Hlavní obsah

V Chersonu se střílelo. Podle Ukrajinců se střetli kadyrovci s vagnerovci

Foto: Profimedia.cz

Cherson byl prvním a dosud jediným oblastním městem, které Rusko plně dobylo, a to hned v prvním měsíci konfliktu (ilustrační snímek).

Reklama

Rusko a Ukrajina se vzájemně viní z vyprokování přestřelky v jihoukrajinském městě Cherson.

Článek

Boje pokračují i v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Ukrajinská armáda vede protiofenzivu s cílem znovu dobýt jižní město Cherson, které ruská armáda obsadila v prvních týdnech invaze. Informoval o tom web The Moscow Times.

Rusko a Ukrajina se v neděli vzájemně obvinily z vyprovokování bojů v centru Ruskem okupovaného města Cherson. Na videu, které se objevilo na sociálních sítích, bylo vidět, jak se v sobotu v centru tohoto okupovaného ukrajinského města střetly ruské okupační síly s neznámou druhou stranou.

Ruská média v sobotu večer odvysílala video, které ukazuje přestřelku kolem dvou obrněných vozidel poblíž chersonského nádraží. Ruskem dosazená správa města později během dne uvedla, že „zničila“ skupinu útočníků.

„V centru Chersonu došlo ke střetu mezi oddíly ruských ozbrojených sil, které hlídkovaly v ulicích města, a neznámou skupinou lidí,“ uvedla správa města na telegramu.

Mluvčí velení ukrajinské jižní armády Natalia Gumeniuková ale v neděli ráno uvedla, že včerejší přestřelky a výbuchy v Chersonu byly provokací ze strany okupantů a Ukrajina s nimi neměla nic společného. Gumeniuková dodala, že již dříve „varovala, že mezi 17. a 20. zářím jsou na jihu plánovány provokace… s cílem poškodit obraz ozbrojených sil Ukrajiny“.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že za střelbou stojí „rostoucí napětí“ mezi různými promoskevskými frakcemi, které se v souvislosti se zprávami o postupu ukrajinské armády připravují na útěk. Podle informací, které nelze nezávisle ověřit, boje vypukly mezi členy žoldnéřské Vagnerovy skupiny a čečenskými kadyrovci.

Vagnerova skupina je soukromou „armádou“ zřízenou jedním z nejbližších spojenců Vladimira Putina. Skupina se přímo zapojila do řady konfliktů, včetně občanské války v Sýrii, války na východní Ukrajině, nebo občanské války v Libyi. Obecně se předpokládá, že Rusko vojenskou skupinu využívá v konfliktech, kam z diplomatických důvodů nemůže poslat regulérní armádu.

„Kadyrovci“ jsou čečenské jednotky, kterým se takto přezdívá podle Ramzana Kadyrova, autoritářského vůdce Čečenska a přítele ruského prezidenta Vladimira Putina. Již od března se objevují videa, která ukazují na přítomnost jeho jednotek na ukrajinské půdě. V té době zapojení čečenských bojovníků ověřila a ve své zprávě popsala agentura AP.

Ruská státní agentura TASS napsala, že při sobotní večerní přestřelce se skupinou ozbrojenců v centru města nebyl zraněn žádný ruský voják ani místní civilista.

„Podle orgánů činných v trestním řízení nedošlo k žádným obětem na životech mezi vojáky ani civilisty. Nebyly zaznamenány žádné významné materiální škody na městě ani na jeho obyvatelích. Území města Cherson a jeho regionu je plně pod kontrolou ruských ozbrojených sil a orgánů činných v trestním řízení,“ uvádí se ve zprávě místní vojensko-civilní správy, která byla zveřejněna skrze aplikaci telegram.

Současná situace na frontě

Na severu Ukrajiny vzniklo „území nikoho“. Na jihu zřejmě zdárně pokračuje pomalá, ale celkově zatím úspěšná ukrajinská ofenziva u Chersonu.

Ruskem dosazený představitel Chersonu Kirill Stremousov uvedl, že v neděli ráno byl ve městě „klid“. „Kyjev se snaží útočit, ale bezvýsledně. Nebudeme tvrdit, že je vše hladké a že v Chersonské oblasti není žádný problém… ale všechno bude v pořádku,“ prohlásil.

Ukrajinské síly dál dosahují výrazných úspěchů v protiofenzivě v jihoukrajinské Chersonské oblasti, napsal dnes americký Institut pro studium války (ISW). Satelitní snímky ruských pozic v Kyselivce, vesnici vzdálené jen 15 kilometrů severozápadně od Chersonu, ukazují, že většina tamních ruských vojáků se stáhla.

Reklama

Doporučované