Hlavní obsah

Nevíme, kde je náš šéf, neozývá se. Čínským světem velkých financí cloumá skandál

Foto: AP / Liu zhuoqun, ČTK

Miliardář Pao Fan se pohřešuje.

Reklama

Jeden z nejvýznamnějších čínských miliardářů je nezvěstný, oznámila jeho společnost.

Článek

Velký hráč na poli čínského finančnictví, soukromá investiční banka China Renaissance Holdings, ve čtvrteční zprávě pro hongkongskou burzu cenných papírů oznámila, že pohřešuje svého šéfa.

Jak na svých stránkách píše BBC, výkonný ředitel Pao Fan není k zastižení už několik dní. Neobjevil se na veřejnosti, není k zastižení doma, nebere telefony, nekomunikuje přes sítě.

Banka je podle stanice předním zprostředkovatelem obchodů v Číně, mezi její klienty patří špičkové technologické společnosti typu Didi a Meituan. Sám Pao Fan před pár lety prohlásil, že jeho společnost „zkřížila cestu“ nejméně 70 % internetových společností známých v Číně.

Znovu tak zesílily obavy, že Peking pokračuje ve svých zásazích vůči vlivným osobnostem z oblasti financí a technologií.

„Představenstvo uvedlo, že si není vědomo žádných informací, které by naznačovaly, že nedostupnost Pao Fana souvisí, nebo by mohla souviset s podnikáním a/nebo činností skupiny,“ píší autoři zprávy na BBC. A doplňují, že se akcie China Renaissance Holdings po oznámení, že se „nedaří kontaktovat“ výkonného ředitele, propadly.

Čínský byznysový server Caixin citoval nejmenované zdroje, podle kterých se s Pao Fanem nedokázali jeho spolupracovníci spojit poslední dva dny.

Caixin dále připomíná, že to není první možný zásah režimu ve firemních strukturách společnosti. Prezidenta firmy Cchung Lina zadržely úřady loni v září v souvislosti s jeho předchozím působením ve státní bance ICBC. China Renaissance Holdings tehdy případ nijak nekomentovala, dnes už na internetových stránkách skupiny jeho jméno nefiguruje.

Aktuální „zmizení“ jednoho z předních čínských technologických investorů oživilo jiné příběhy náhlých zmizení čínských vedoucích pracovníků.

Jeden takový příběh zná i Česko. Jen málo se ví o osudu Jie Ťien-Minga, šéfa čínské společnosti CEFC, kterého prezident Miloš Zeman jmenoval svým zvláštním poradcem pro ekonomické otázky. CEFC byla firmou, kterou si Zeman zvolil jako vlajkovou loď čínských investic v republice.

Posléze se ukázalo, že CEFC je silně zadlužená a její byznys převzal státní konglomerát CITIC. A poradce Jie záhadně zmizel, údajně skončil v domácí vězení a čelí vyšetřování kvůli ekonomické kriminalitě.

Mohlo by vás zajímat

Miloš Zeman, Jan Hamáček, Jaroslav Tvrdík, Huawei či Sinoskop. Česká republika je „důkazem toho, jak Čína dokáže proměnit místní politiky ve skutečné agenty pro infiltraci vlivu do společnosti“, uvádí nový francouzský výzkum.

Na podzim loňského roku zveřejnil čínský komunistický režim pětidílnou TV minisérii, v níž připisoval panu Jie rozsáhlé zločiny.

„O údajných zločinech pana Jie se v dokumentu s názvem Nulová tolerance mluví v souvislosti s bývalým tajemníkem strany a šéfem státem vlastněné Rozvojové banky Číny Chu Chuaj-pangem. Ten byl odsouzen na doživotí. Trestu smrti, který Čína za rozsáhlou korupci svých představitelů čas od času uděluje, se vyhnul. A poté veřejně v dokumentu prohlásil, že ho Jie Ťien-ming uplácel. Výměnou za to mu bankéř dle svého tvrzení pomáhal úvěrovat jeho společnost. Konkrétně zazněly informace k úvěru ve výši 4,8 miliardy dolarů pro CEFC,“ popsal server Neovlivní.cz.

Sám Jie Ťien-Ming v dokumentu nevystupoval. „Stejně tak nejsou žádné informace o tom, zda a jak byl za zločiny, z nichž ho jeho údajní kumpáni veřejně usvědčili, potrestaný,“ doplňuje Neovlivní.cz.

Připomeňte si

Čínský miliardář a zakladatel společnosti CEFC, která slibovala masivní investice v Česku, byl zatčen loni v březnu. Od té doby se o něm ví pouze to, že byl obviněn z korupce.

Podle časopisu Forbes zmizelo v posledních několika letech nejméně půl tuctu miliardářů, kteří se patrně dostali do konfliktu s komunistickou stranou.

V souvislosti s jejich jmény se většinou zmiňovala korupce, daňové delikty či podobná pochybení.

Mezi nejvýznamnější patří Guo Guančang, zakladatele skupiny Fosun. Muž, přezdívaný čínský Warren Buffet, zmizel na několik dní v roce 2015.

Siao Ťien-chua, zakladatel společnosti Tomorrow Group, byl v roce 2017 unesen státní bezpečností z Hongkongu. Režim z něj udělal „hvězdu“ protikorupčního tažení prezidenta Si Ťin-pchinga. Finančník byl před dvěma lety uvezněn.

Koncem roku 2020 zmizel na tři měsíce z očí veřejnosti také zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma. Z očí veřejnosti se Ma téměř vytratil po tom, co na summitu v Šanghaji otevřeně kritizoval čínské regulační úřady za jejich přísný postup vůči tamním technologickým společnostem.

Loni na podzim jsme psali, že se čínský podnikatel „uklidil“ s rodinou do Japonska.

Více o tomto případu

Před dvěma lety se téměř vytratil z veřejného života, teď média odhalila, kde se nachází. Čínský podnikatel se po tom, co Peking vyhlásil válku technologickým gigantům, „uklidil“ s rodinou do Japonska.

Reklama

Související témata:

Doporučované