Hlavní obsah

V Louisianě nepřijali pětileté dítě do školy. Rodiče jsou stejného pohlaví

Foto: Profimedia.cz

Žena s vlajkou na podporu LGBT komunity (ilustrační snímek).

Reklama

Baptistická škola stejnopohlavnímu páru prostě oznámila, že kvůli jejich manželství nemůže jejich pětiletá dcera instituci nadále navštěvovat.

Článek

Emily a Jennie Parkerovy zveřejnily, že jim vedení školy Bible Baptist Academy (BBA) ve státě Louisiana během setkání s ředitelem školy a pastorem oznámilo, že jejich vztah není v souladu s učením školy. A že budou muset pro svou dceru Zoey najít školu jinou, informoval na svém webu list The Guardian.

„Zavolali si nás do ředitelny na schůzku, kde nám oznámili, že Zoey už tam nebude moci chodit – kvůli našemu životnímu stylu,“ svěřila se jednatřicetiletá Jennifer Parkerová místní zpravodajské stanici KPLC.

Její choť, osmadvacetiletá Emily Parkerová, uvedla, že se schůzka konala pouhé dva dny před začátkem školního roku. Během té jim bylo řečeno, že škola je nábožensky založená a bude studenty vyučovat, že manželství je svazek mezi mužem a ženou.

„Dva dny před začátkem školního roku nám sdělili, že nemohou vzdělávat naše dítě kvůli tomu, že jsme manželský pár stejného pohlaví. A to i přesto, že do ní nechodí prvním rokem,“ napsala Emily na Facebooku.

„Víte, co jste právě naučili mou dceru? To, jak je vaše církev skutečně odsuzující. Jak jste nelítostní a neúprosní. Byla jsem naštvaná, zraněná, v rozpacích, ale už nejsem. Teď jsem vděčná. Vděčná, že nebudete formovat mozek mého malého človíčka, aby byl jako vy. Budu své dítě učit milovat každého tak, jak říkáte, že to má dělat váš Bůh,“ napsala také a dodala, že jde o „zklamání, které ji ale nepřekvapuje“.

Parkerovy nedávno Zoey adoptovaly. Je neteří Jennie, ale její otec v září 2020 zemřel při pracovním úrazu. „Přišla už o matku, pak o otce a teď přichází o školu, kterou má velmi ráda,“ řekla Jennie pro KPLC.

Zoey dříve navštěvovala předškolní zařízení Bible Baptist Academy, kde – jak obě manželky uvedly pro NBC News – měla Zoey mnoho přátel a učitelů, které měla ráda.

Jak se Parkerovy dále svěřily, po vyloučení dcerky ze školy se jim dostalo široké podpory. A přišlo hned několik nabídek z jiných místních křesťanských škol, aby k nim Zoey nastoupila. „Je to požehnání v přestrojení. Máme příležitost vzít ji do školy, která je o něco blíž, a je to pro ni nová příležitost najít si nové kamarády,“ řekla Jennie pro KPLC.

Mohlo by vás zajímat:

Americký Nejvyšší soud v červnu zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973. První stát USA, Indiana, šest týdnů po rozsudku potraty plošně zakázal.

Škola se nařčení z diskriminace brání

Škola, jež Zoey vyhodila, zveřejnila prohlášení, ve kterém se píše, že se škola „zavázala vyučovat a žít v souladu s učením Písma“.

„Jako baptistická akademie se také zavazujeme poskytovat prostředí, jež je v souladu s vírou, kterou zastáváme. Chceme, aby naši studenti nejen znali naše přesvědčení, ale aby je také vnímali. Pokud jde o osobní vztahy, zastáváme názor, že tyto vztahy, ať už jde o chození, nebo manželství, by měly být mezi mužem a ženou,“ stálo dále v prohlášení.

„Jsou chvíle, kdy se náš závazek dodržovat křesťanské hodnoty neshoduje s hodnotami jiných lidí. To by nemělo být vykládáno tak, že vůči nim chováme jakoukoli nenávist nebo zlobu. Jsme stejně odhodláni milovat všechny lidi jako se držet biblických zásad, se kterými lidé nemusí souhlasit nebo jim nemusí rozumět. BBA se zavazuje k akademické dokonalosti s bohatou biblickou výukou,“ dodala škola v prohlášení.

Na základě údajů z průzkumu American Community Survey z let 2014 až 2016 existují odhady, podle nichž v USA děti vychovává 116 tisíc stejnopohlavních párů.

Samotný stát Louisiana umožňuje požádat o adopci svobodným LGBT osobám i stejnopohlavním párům. Stejně tak stát Louisiana umožňuje partnerovi stejného pohlaví podat žádost o osvojení dítěte partnera.

Z Evropy

Více než 170 germanistů se podepsalo pod výzvu, aby německá veřejnoprávní média nekazila jazyk výrazy, které splňují zásady genderové rovnosti.

S diskriminací se však stejnopohlavní páry v americkém státě Louisiana stále setkávají – jako v případě Emily a Jennie Parkerových.

Průzkum veřejného mínění, který v roce 2017 provedl Public Religion Research Institute, nicméně ukázal, že legislativu chránící LGBT komunitu podporuje 63 procent obyvatel Louisiany.

Reklama

Doporučované