Hlavní obsah

Italské město ruší akci oslavující „obnovu Mariupolu“. Nejde ale o výjimku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alessia Pierdomenico, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a italská premiérka Giorgia Meloniová.

Reklama

aktualizováno •

Milán, Modena, Lucca, Boloňa. V Itálii dál bují ruská propaganda, i když premiérka drží s Kyjevem. Kritiku si vysloužilo hned několik plánovaných akcí, na které byli pozváni ruští představitelé podporující válku na Ukrajině.

Článek

Italská premiérka Giorgia Meloniová si svou podporou Ukrajiny vysloužila respekt západních lídrů, kteří měli prvotně obavy, že bude k Rusku pod vlivem koaličních partnerů příliš vstřícná.

Z této linie neuhnula ani po téměř dvou letech od začátku konfliktu a ve čtvrtek prezidenta Volodymyra Zelenského ujistila, že ruská agrese na Ukrajině bude jedním z klíčových témat italského předsednictví skupině G7, které Řím převzal začátkem roku.

Na to vše ovšem vrhá stíny fakt, že se jihoevropskou zemí stále šíří ruská propaganda.

„Rusko nadále využívá Itálii jako živnou půdu pro svou genocidní protiukrajinskou propagandu a existuje mnoho Italů, kteří jsou ochotni mu s tím pomoci,“ napsala na sociální síti X Olga Tokariuk z prestižního britského think tanku Chatham House.

Kritiku v posledních dnech vzbudilo hned několik akcí napříč Itálií, které byly naplánovány na leden.

Ruská kulturní asociace v severoitalském regionu Emilia-Romagna minulou středu oznámila, že se v Modeně 20. ledna odehraje výstava a konference oslavující „rychlou obnovu Mariupolu“. O dobytí kdysi půlmilionového ukrajinského přístavu přitom referuje jako o „osvobození“.

Mariupol se stal jedním ze symbolů ruské agrese. Moskva ho obsadila loni po těžkých bojích - při jeho obléhání bombardovala porodnici i divadlo, nechala za sebou tisíce mrtvých a zničené domy.

Proruská organizace ve středu odtajnila seznam hostů, kteří mají na akci promluvit. Mezi panelisty figuruje ruský generální konzul v Miláně Dmitrij Štodin, ale i italští novináři, kteří dlouhodobě kopírují prokremelskou linii. Eliseo Bertolasi se v září 2022 v okupovaných ukrajinských oblastech účastnil referenda o jejich připojení k Rusku, Andrea Lucidi pak z ukrajinského Donbasu reportoval s písmenem Z na oděvu.

Bouří se Kyjev i italští politici

Kyjev se proti plánované konferenci ostře vymezil. „Itálie na oficiální úrovni rezolutně podporuje suverenitu a územní integritu Ukrajiny. Očekáváme, že tato propagandistická akce si vyslouží odpovídající reakci,“ uvedl pro server The Kyiv Independent mluvčí ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Ukrajinská ambasáda v Itálii i mnozí italští politici apelovali na starostu Modeny Gian Carla Muzzarelliho, aby povolení k využití městských prostor stáhl a dal jasně najevo, jaký postoj k válce na Ukrajině jeho úřad zastává.

Radnice se nejdříve bránila, že nejde o „obecní konferenci“ a akce nedostala od místní samosprávy žádnou finanční podporu.

O několik dní později se ovšem rozhodla akci zrušit s tím, že „získala charakter otevřené podpory invazivní války, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině“. Dodala, že chování asociace nerespektuje hodnoty italské ústavy, zejména tu „dodržovat zákaz vyznávání a/nebo praktikování fašistické a rasistické ideologie“.

Kyjev rozhodnutí přivítal a vzkázal, že je „vděčný radnici a Ukrajincům v Itálii, kteří nedovolili, aby byla italská společnost klamána ohledně důsledků ruských zločinů v Mariupolu a na Ukrajině“.

Meloniové rok ve funkci

Giorgii Meloniové se podařilo rozptýlit obavy, které v době jejího nástupu měli někteří zahraniční spojenci. Vyjádřila jasnou podporu Ukrajině a přestala brojit proti EU. Striktním názorům na podobu rodiny ale zůstala věrná.

Modena ovšem není výjimkou. Podobná sešlost se má o týden později, tedy 27. ledna, odehrát také v toskánském městě Lucca.

Na konferenci nazvané Směrem k novému multipolárnímu světu má skrze videohovor promluvit i vlivný ruský ideolog, ultranacionalista a zastánce imperialistického Ruska Alexandr Dugin.

Ve stejný den se má v kulturním centru v italské Boloni promítat Ruskem sponzorovaný film o válce na Ukrajině s názvem Svědek, upozornil server Decode 39. Jak dříve popsal časopis Time, snímek ve zhuštěné podobě nabízí propagandu, kterou Kreml od začátku války prosazuje - včetně přesvědčení, že Ukrajina je vlastně součástí Ruska a ukrajinští vojáci jsou neonacisti, kteří mučí své vlastní lidi.

Varování před eurovolbami

Kontroverze se nevyhnuly ani Milánu. Ten má 14. ledna hostit akci s názvem Darya Dugina a Donbas odkazující na dceru ruského ideologa, která v srpnu 2022 zemřela při explozi auta nedaleko Moskvy.

„Milán, Modena, Lucca, Boloňa. V Itálii probíhá ruská dezinformační kampaň. Je třeba to brát vážně. Jako občanská společnost se musíme zmobilizovat. A vláda musí zasáhnout,“ vzkázala poslankyně italské opoziční Demokratické strany Lia Quartapelle.

Viceprezidentka Evropského parlamentu Pina Picierno, taktéž zástupkyně Demokratické strany, vzkázala, že italská vláda i představitelé jednotlivých měst by se měli mít na pozoru. Brzy se totiž konají evropské volby, „které pro (Vladimira) Putina představují výhodnou křižovatku pro destabilizace našich demokracií“.

Kdo je Alexandr Dugin?

Reportér deníku Financial Times a pozorovatel ruské politiky Charles Clover mluví v epizodě podcastu 5:59 o tom, kam Duginovy myšlenky Rusko nasměřovaly a jak moc jsou součástí oficiální kremelské politiky.

Britský server The Guardian v jednom ze svých dřívějších článků připomněl, že ačkoliv vláda stojí v Itálii jednoznačně na straně Ukrajiny, ruská propaganda a dezinformace se neustále dostávají do tamního veřejného prostoru. Místo dostávají dokonce i v médiích, kde se často objevují ruští ideologové či italští komentátoři s proruskými postoji.

Podle válečného reportéra Nello Scavy na tom mají podíl mimo jiné politici jako Matteo Salvini, který oblékl tričko s Putinovou podobiznou, a zesnulý Silvio Berlusconi. Oba si v minulosti vysloužili kritiku za své příliš vřelé vztahy s Kremlem.

Kyjev Berlusconiho ještě před tím, než loni v červnu zemřel, obvinil, že šíří ruskou propagandu. Bývalý italský premiér loni v únoru vzkázal, že kdyby byl stále v čele země, s ukrajinskou hlavou státu by se nesetkal, a Zelenského nařkl z toho, že ruskou invazi vyprovokoval.

„Problémem je, že Vladimir Putin se v italské politice a veřejném mínění vždy těšil širokým sympatiím a Kreml zde měl vždy účinnou propagandu,“ domnívá se Scavo, který píše pro italský list Avvenire.

To, že je Kreml v šíření propagandy v Itálii úspěšný, dokládá podle zahraničních expertů i to, jakým způsobem tamní veřejnost nahlíží na ukrajinsko-ruský konflikt.

Z průzkumu organizace Pew Research Center, zveřejněného v červenci, vyplývá, že Italové chovají v Zelenského nejmenší důvěru v celé Evropské unii. Podle European Council on Foreign Relations zhruba 27 % Italů viní z války na Ukrajině Kyjev a Spojené státy.

Reklama

Doporučované