebo diskriminace“. Podle obžaloby měl ospravedlňovat nacismus a zneužít státní symboly, když vyobrazil ve svém díle Bělorusy, kteří bojovali proti Sovětskému svazu.

Údajně namaloval Jauhena Žichara, běloruského vojáka s puškou v ruce jako člena odboje a bojovníka proti bolševikům. Tím prý oslavoval a schvaloval jeho činy.

Aleš Puškin

  • Narodil se v roce 1965 v malé vesnici Bobr v Minské oblasti. Je laureátem druhé běloruské Národní ceny Charty 97 za lidská práva v kategorii Za odvahu v umění.
  • Byl politickým aktivistou, který nesouhlasil s Lukašenkovým režimem. K pátému výročí Lukašenkovy vlády uspořádal představení – „dárek pro prezidenta“, při kterém u budovy Lukašenkovy administrativy vysypal plný vozík s hnojem, na který umístil plakát s nápisem „Alexandr Lukašenko s lidmi“.
  • Dalším příkladem jeho aktivit byla malba v roce 1996 na stěny pravoslavného chrámu v jeho rodné vesnici. Ztvárnil epizodu Soudného dne. Na tu vyobrazil Ježíše Krista, po jehož levici stáli hříšníci v čele s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem.

Nejde zdaleka o první smrt běloruských politických věznů. 7. května zemřel Mikalai Klimovich, bloger z Pinsku. V únoru 2023 byl odsouzen na rok vězení za karikaturu Alexandra Lukašenka. Přes známé problémy se srdcem se mu nedostalo řádné lékařské péče a po třech dnech za mřížemi zemřel.

Nejznámějším případem byla smrt aktivisty Vitoľda Ašuraka 21. května 2021. Podrobnosti jsou stále neznámé. Podle úřadů měl zástavu srdce. Příbuzní vězně však o této verzi pochybují. Na videu zobrazeném bezpečnostními složkami vypadal Ašurak „vyčerpaně a zbídačeně“, ale od správy věznice se mu žádné pomoci nedostalo. Když bylo jeho tělo předáno příbuzným, jeho hlava byla téměř celá obvázaná.

Reklama

Související témata:
Aleš Puškin

Doporučované