Hlavní obsah

V Gruzii se demonstrovalo proti zákonu o „zahraničním vlivu“. Policie zasáhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Reuters

Při úterním zásahu použila policie vodní děla, slzný plyn a gumové obušky. Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská unie odsoudila násilný zásah policie při úterní demonstraci proti zákonu o „zahraničním vlivu“ v hlavním městě Tbilisi.

Článek

Politici se vyjádřili ke včerejší násilně potlačené demonstraci v hlavním městě Tbilisi, na které policie použila vodní děla, slzný plyn a gumové obušky, aby rozehnala Gruzínce. Ti demonstrovali u sídla parlamentu proti zákonu o „zahraničním vlivu“.

Policie při úterním zásahu zadržela 63 demonstrantů, přičemž prý bylo šest důstojníků zraněno, uvedl ve středu ministr vnitra Aleksandre Darachvelidze. Napadeno bylo také několik novinářů a opozičních politiků, informuje server The Guardian.

Levan Khabeishvili, vůdce gruzínské opoziční strany Spojeného národního hnutí, zveřejnil na síti X fotografii svého zraněného obličeje a napsal: „Pokud můj výprask zabránil dalšímu, mladému aktivistovi, jsem jen rád, že se to stalo mně.“

Evropská unie násilný zásah ostře odsoudila a také vyzvala vládu, aby respektovala právo na pokojné shromažďování. „Použití síly k potlačení je nepřijatelné,“ řekl šéf zahraniční politiky Josep Borrell na síti X.

Gruzínci poslední týdny protestují proti kontroverznímu návrhu zákona o zahraničním vlivu, který je podle kritiků inspirovaný Ruskem. Přijetí zákona by znamenalo, že redakce, nevládní organizace a další subjekty by musely přiznávat financování ze zahraničí a musely by se označit za „zahraničního agenta“ na svém webu, ale i v dalších veřejných výstupech.

Reklama

Související témata:

Doporučované